*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kemer’de Engellilerin Ulaşım İsyanı  (Okunma sayısı 15 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Kemer’de Engellilerin Ulaşım İsyanı
« : Ağustos 01, 2024, 03:10:27 ÖÖ »
Kemer’de Engellilerin Ulaşım İsyanı



Kemer’de geçtiğimiz yıl Aralık ayında Kemer’de engelli bireylerin erişimi ve yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla Kemer Kaymakamlığı tarafından düzenlenen ‘Engelli Vatandaşlarımızın Ulaşımlarının Engelsiz Sağlanması Toplantısı’nın ardından geçen 7 aylık sürede ilçedeki engellilerin ulaşım sorunu çözüme kavuşturulamadı. Kemer’de engelli bireylerin ücretsiz seyahatleri kapsamında devletten gelir desteği alan ve “engelli ruhsatı” olan araçlara da engelliler ulaşmakta sıkıntı yaşıyor. Kemer’de yıllardır engellilerin ulaşım sorununa dikkat çekmeye çalışsa da bir çözüme kavuşturulamadığını ifade eden gazetemiz köşe yazarı ve Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kemer Temsilcisi Dilek Figen Yıldırım, “Büyükşehir Belediyesi’nin bir aracı var, o da randevu sistemiyle çalışıyor ve yeterli değil. Onun dışında bir toplu taşıma aracımız maalesef yok. Daha da önemlisi zaten araçların hiçbiri bedensel engelli bireylere uygun değil. Bunun için devletten destek alan araçlar var ancak, bunların hiçbirini hatta göremiyoruz. 70 adet destek alan araç olduğu söylendi. Bildiğimiz tek şey biz bu araçlara ulaşamıyoruz. Ücretli olarak seyahat etmek zorunda kalıyoruz” dedi. Konu ile ilgili Kemer Tur Başkanlığı ile görüştüklerini ve kendilerine yardımcı olacaklarını söylediklerini belirten Yıldırım, hala bir geri dönüş olmadığını ifade ederek, Kemer Kaymakamlığına da yazılı olarak dilekçe vereceklerini söyledi. Öte yandan “Engelli Ruhsatı” olan araçlara yönelik gerçekleştirilen denetimlerde engelli ibaresi bile bulunmayan araçlara ceza kesilip ruhsat iptali için Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne (UKOME) bildirilmesine rağmen, UKOME’nin hiçbir işlem yapmadığı öğrenildi.

Geçtiğimiz yıl aralık ayında Kemer’de engelli bireylerin erişimi ve yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla Kemer Kaymakamlığı himayesinde kurulan Kemer Engellilerin Erişimi ve Yaşam Kalitesini Yükseltici Tedbirler Komisyonu tarafından ‘Engelli Vatandaşlarımızın Ulaşımlarının Engelsiz Sağlanması Toplantısı’ düzenlenmişti. Toplantıya Kaymakam Ahmet Solmaz, Kemer Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Tıraş, emniyet ve jandarma görevlileri ile engelli bireylerin ücretsiz seyahatleri kapsamında gelir desteği alan minibüs sahipleri katılmıştı.

Toplantıda konuşan ve geçen haziran ayında düzenlenen toplantıda alınan kararları anlatan Kaymakam Ahmet Solmaz, engelli bireyler için ücretsiz seyahat kapsamında gelir desteği alan araçların buna göre düzenlenmesi, minibüslerin dış, ön ve arkalarında görünür şekilde tekerlekli sandalye logosunun bulunması, toplu taşıma aracı ile kimlerin ücretsiz ulaşımlarının sağlanacağının yazılması yönünde çalışma yürütüldüğü ve bu konunun UKOME Genel Kurulu’nda görüşülmesi için başvuru yapıldığını belirtmişti. İlçede halihazırda minibüslerin birçoğunda engellilere uygun düzenleme yapmadığını ve bununla ilgili olarak İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin 1 Ocak 2024 tarihi ile uygulama yapacağını kaydeden Kaymakam Solmaz, bu tarihe kadar engelli ruhsatı bulunan araçların düzenlemelerini tamamlamaları gerektiğini vurgulamıştı.

Toplantıda konuşan Kaymakam Ahmet Solmaz, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle engelli bireylerle bir araya geldiğimiz zaman bizden herhangi bir taleplerinin olup olmadığını sorduğumuzda özellikle şehir içi toplu taşıma araçlarında karşılaştıkları zorluklardan bahsettiler. Bu noktada kendilerine tahsis edilmiş olan ruhsatlı araçları takip edemediklerini hangi araçların kendilerine tahsis edildiği, plakalarını bilmediklerini ve bu noktada da araçların birbirinden ayrıştırılması konusunda da herhangi bir simgesel belirtici amblemlerin bulunmadığı noktasında bize bir serzenişte bulundular. Biz de bunun akabinde ilgili derneklerimiz ve şoförler odamızla bir toplantı düzenledik. Kemer ilçemizde 300’e yakın toplu taşıma aracımız var. Bunlardan da yaklaşık 75 aracımızın engelli bireyleri taşıma adına ruhsatları bulunmakta. Devletimiz bu noktada engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak adına belli bir bütçeyi bu anlamda kullanmakta. Toplu taşımada engelli ruhsatı olanlara da belli bir ödeme de yapmakta ama buna rağmen vatandaşlarımızın hizmeti rahat bir şekilde ve etkin bir şekilde alamamasının karşılığı bizim de bunun denetimini yapmamız gerekiyordu. Gerekli tedbirlerin alınması hususu ve bu noktada da asayiş güçlerimizin özellikle 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren gerekli denetimleri daha hassas bir şekilde yapabileceğimizi paydaşlarımıza bildirdik. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren biz bu süreci daha yakinen takip edeceğiz” demişti.

Kemer Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Tıraş ise, daha önce yapılan uyarılarla ilgili olarak engelli ruhsatı bulunan minibüs sahiplerine gerekli bilgilendirmenin yapıldığını ve kısa sürede tüm eksikliklerinin tamamlanacağını belirtmişti.

Devletten destek alan araçlardan eser yok

Toplantının ardından 7 ay gibi bir süre geçmesine rağmen Kemer’de engellilerin ulaşım sorununa çözüm bulunamadığı gibi, engellilerin devletten destek alan araçlara da ulaşmakta zorluk yaşadıkları belirtildi. Gazetemiz köşe yazarı da olan ve uzun yıllar Kemer’de engellilerin sesini duyurmak için çalışmalar yapan Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kemer Temsilcisi Dilek Figen Yıldırım, konunun çözümü için her türlü girişimde bulunmasına rağmen bir türlü geri dönüş alamamaktan yakındı.

Geçirdiği uçak kazası sonrası omurilik hasarı nedeniyle tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdüren Yıldırım, Kemer’de yaşadığı 25 yıl boyunca engeliler ile ilgili sürekli gönüllü çalışmalar içerisinde bulunduğunu belirterek, “Çok uzun süre gönüllü olarak çalıştıktan sonra yaklaşık 7-8 ay kadar önce Türkiye’nin ilk ve tek kurumsal derneği olan Türkiye Sakatlar Derneği’ne başvurarak Kemer Temsilciliğini kurduk. Şu anda 50’nin üzerinde üyemiz var. Amacım Kemer’de yaşayan tüm engelli arkadaşlarımıza, çocuklarımıza hizmet verebilmek, onların sosyalleşmesini sağlamak, sağlık konusunda ve diğer tüm konularda bilgilendirme yapmak, engelli ailelerini bilgilendirmek” dedi.

“Toplu taşımamız maalesef yok”

Kemer’deki engellilerin en büyük sorunlarından birinin ulaşım olduğunun altını çizen ve yıllardır bu soruna dikkat çekmeye çalışsa da bir çözüme kavuşturulamadığını ifade eden Yıldırım, “Kemer-Antalya arası gerçekten çok büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Uzun bir mesafe ve sağlık problemimiz ya da en doğal hakkımız olan sosyalleşmek adına, belirli aralıkla Antalya’ya gidip gelmemiz gerekiyor. Ancak toplu taşımamız maalesef yok. Büyükşehir Belediyesi’nin bir aracı var, o da yalnızca bedensel engelliler için geçerli. Ayrıca randevu sistemiyle çalışıyor ve yeterli değil. Onun dışında bir toplu taşıma aracımız maalesef yok” şeklinde konuştu.

“Engelliler için devletten destek alan araçlara ulaşamıyoruz”

İlçede tek özel ulaşım sisteminin Kemer Tur olduğunu ve hiçbir şekilde engellilere yardımcı olmadıklarını iddia eden Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Ücretsiz taşıma kartları ve bunun için devletten destek alan araçlar var ne yazık ki. 70 adet destek alan araç olduğu söylendi. Ancak bunların biz hiçbirini yollarda göremiyoruz. Herkes yola çıkıyor ama hiçbir şekilde bu araçlar gelmiyor. Bunların bu şekilde çalışmadıkları doğrultusunda söylentiler de var ama net olarak bilemiyoruz. Ama bildiğimiz tek şey biz bu araçlara ulaşamıyoruz. Ücretli olarak seyahat etmek zorunda kalıyoruz.”

“Mücadele etmekte kararlıyım”

Konu ile ilgili Kemer Tur Başkanlığı ile görüştüklerini ve kendilerine yardımcı olacaklarını söylediklerini belirten Yıldırım, ancak hala bir geri dönüş olmadığını ifade etti. Kemer Kaymakamlığına da yazılı olarak dilekçe vereceklerini söyleyen Yıldırım, “Bu konuda ben tüm engelliler adına mücadele etmekte kararlıyım” dedi.

“Araçların hiçbiri bedensel engelli bireylere uygun değil”

Kemer Kaymakamlığı’na verecekleri dilekçeyi de paylaşan TSD Kemer Temsilcisi Dilek Figen Yıldırım, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Biz Kemer ilçesinde yaşayan engelli bireyler olarak ulaşım konusunda çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. İlk problemimiz Kemer-Antalya hattı. Sağlık problemimiz ya da en doğal hakkımız olan sosyalleşmek adına, belirli aralıkla Antalya’ya gidip gelmemiz gerekiyor. Ancak engelli grubunun gelir düzeyi düşünüldüğünde, baş edemeyeceğimiz bir ücretle karşı karşıyayız. Daha da önemlisi zaten araçların hiçbiri bedensel engelli bireylere uygun değil. İkinci problemimiz de engelliler için destek alan Kemer Tur araçlarının hatta görünmemesi.

Gelip gelmeyeceği belli olmayan bir aracı bekliyoruz

Kemer Tur başkanı ile görüştüğümüzde, ayrı bir indirim kartı ile Kemer ilçe sınırları içerisinde yüzde 30 indirim olacağını belirtti. Ancak bu araçlar ile de sürekli mücadele halindeyiz. Ücretsiz olması gereken devlet destekli araçlara ise asla ulaşamıyoruz. Şoförler odası başkanı ile görüştüğümde ise engelli desteği alan 70 araç olduğunu, plaka bilgilerini paylaşabileceklerini söyledi. Ancak herhangi bir yer ve saat bilgisi yok. Yani deniliyor ki biz engelli bireyler, ne zaman nerede olacağı, hatta gelip gelmeyeceği belli olmayan bir aracı beklemeliyiz.

Alternatif bir çözüm merci arıyoruz

Bu nasıl sistem, daha önce bazı çalışmalar yapılmış, ancak bu asla çözüm odaklı olmamıştır. Destek alan araçların ön ve arka cephelerinde engelli ibaresi olup ücretsiz olduğunu gösteren bir yazının kolluk kuvvetleri tarafından zorunlu hale getirilmesini istiyoruz. Ayrıca araç personellerin engelli bireylere karşı olan hatalı, agresif ve rencide edici tutumlarını bildirmek için Kemer Tur başkanlığı haricinde alternatif bir çözüm merci arıyoruz. Sonuç olarak bizler yasal yönetmelikte belirtildiği gibi engelli bireylerin erişebildiği Antalya-Kemer hattı dahil olmak üzere asansörlü bir toplu taşıma alternatifi talep ediyoruz.”

UKOME ruhsatı iptal etmiyor

Öte yandan devletten destek alan ve “Engelli Ruhsatı” olan araçlara yönelik gerçekleştirilen denetimlerde engelli ibaresi bile bulunmayan araçlara ceza kesilip ruhsat iptali için Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne (UKOME) bildirilmesine rağmen, UKOME’nin hiçbir işlem yapmadığı öğrenildi.

Kaynak: Kemergozcu.com

 
Antalya Büyükşehir Belediyesi Dilek Figen Yıldırım Kemer Türkiye Sakatlar Derneği kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri