*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Mehmet Kızıltaş: Engelli Bireyler İçin Adil İş Piyasası Şart  (Okunma sayısı 38 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Mehmet Kızıltaş: Engelli Bireyler İçin Adil İş Piyasası Şart



Engelsizkariyer.com iş ortağı olduğu ILO Türkiye Ofisi, Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi 2. Danışma Kurulu Toplantısı’na katıldı. Toplantıda insana yakışır iş gündemi, sosyal adalet, tüm çalışanların haklarının korunması ve Türkiye’nin onayladığı sözleşmelerle işgücü piyasasının daha da güçleneceği öne çıktı.
Türkiye’deki engelli istihdamı hakkında konuşma yapan Mehmet Kızıltaş, “Engeli olan bireyler hakkındaki yanlış bilgilerin işgücü piyasasında ayrımcılıkla sonuçlandığını, işverenlerin engelli bireylerin yeteneklerine odaklanmak yerine engeline ve çoğunlukla %3’lük kotayı doldurmaya çalışıyor. Bu yaklaşım insana yakışır iş ve eşitsizliklerin giderilmesi ilkelerine aykırı. ILO ile işbirliği ile Ankara, Adana ve Gaziantep’te gerçekleştirdiğimiz proje ile sürdürülebilir, kapsayıcı, hak temelli eğitimlerle engeli olan bireylerin kişisel yetkinliklerini geliştirirken insan kaynakları yöneticilerinin de farkındalığını artırarak Engelli Farkındalık Atölyesi, Engellilerle Kapsayıcı İletişim ve Başarılı Engelli Aday Seçme ve Yerleştirme eğitimleri ile engeli olan bireylere yönelik ayrımcı tutumların yerine kapsayıcı işveren markası oluşturmayı sağlıyoruz. Engelli istihdamına yönelik mevcut kota sistemi değişmeli. Çünkü mevcut sistem için de en çok istihdam oranına sahip engel grubu süreğen (kronik) hastalığı olan bireyler. Görme, işitme, down sendromu, otizm, işitme vb gibi engel grupları istihdamda adil olarak yer alamıyorlar. İlgili mevzuatlar hızla değiştirilerek kapsayıcı hale getirilmeli Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan pek çok engelli (kapsayıcı ve erişilebilir eğitime erişemediği gibi) iş de bulamadıkları için engelli maaşı gibi sosyal yardımlarla (yoksulluk ve yoksunluk içinde) hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. İlçelerde %3 engelli istihdam kotası 50 çalışan yerine 25 çalışanı olan şirketlere genişletilmesi, adil ücret, eşit ücret ve engelli bireyler için performans değerlendirmeleri gibi endişelerin ele alınması bakanlığın gündeminde olduğunu öğrendim. Bir an önce uygulamaya geçilmeli. İŞKUR’da engelli iş koçları için doğru ve uzman kişiler atanmalı” dedi.

Kaynak: Yaşadıkça.com


Engelsizkariyer.com ILO Türkiye Ofisi İŞKUR Mehmet Kızıltaş kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri