*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Yoksulluk Derinleşiyor: Engelli Bireyler Dört Bir Yandan Kuşatılmış Durumda  (Okunma sayısı 34 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7026
Yoksulluk Derinleşiyor: Engelli Bireyler Dört Bir Yandan Kuşatılmış Durumda



Derinleşen ekonomik kriz engelli bireyler için çok daha yakıcı bir şekilde hissediliyor. Yüksek zamlar düşük destekler engelliler için yaşam koşullarını iyice zorlaştırdı. Araç alımındaki ÖTV desteğinin sınırlandırılması gibi popülist yaklaşımlar sorunları çözmüyor. TOHAD Başkanı Süleyman Akbulut, “Engelliler dört bir yandan kuşatıldı” diyor.

Faiz, nas, enflasyon, sebep, sonuç, Nurettin Nebati, Mehmet Şimşek derken ekonomik kriz en yakıcı şekilde devam ediyor. Ekonomi politikalarına yön verenler bazı zorluklar olduğunun farkında olduklarını söyleseler de farkında değillermiş gibi davranmaya devam ediyorlar. Zenginle fakir arasındaki uçurum büyümeye devam ediyor. Varsılların vergileri affedilirken, asgari ücretliye üç kuruş fazla görülüyor. Servet transferi devam ediyor. Yoksulların cebine dahi girmeden müteahhitlerin kasasına doğru kesilmeyen bir akış var.

Yoksulluk sınırı 67 bin TL, açlık sınırı 21 bin TL’nin üzerinde. Asgari ücret ise 22 bin 104 TL. Türkiye’deki çalışanların önemli bir kısmı asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücretin biraz üstü biraz altı derken çalışanların yarısından fazlası asgari ücret civarında maaş alıyor.

Yoksulluk derinleşiyor

TÜİK’in yoksulluk ve yaşam koşulları istatistiklerine göre 2024 yılında yoksulluk oranı önceki yıla göre 0,1 puan artarak yüzde 13,6 oldu. Ortalama gelirin yüzde 60’ı yoksulluk sınırı olarak kabul edildiğinde yoksulluk oranı yüzde 21,2’ye yükseliyor. Bu oran 17 milyon 821 bin kişiye denk geliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 15’i ısınma masrafını ödeyemedi.

2023 yılı sonu itibarıyla, sosyal yardım alan kişi sayısı yaklaşık 19 milyon 957 bin 824 olarak kaydedildi. 2024 yılı Eylül ayı itibarıyla düzenli sosyal yardım alan hane sayısı 3 milyon 688 bin 378 olarak bildirilmiştir. Toplamda ise 14 milyon 753 bin 512 hane, yaşamını sosyal yardımlar sayesinde sürdürebiliyor.

Elektrik yardımı, gıda yardımı, emekliye pazar yardımı, öğrenciye Akbil yardımı bu rakamın içinde değil. Maaşıyla ay başını getiremediği için annesinden, babasından destek alanlar da bu rakama dahil değil. Üstelik bu rakamlar her yıl artıyor. 2022’den 2023’e yaklaşık 2 milyon kişi daha sosyal yardım almaya başladı.

Yoksulluk kalıcılaşıyor

Engelliler, yoksulluğun en ağır etkisini yaşayanlardan. Engelli sivil toplum örgütleri Türkiye’de engelli nüfusunun yaklaşık 8,5 milyon kişi olduğunu tahmin ediyor.

Destek rakamları çok komik

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2023 Kasım ayı Engelli İstatistik Bülteni’ne göre, Ulusal Engelli Veri Sistemi’ne kayıtlı toplam 2.511.950 engelli birey bulunuyor. Bu bireylerin %56’sı erkek, %44’ü kadın. Ayrıca, ağır engelli olarak sınıflandırılan kişi sayısı 775.012.

Türkiye’de engellilerin aldığı sosyal yardım miktarları ise şöyle:

Yüzde 40-69 arası engelli raporu sahipleri için aylık 3 bin 723 lira

Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu sahipleri için aylık 5 bin 584 lira.

Engelli bakım maaşı ise bu yıl için sadece yüzde 11,54 oranında bir artışla 10.125 TL’ye yükseltildi.

Medikal maliyetler artıyor

Engelli bireylerin işgücüne katılım oranı da Türkiye genelinde yüzde 22 civarında olduğu tahmin ediliyor. Kamu ve özel sektörde engelli kotası bulunmasına rağmen, bu uygulamalar istihdam sorunlarını çözmekten uzak. İş bulan engelli bireyler ise genellikle düşük ücretli işlerde çalışıyor ve bu gelir, temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor.

Örneğin, medikal malzemeler, ilaçlar ve rehabilitasyon hizmetleri gibi hayati öneme sahip ihtiyaçların fiyatları da krizle birlikte katlanmış durumda. Sosyal yardımlar ise bu artan maliyetlerin yanında yetersiz kalıyor.

Sadece ilaçlara geçtiğimiz yıl önce yüzde 30 ardından ise yüzde 25’lik artış yapıldı. Eğitim ve ulaşım maliyetlerinin de artması, erişilebilirliğin zaten çok düşük olduğu kentlerimizde engellilere eve hapsediyor.

Toplumsal Haklar ve Araştırma Derneği Süleyman Akbulut, engellilerin karşı karşıya kaldığı derin yoksullukla ilgili konuştu. Akbulut, Kısa Dalga’nın sorularını yanıtladı.

Çok zor koşullarda yaşamak zorunda kalıyorlar

Engellilerin her daim yoksulluk sınırında gezindiğini ve sosyal yardımların oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Akbulut, “Engelli bireyler dört bir yandan kuşatılmış durumda” dedi.

Akbulut, “Engelliler her daim yoksulluk sınırlarında gezinen bir kesim. Eğitim olanakları yok, erişim olanakları yok. Ekonomik ve sosyal hayata katılımda yoksunluk çekiyorlar. Eğer ailelerinin maddi durumları iyi değilse. Ki engelliliğin çok çeşitli sebeplerden dolayı alt ve orta sınıflarda yaygın olduğu düşünülürse engelli insanların bir çoğu istihdam olanağının da dışındalar. Yardımlarla geçiniyorlar. İşgücüne katılım oranı yüzde 22 oranında. Engelli bakım yardımı engelli maaşı alıyorlar. Bu şekilde hayatlarını sürdürmek zorunda kalıyorlar” diye konuştu.

Bu parayla geçinmek mümkün değil

Engelli maaşı alanların zaten yoksulluk ya da açlık sınırı altında yaşamak zorunda kalanlar olduğunu vurgulayan Akbulut, şunları ifade etti:

“Bu rakamlar da asgari ücretlerin çok altında olduğu için çok zor koşullarda yaşamak zorunda durumundalar. Düşünün engelli bakım yardımı 10 bin lira. Engelli bakım maaşı 5 bin lira civarında. Bu parayla geçinmek mümkün değil.

Maaşı alanlar zaten ya yoksulluk sınırın altında ya da açlık sınırının altında. Bakım yardımının Hane halkını kişi başına düşen gelirin 3’te 2’sinden az olmak zorunda. Bu rakam da açlık sınırının altında demektir. Sadece 100 lira geliri fazla diye alaman binlerce insan var.”

Devlet kriz anında ilk engellileri gözden çıkarıyor

Devletin kriz anlarında ilk engellileri gözden çıkardığının altını çizen Akbulut, şunları söyledi:

“Devlet kriz anlarında önce engellileri gözden çıkarıyor. Bakım yardımı ve engelli maaşı almanın koşullarını değiştiriyorlar. 2018’de evde bakım yardımı 514 bin kişi alırken 2024’te bu rakam 546 bin. Bu rakamın artmaması garip değil mi? Çünkü birçok insanın aylığı kesiliyor. Evin dışına okuyan çocuğun bursunu gelir kabul edip yardımı kesiyor.

Engelli maaşı 2018’de 714 bin kişi 2024’te bu rakam 100 bin civarında azalmış. Ne olmuş? Büyük bir ölüm mü gerçekleşti engellilerde. İstihdam sayıları da düşüyor. Devlet sistematik şekilde kısıtlamaya gidiyor.”

Haklar yardım konusu olamaz

Engelli bireylerin insan onuruna yaraşır yaşam koşuların yitirdiğini, beslenme giyim olanaklarını karşılamdan yaşamak zorunda kaldığını belirten Akbulut, “Hiç bir hak yardım konusu olmaz” dedi.

Medikal desteklere de dikkat çeken Akbulut, “Bir de SGK politikaları da var. Medikal harcamalarda karşılama bedelleri uzun yıllardır değişmiyor ya da çok komik değişiyor. 3 500 lira manuel sandalye parası veriyorlar, fiyatı 25 bin lira. Sonra ne oluyor? Yardım toplamak zorunda kalıyorsunuz. Hiçbir hak yardıma konu olamaz” diye konuştu.

“Toplum yoksullaşıyor engelliler çok daha da yoksullaşıyor” diyen Akbulut, “Hacer Foggo’nun dile getirdiği derin yoksulluk çok daha korkunç gerçekleşiyor. Devletin vazgeçtiği kesim oluyorlar ve biz bunu 3 yıldır çok keskin bir şekilde yaşıyor” dedi.

ÖTV’siz araç

Araç kullanımının temel bir hak olduğunu belirten Akbulut, ÖTV desteklerinin sınırlandırılmasıyla ilgili olarak ise şunları ifade etti:

“Araç kullanımı engelliler için bir lüks değil temel ihtiyaç. toplu taşıma olanakları kısıtlı. Otobüs durağına yakın olmayabilirsiniz. Bu engellilerin sosyal hayata katılımı için bir haktır. Devletin ilgili birimi bu hakkı getirirken de kıtlarken de popülist yaklaşıyor engelli derneklerine sivil toplum kuruluşlarına sormuyor.”

İlk yasal düzenleme geldiğinde uyarılarda bulunduklarını ancak dinlenmediğini belirten Akbulut, “Engelli bir birey istediği araca erişebilmelidir. Kısıtlama olabilir ama şu andaki gibi değildir. Tekerlekli sandalyesi olan bir birey için yüksek ve geniş bagajı olan bir araç gereklidir. Kendi kullanmayanlar için de benzer gereksinimler olabilir. Biz bu sistem geldiğinde uyarmıştık. Gerçek hak sahiplerinin yararlanması gerekiyordu. Suistimale açık bir sistem getirdiler. Sonra vergi toplama ihtiyacı ortaya çıktı ve şimdi haktan yararlanılamayacak duruma geldik. O sınırlama getirdikleri araçlara bizim tekerlekli sandalyemiz sığmaz” diye konuştu.

Kaynak: kisadalga.net


Ekonomi Engelli Bireyler Süleyman kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri