*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: THY’den Engelli Raporlu Dünyanın En Uzun Kadınına ‘Seyahat Zorluğu’  (Okunma sayısı 306 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
THY’den Engelli Raporlu Dünyanın En Uzun Kadınına ‘Seyahat Zorluğu’



Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yaşayan ve 5 kez Guinness Dünya Rekortmeni olan Rumeysa Gelgi, Amerika’ya yapacağı ziyaret öncesi Türk Hava Yolları’nın kendisine çıkardığı zorluklar nedeniyle tepki gösterdi.

2.15 santimetre boyuyla “Dünyanın yaşayan en uzun boylu kadını” unvanı ile birlikte el, parmak ve sırt gibi rekorlarla 5 kez Guinness Dünya Rekorlar Kitabına giren 24 yaşındaki Rumeysa Gelgi, Guinness Dünya Rekorları’nın etkinliği için eylül ayında Amerika’nın Kaliforniya eyaletine bağlı San Francisco şehrine gidecek.

Skolyoz hastalığı bulunan, omurgasında platin ve 30 vida bulunan, en fazla 2 saat oturarak durabilen Gelgi, özel durumu nedeniyle uçak seyahatini sedye üzerinde yapması gerekiyor.

Bu nedeniyle Türk Hava Yolları’nın sedye ile seyahat prosedürü ile uçmak için başvuruda bulunan Gelgi, hiç ummadığı engellerle karşı karşıya kaldı.

13 saat sürecek olan San Francisco uçuşunu sedye ile yapması gereken Gelgi, bunun için kendisinin ekonomi sınıfında 6 koltuk sedye için bir koltuk da refakatçi için satın alması gerektiği söylendi.

Toplamda 7 koltuğun satın alınmasının zorunlu olduğunun kendisine iletildiğini ifade eden Gelgi, ailesinin bilet almak için İstanbul Havalimanı’na gittiğini belirterek, burada sorunların başladığını söyledi.

Üç hafta önce ailesinin bilet almaya gittiğini aktaran Gelgi, “Sedye bileti özel bilet olarak statülendirildiği için online veya telefonla alınamıyor. Bu da kabul edilebilir, buraya kadar sorun yok. İstanbul Havalimanı’nda aileme yedinci koltuğa refakatçinin dahil olmadığı bunun sadece sedye için olduğu, refakatçiye ekstra sekizinci koltuk alınmasının zorunlu olduğu söylendi. Sorun tam olarak burada başlıyor. Çünkü bu olaydan yarım saat önce İstanbul Havalimanı özel hizmetler departmanı 7. koltuğa refakatçinin dahil olduğunu söylemişti. Ailem daha önce aynı tip uçakla aynı şekilde İstanbul’dan San Francisco’ya uçmuştu, uçak personeli dahi alt koltuk sedye için 7. koltuk refakatçi için demişti. Fakat havalimanında bilet alım esnasında ‘Neden 7. koltuğu boş bırakıp sekizinci koltuğu almak zorundayız?’ diye sorduklarında ‘kurallar bu şekilde’ şeklinde bir yanıt aldılar. Bu uygulamanın hiçbir şekilde açıklaması yapılamadı” dedi.

“Bilete 250 bin lira verdi”

Ailesinin departmanlar arasındaki bilgi eksikliğini çözebilmek için 6 saat uğraştığını aktaran Gelgi, “Fakat hiçbir sonuç alamadılar. Ek olarak yüzde 90 engelli bir birey olduğumu belirtmiştim, Türk Hava Yolları bu oranda engeli olan bireylere dış hatlarda yüzde 25 indirim uyguluyor. Ancak fiziksel durumum gereği mecburi sedye talebim olmak zorunda, çünkü benim için opsiyon yok. Maalesef Türk Hava Yolları sedyeli yolcu biletini özel bilet olarak değerlendiriyor ve hiçbir indirim uygulamıyor. Sedye talebim olduğu için engelli, yolcu statüsünden çıkarıldım ve raporumu sunduğum halde biletime en ufak indirim dahi uygulanmadı. Ben sadece kendi sedye biletim için tam tamına 250 bin TL, dolar karşılığı olarak o günün kurundan 14 bin dolar ödedim” diye konuştu.

Refakatçisine de ayrıca bir bilet almak zorunda kaldığını vurgulayan Gelgi, şunları kaydetti:

“Refakatçime de hiçbir şekilde indirim uygulanmadı. San Francisco’ya gitme sebeplerimden biri de Guinness Dünya Rekorları ile orada çekimler yapmak ülkemizi dünyada temsil etmek. 250 bin liranın yüzde 40’ı durumumu anlatmam üzerine Amerika’da işbirliği yapmak karşılığında Guinness Dünya Rekorları tarafından karşılandı. Çünkü benim veya ailemin uçak yolculuğu için böyle bir meblayı karşılaya bilmesi mümkün değil. Kalan tutarı karşılamak için de ben çok büyük bir birikim kullanmak zorunda kaldım. Yaşadığım bu durum beş rekoru aynı anda taşıyan tek Türk Guinness Dünya Rekortmeni olarak bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları’ndan böyle bir muamele görmek beni inanılmaz üzdü ve rencide etti. Çünkü ben Amerika’ya bayrağımızı taşıyarak gideceğim, tabii ki orada neler yapacağımızı Guinness Dünya Rekorları ile neler çekeceğimizi söyleyemiyorum ama çekimlerimizin Türk Hava Yolları’na da PR sağlayacağını düşünüyorum. Tüm dünyada Türkiye ve Türk Hava Yolları’nı temsil etmekten onur duyarken böyle bir olaya maruz kalmak beni fazlasıyla demotive etti.”

“Kendimi kendi ülkemde değersiz hissediyorum”

Çok üzgün olduğunu anlatan Gelgi, “Kendimi kendi ülkemde değersiz hissediyorum. Ülkemin adını beş kez Guinness Dünya Rekorları kitabına yazdırmış olmama rağmen ülkemde hiçbir önem ve değer görmediğimi hissediyorum. Guinness Dünya Rekorları gibi çok prestijli bir İngiliz şirketi bana verebileceği tüm desteği verirken, kendi ülkemden en ufacık destek dahi görememek beni çok üzüyor. Neden 7. koltuğu boş bırakıp sekizinci bir koltuğu almam gerekiyor veya neden yüzde 25 engelli indirimi uygulanamıyor? Devlet tarafından onaylı sürekli geçerliliği olan raporumu sunuyorum, benim sedye uzanma mecburiyetim nasıl engelli olmadığım anlamına gelebilir ki? Ben ücretsiz bilet istemiyorum, ben sadece hakkım olanı istiyorum” ifadelerine yer verdi.

Gelgi, bir süre önce Türk Hava Yolları’na da birlikte çalışmak için bir mail attığını bu maile de herhangi bir dönüşün yapılmadığını kaydetti.

İHA


ETİKETLER Engelli RaporErişilebilirlikGuinness Rekorlar KitabıKarabükRumeysa GelgiSedyeTürk Hava YollarıUçak Seyahati Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri