*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Türkiye’deki Engelli Sayısı 4,5 Milyon  (Okunma sayısı 2018 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Türkiye’deki Engelli Sayısı 4,5 Milyon
« : Eylül 09, 2013, 02:42:57 ÖS »
Türkiye’deki Engelli Sayısı 4,5 Milyon



Türkiye’de kaç engelli var? Bu soruya cevap veren Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi Türkiye’de 4,5 milyon engellinin olduğunu söyledi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Engelsiz SDÜ Birimi tarafından 7. gerçekleştirilen “Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı” Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı, Isparta Valisi Memduh Oğuz, SDÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Nuran Tamer’in katılımıyla Süleyman Demirel Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Çalıştayda konuşan Çiftçi “Türkiye’de 4 buçuk engelli var.” dedi.

En çok engellinin Karadeniz Bölgesi’nde en az engellinin ise Marmara Bölgesi’nde olduğunu belirten Genel Müdür Aylin Çiftçi, nüfusa dayalı olarak gerçekleştirdikleri araştırmada elde ettikleri 4,5 milyon engelli rakamına kronik hastaların olmadığını söyledi. Ayrıca 9 milyon kişilik bir araştırma olduğunu da sözlerine ekleyen Çiftçi, “Nüfusa dayalı olduğu için hane bazında da elde edilebilecek veri niteliği taşıyor.” dedi.

Binaların, yolların ve kamuya ait tüm alanların engellilerin kullanımına uygun inşa edilmesi gerektiğini ifade eden Aylin Çiftçi bu konuda şu şekilde konuştu:

Bütçe yok, kaynak yok demek, bunlar mazeret. Bunlar bizim kafamızdaki mazeretler. Biz eğer niyetliysek bunlar bir iş değil. Mazeretler çok. Bizim yapmamız gereken şey engelli vatandaşlarla bir araya gelebilmek. Bir dönüşüm başlıyor. Özel sektörde istihdamla ilgili bir araştırma yaptık. İşverenler engelli çalıştırıyorsa bütün mekanlarını engelsiz hale getiriyor. O zaman dönüşüm çok hızlı oluyor. Bir aradaysak bir şeyler oluyor. Bir arada değilsek birbirimizi fark etmiyoruz. Yapmamız gereken şey gayret edip iş çıkarmak.

Haziran’dan itibaren tüm üst yapılarını engelli vatandaşlar için uyumlu hale getirmeyenler belediyelere ceza verileceğini hatırlatan Genel Müdür Çiftçi, bu konuda 1 senedir yönetmelik yayımlama çalışmalarını yürüttüklerini yönetmelik tam olarak yayımlandığında yönetmelik hükümlerine uymayanlara 5 bin TL ile 500 bin TL arasında ceza kesilebileceğini söyledi.


Kaynak sosyalyardimlar.net ulaşmak için tıklayın

Etiketler: Engellilerin Problemleri, Engellilerin Sorunları, Engellilerin Ulaşımı