*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Aracı Tümden Kalkıyor  (Okunma sayısı 38 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Engelli Aracı Tümden Kalkıyor
« : Temmuz 09, 2024, 01:54:08 ÖÖ »
Engelli Aracı Tümden Kalkıyor



Engelli bireylerin ÖTV’siz araç alma hakkı tümden kaldırılıyor. Engelli bireylere ÖTV muafiyeti yerine Aile Bakanlığı tarafından sınırlı araç alım desteği verilecek, diğer yardımlar kesilecek.

İktidarın hazırladığı yeni vergi paketinde engelli bireylere sağlanan ÖTV’siz (Özel Tüketim Vergisi) araç alma hakkının tümden iptal edilmesini öngören bir maddenin de olduğu ortaya çıktı. Vergi paketi taslağına göre, engelliye ÖTV’siz araç uygulaması tümden kaldırılacak. Araç almak isteyen engelli bireyler Gelir İdaresi Başkanlığı yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuracak.  Çok yoksul olduğunu belgeleyenlere araç alım desteği yapılacak. Ancak araç aldığı için yoksul engellinin diğer yardımları kesilecek. Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği (AEBD) Başkanı Burhan Gümrükçü, yeni düzenleme için, “Bu apaçık engelli bireyin ÖTV’siz araç alma hakkını yok etmektir. Savurganlığı bitirdiniz de bir tek engelli bireyin aracı mı gözünüze battı?” dedi.

İki alternatif var

İktidarın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) getireceği vergi paketinde, engelli bireylerin ÖTV’siz araç alımının sınırlandırılması amacıyla iki alternatifli madde yer alıyor. Birinci alternatifte engelli araç alma hakkının 10 yıldan 1’e düşürülmesi, engellinin ölümünden sonra tüm vergilerin mirasçılarından alınması, engelli araç limitinin belirlenmesinde yeniden değerleme oranın yarısının dikkate alınması gibi maddeler yer alıyordu. İkinci alternatife göre ise engelli bireylerin ÖTV’siz araç alma hakkı tümden kaldırılacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı engellilere, gelir durumuna bakıp yerli araç fiyatlarını da dikkate alarak bir miktar nakit destek verecek. Sosyal desteklerin birinden yararlanan diğer destekleri kaybettiği için yoksul engelli bireyler bir daha araç yüzü göremeyecek.

‘Engelli bireyler artık araç alamaz’

ÖTV’siz araç alma hakkının kaldırılıp sosyal desteğe dönüştürülmesi halinde birkaç istisna dışında hiçbir engelli bireyin araç alamayacağını söyleyen Burhan Gümrükçü “Yeni sistemde durumu araç almaya müsait olan engelliye Aile Bakanlığı ‘gelir şartına takıldınız’ deyip araç vermeyecek. Araç alacak kadar geliri olmayan sosyal yardım alan engelli bireyler de diğer yardımlar kesileceği için araç alamayacak. Yani sonuçta hiçbir engelli araç alamayacak” dedi. Kamuda büyük savurganlık yaşandığına işaret eden Gümrükçü, “Engelliye devletin de engel çıkarması çok üzücü” dedi.

Kaynak: Sözcü.com.tr


Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği Burhan Gümrükçü Engelli Araç Alımı ÖTV ÖTV Muafiyeti Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri