*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Pandemi Engellilerin Hayatını Ekonomik Olarak Etkiledi  (Okunma sayısı 313 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Pandemi Engellilerin Hayatını Ekonomik Olarak Etkiledi
« : Mart 06, 2021, 03:10:32 ÖS »
Pandemi Engellilerin Hayatını Ekonomik Olarak Etkiledi



Türkiye’deki dezavantajlı gruplar için, sorunların büyük olduğunu söyleyen Akşener, engellilerin iş fırsatlarından kent mimarisine kadar birçok alanda sorun yaşadığını ifade etti.

Akşener, konuşmasının bu bölümünde, engelli Aysun Karaemir’e söz verdi. Karaemir, kürsünün önünde, tekerlekli sandalyesinde oturarak yaptığı konuşmada, engelli vatandaşların sorunlarını ve taleplerini dile getirdi.

Karaemir’e teşekkür eden Akşener, “Burası, Türkiye Büyük Millet Meclisi. Burası, milletimizin her ferdinin sorunlarına çare beklediği yer. Gördünüz, engelli bir kardeşimiz, burada kürsüye ulaşamıyor. Bu duruma pansuman bir çözüm bulabilir miydik? Bulabilirdik. Ancak, yapsaydık o taktirde, buranın gerçeğini de gizlemiş olurduk. Engelleri kaldırmak, vatandaşlarımızın, kimseye ihtiyaç duymadan yaşamalarını sağlamaktır. Onların dertlerini çözecek binada bile düşünülmemiş olmaları büyük ayıp. Türkiye’nin Meclisindeki tablo buysa varın sokağı siz düşünün.” dedi.

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne işaret eden Akşener, “Sözleşmeyi imzalamış Türkiye’de, bunlar yapılıyor mu? Engelli dostu kaç devlet binası var? Engelli dostu kaç sokak var? Engelli dostu kaç turizm işletmesi var? Hastanelerde işaret dili bilen kaç sağlık personeli var? Toplumun bilinçlendirilmesi için bir çaba var mı? Bunlar olmadığı gibi, normal zamanlarda bile görmezden gelinen, sesleri duyulmayan, en ufak destek için bile, kapı kapı dolaşmak zorunda bırakılan engelli vatandaşlarımız, pandemi döneminde de iktidarın yanlış politikalarından en kötü etkilenen kesimlerden biri oldu.” ifadesine yer verdi.

Akşener, pandeminin engellilerin yaşamlarını en başta ekonomik olarak etkilediğini ama iktidarın Kovid-19 öncesinde de oldukça sorunlu bir alan olan engelli istihdamı konusunda hiçbir çaba sarf etmediğini iddia etti.

OECD ülkelerinde, engellilere ayrılan kamu yardımlarının milli gelirin ortalama yüzde 2’si olduğunu aktaran Akşener, Türkiye’deki engellilere ayrılan kamu yardımlarının milli gelirin sadece binde 1’i olduğunu söyledi. Akşener, “Bu bir zihniyet meselesi. O nedenle ülkemizde engelli olup çalışmak isteyenlere yönelik iktidarın bakış açısı, ‘Engellidir yapamaz, engellidir çalışamazdan’ öteye geçmiyor.” şeklinde konuştu.

Engellilerin, yıllardır korumalı iş yerlerinde istihdam edilmeye çalışıldığını dile getiren Akşener, şunları kaydetti:

“Bu yanlış bakış açısı, kendisini en fazla kamu kurumlarında gösteriyor. İktidar, sanki hiç engelli avukat, mühendis, doktor, yazılımcı, nitelikli işçi yokmuş gibi, tüm engellileri, bir blok halinde, nitelikli olmayan işçi sınıfında görüyor. Bu durum da ‘Sana iş verdik daha ne istiyorsun?’ diyerek kendi mesleğini yapmak dışında bir talebi olmayan engellileri hayata daha da küstürüyor. Engelli vatandaşlarımızın çilesi burada da bitmiyor. İstihdamda yaşadıkları sorunlar yalnızca işe girişle sınırlı değil. Çalıştıkları süre boyunca engelliler, iş sağlığından, yeterli ekipman desteğine kadar, onlarca sorunla baş etmek zorundalar. Tüm bunlara ek olarak engellilerin 15 yıl çalıştıktan sonra emeklilik hakları olduğu için, bazı şirketler, 15 yılın ardından onları zorunlu emekli etmeye çalışıyor.”

Akşener, İYİ Parti’nin iktidarında engellilere iyi bir hayat kalitesi sunacaklarını belirterek engelli vatandaşlara yönelik çalışmalarını ve projelerini anlattı.

AA