*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelsiz Erişim Derneği, Erişebilir Oy İçin YSK ile Görüştü  (Okunma sayısı 403 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6818
Engelsiz Erişim Derneği, Erişebilir Oy İçin YSK ile Görüştü



YSK Seçim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gedik ile bir araya gelen Engelsiz Erişim Derneği ve GETEM, bundan sonraki seçimler için görme engellilerin bulunduğu bir çalıştay yapılmasını ve şablonların bu çalıştayda varılacak sonuçlar doğrultusunda tasarlanması istedi.

Engelsiz Erişim Derneği ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Ve Eğitim Merkezi (GETEM), Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Seçim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gedik ile 14 Mayıs’taki seçimlere ilişkin bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin konusu görme engelli seçmenlerin kullanacağı şablonlardaki belirsizlik ve yetersizlikler.

Toplantıyla ilgili açıklama yapan Engelsiz Erişim Derneği görüşmede daha önce YSK’ye bir rapor sunduklarını ancak taleplerinin karşılıksız kaldığını aktardı.

Şablonlarda kullanılan Braille (görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan alfabe) ve büyük puntolu Latin harflerin bulunmasına yönelik taleplerinin gerçekleşmediğini belirtti.

Ayrıca görme engelli seçmenlerin şablonları seçimlerden önce incelemeyeceğini, ancak şablonlara sandıkta ulaşabileceğini aktararak bu konudaki sıkıntılara dikkat çekti.

“Her Sandıkta Sadece Bir Şablon Olacak”

Dernek her sandıkta yalnızca bir şablon bulunacağını ve bir sandıkta ikinci bir görme engelli seçmen olması durumunda diğer sandıktan şablon devşirileceğinin bilgisini verdi.

İki sivil toplum kuruluşu, toplantıda YSK’den seçimler için şablonların nasıl kullanılacağı, şablonun ne şekilde tasarlandığı gibi konuların ayrıntılı bir biçimde ve bir görme engelli tarafından anlatıldığı video çekilmesini talep etti.

Sandıklarda görme engelli seçmenlerin oyunun ifşa olmaması için sandık görevlilerine açık talimatlar verilmesini, şablonun ikinci bir seçmen tarafından kullanılmamasını istedi.

“Oy Mahremiyetimizin Peşini Bırakmayacağız”

Engelsiz Erişim Derneği, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Umuyoruz ki en azından bu seçimlerde okur-yazarlığımız hiçe sayılsa da önceden şablonlara dokunma ve oy kullanmayı deneyimleme fırsatı bulamasak da ilk defa oy mahremiyetimiz devlet eliyle sağlanır.

“Verdiğimiz bunca üzücü haberden sonra oy mahremiyetimizin peşini bırakacağımız sanılmasın. En azından önerdiğimiz şablon tanıtım ve kullanım videosunun çekilmesinin sonuna kadar peşindeyiz”

Engelsiz Erişim Derneği ve GETEM, Seçim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gedik’ten bundan sonraki seçimler için görme engellilerin bulunduğu bir çalıştay yapılmasını ve şablonların bu çalıştayda varılacak sonuçlar doğrultusunda tasarlanması istedi.

m.bianet.org


 KATEGORİLER Haberler
 ETİKETLER BrailleEngelsiz Erişim DerneğiErişilebilirlikGETEMGörme EngelliYSK kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri