*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Koronavirüs’e Karşı Kök Hücre Tedavisini Uygulamak İstiyoruz  (Okunma sayısı 520 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Koronavirüs’e Karşı Kök Hücre Tedavisini Uygulamak İstiyoruz



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı. Koca, 63 kişinin daha Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.Bakan Koca, “Stratejimiz sabit hayat olmalıdır, yuvamız gücümüz olmalıdır. Şehirlerde hareketlilik ne kadar azalırsa o kadar hızlı galip geliriz” ifadelerini kullandı. Bakan Koca, en fazla koronavirüs vakasının İstanbul’da görüldüğünü, bu ili İzmir ve Ankara’nın takip ettiğini belertti ve yaklaşık yüzde 60’la İstanbul’daki vaka sayısının 8 bin 852 olduğunu bildirdi. Koca, İzmir’de 853, Ankara’da 712, Konya’da 584, Kocaeli’de 410 vaka olduğunu belirtti ve toplam 39 ilde can kaybı olduğunu söyledi. Bakan Koca ayrıca, Hastalığa yakalanan sağlık çalışanı sayısı 601 kişi olduğunu açıkladı

Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son bilançoyu açıkladı. Bakan Koca, “Bugüne kadar illerimizdeki dağılımı göstermemiştik. Bütün illerimizde artık bu virüsün olduğunu biliyoruz. Daha çok vaka İstanbul’da. İstanbul’daki vaka sayısı 8 bin 852, yüzde 60’lara yakın. Onu İzmir izliyor 853 vaka, 712 vaka ile Ankara izliyor.Toplam 39 ilimizde can kaybı var” diye konuştu.

Hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 80’i 60 yaş üstü olduğunu belirten Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 80’inin 60 yaş üstü. Vakalarımız içerisindeki ölüm oranı yüzde 1,58. Bu anlamda birçok ülkeden aşağıdayız.Yoğun bakımda olanların yüzde 63,3’ü tansiyon hastası. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 68,8’inin, şu an yoğun bakımda olanların yüzde 63,3’ünün tansiyon hastası olduğunu görüyoruz. Hastanelerde herhangi bir sorun yok. Yoğun bakım ünitelerinde doluluk oranı yüzde 63, Anadolu’da yatak doluluk oranı yüzde 40’larda. Hastanelerde herhangi bir sorun yok. Test merkez sayısı 89’a çıkarılacak. Koronavirüs tespiti için test merkez sayısının 89’a çıkarılacak. DSÖ Avrupa Direktörü, bu süreçte birçok ülkeye verdiğimiz destek ve süreci iyi yönettiğimiz için bize teşekkür etti. Koronavirüs rastlanan sağlık personeli sayısı 601. Son bir haftada 4 milyona yakın N95 maske dağıttık. Daha fazlasını da veririz. İhracatı kestik ve bütün imalatı ülkemiz için sağlıyoruz. Pandemi hastaneleriyle ilgili bir düzenleme yapılacak. Vatandaşımızdan ücret talep edilmemesi noktasında bir yaklaşım içindeyiz. Seyahat kısıtlamasının daha da yoğunlaştırılacak.

İşte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satır başları:

Koronavirüs salgınında dünyada gelinen nokta artık olayın başlangıç günlerini unutturdu. Hiçbirimiz dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir insan bu hastalık yokmuş gibi yaşayamaz.

“KARŞIMIZDA SÜREKLİ HAREKET HALİNDE OLAN BİR DÜŞMAN VAR”

Bu eski dünya değil, sürdüregeldiğimiz hayat değil, dünya insanının ekran başından izlediği haberler eskiye benzemiyor Dünyanın her ülkesi bu savaşta ayrı bir cephe. Karşımızda sürekli hareket halinde olan, içeri sızacak boşluk arayan, zayıf noktaları tehdit eden düşman var.

“İZOLASYON KONUSU HER GÜN DAHA FAZLA ÖNEM KAZANIYOR”

İnsanlık buna ilk kez tanık oluyor. Dayınışma izolasyonla gerçekleşiyor. Dünya koronavirüse karşı ne başarı göstermişse bunu izolasyona borçludur. Biz de hastalığın ülkemize girmesini bu yolla öteledik. Asıl silahımızın izolasyon olduğunu söyledik. Temas, mesafe ve izolasyon. Bilgi sürekli gelişiyor. İzolasyon konusu her gün daha fazla önem kazanıyor. Mücadele temelde yayılmayı önleme mücadelesidir.

“HERKESİN KENDİSİNİ ŞÜPHELİ GİBİ GÖRÜP İZOLE ETMESİ GEREKİR”

Bu taramada sadece 1 hastanın çalışmanın nasıl yapıldığını göstermek için söylüyorum. 1 hastanın bulaştırdığı kişi sayısı en az 30. Bu herhangi bir tablo değil. Kimleri taradığımız, kimleri yoğun bakımda yattığı, kimleri kaybettiğimizi gösteren somut örnek. Yani virüs bu kadar kolay yayılıyor. Herkesin şu dönemde kendisini şüpheli gibi görüp kendisini izole etmesini, evinde izole etmesini son derece önemsiyoruz.

“BİR KİŞİ BULAŞTIRDIĞI ÜÇ KİŞİNİN HAYATINI KAYBETMESİNE YOL AÇTI”

Bulaştıran kişi ise, kaynak ise hayatta hastane bile yapmadı. Ama üç kişinin hayatını kaybetmesine ve bu süreçte gördüğünüz gibi 12 kişinin de pozitif olduğunu görüyoruz. Özellikle virüs çok kolay bulaşıyor. Başka hastalıklarda görmediğimiz bir hızla ilerliyor. Biz daha önce bunu böyle bilmiyorduk. Ortalama 2.6, 2.7 kişiye buluştırır diye düşünüyorduk. O nedenle izolasyon ve hareketsizliğin son derece önemli olduğunun tekrar altını çizmek istiyorum. Bu virüs dünyaya yayılımı 3 ayda oldu.

“ÖNÜMÜZDEKİ 1 HAFTA İÇİNDE TESTE 30 BİNLERE ÇIKABİLECEĞİZ”

Şöyle bir algı var. Her hastaya test yapılmak gibi yanlış bir algı var. Japonya’da yapılan test sayısı 34 bin. Bizim test sayımız 100 bini geçti. Günlük test kapasitemiz 15 bini buldu. Şu anda 71 merkezde çalışılıyor. 89 merkeze çıkmak üzere plan yapılmış oldu. Çin’den getirdiğimiz hızlı PCR devreye girdi. Elimizde ayrıca 1 milyon kit olduğunu daha önce söylemiştim.Biz hem merkez sayılarımızı arttırıyoruz, bunu çalışabilecek bütün merkezlere de izin veriyoruz. 10 binlere geleceğimizi ifade etmiştim, şimdi 15 bini bulduk. Haftaya 20-25 bin aralığına çıkacağımızı önümüzdeki 1 hafta içinde 30 binlere çıkacağımızı söylemek istiyorum.

“ŞİMDİ NEGATİF ÇIKAN TEST 3-5 GÜN SONRA POZİTİF ÇIKABİLİR”

Önemli olan burada hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısını minimalize edilebilir olmak. Testi daha çok Bilim Kurulu’nda yeni algoritma olarak genişlettiği hastalık bulgusu olan kişilere yapılmasıdır. Kendisinin negatif olduğunu düşünerek daha özgür hareket etmesine sebep olarak üç beş gün sonra bu test pozitif çıkabilir ve birkaç kişiye bulaştırabilir. Bu dönemde herkes kendisini pozitifmiş gibi izole ederek önümüzdeki dönemi geçiriyor olmalı diyoruz.

“KRONİK HASTALIKLARDA SEYİR YÜZDE 75-80’İ İZLİYOR”
Yoğun bakımda olanların yüzde 63,3’ü tansiyon hastası olduğunu görüyoruz. Bununla şunu söylemek istiyorum. Özellikle hayatını kaybedenlerin yüzde 80’i 60 yaşın üstü, kronik hastalıkların seyri yüzde 75-80 durumunda seyrediyor. Kronik hastalığı olan, alt hastalığı olan ve 60 yaş üstünün daha riskte olduğunu görüyoruz.  Bunu daha genişleterek ifade ediyorum, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin asla ve asla evden çıkmamasını, kendilerini izole etmeleri gerektiğini söylüyorum.Vaka tespitinde başarımız sistematik çalışmalarımızın sonucu. Can kaybını önlemenin yolu tedbirdir, kendimizi izole edelim, yuvamız gücümüz olmalı. Dışarı çıkmayalım, virüse fırsat tanımayalım. Teşekkür ediyorum.
“VATANDAŞLARIMIZDAN ÜCRET TALEP EDİLMEYECEK”
Pandemi hastaneleriyle ilgili bir düzenleme yapılıyor olacak önümüzdeki günlerde. Özellikle vatandaşımızdan bu anlamda ücret talep edilmemesi noktasında bir yaklaşım içerisindeyiz. 3-5 günü bulmaz bu anlamda düzenleme sözkonusu.
“MRS SİSTEMİ PERSONELİNİN YÜZDE 60’I EVDEN ÇALIŞIYOR”

Temas ve izolasyon. Şu dönemde zorunlu olmadıkça evden asla çıkmamaya ve kendimizi izole etme gayreti içinde olmalıyız. Geçen Bilim Kurulu toplantısında özel sektörün de minimal bir personelle üretimine devam etmesinin gerektiğiyle ilgili öneri vardı. Bakanlık olarak bizim MRS randevu ve çağrı sistemlerimizde çok kişi çalışır. Şu an bu dönemde çalışanlarımızın yüzde 90’ı evden sisteme katılıyor. Bu süreç özellikle iş ortamının gerektiğinde dijital ortamda evden de nasıl yapılabilir olduğunu hepimiz görmüş oluyoruz. Bu anlamda bunun çok yoğunlaştırılması gerektiğini ifade etmek istiyorum.

“ÇİN’DEN GELEN İLACI YOĞUN BAKIM HASTALARIMIZA KULLANDIK”
Sağlık çalışanlarımızı daha çok tarama kitinden hızla geçirmek gibi bir yaklaşım var. Onu önümüzdeki günlerde netleştirmiş oluruz. Çin’den getirdiğimiz ilacı yoğun bakımdaki hastalarımızın çoğuna kullandık. Bilim Kurulu bu ilacın etkinliği ile ilgili bir analiz yapıyor. Bu ilacın ne zaman başlaması gerektiği, erken dönemde mi, yoğun bakımda mı ve hangi dozda? Bu analiz ve uygulama şeklinin bundan sonra nasıl yapılacağı ilgili önümüzdeki dönem netleşmiş olur.
“KÖK HÜCRE TEDAVİSİNİ UYGULAMAKTAN YANAYIZ”
Özellikle tedavisi yapılan ve antikor gelişmiş olan kişilerin plazmasını hasta olan kişiye vermek. Bununla ilgili bir çerçeve çizildi. Hangi hastaya nasıl uygulanması gerektiği bugün de yayınlandı. Kızılay’ı da burada önemli bir tedarik zincirinde birim olacak. Bunu yapabilecek olan üniversite ve vakıf üniversitelerine de yapabileceklerse izin vermek üzere bir genelge bugün yayınlanmış oldu. Bu konuda biz kök hücre uygulamasını daha genişletmek istiyoruz. Kök hücre tedavisini ötelemek değil uygulamak istiyoruz.
“İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SEYAHAT SINIRLAMASINDA DAHA DA YOĞUNLAŞACAK”

Özellikle seyahat kısıtlamasının daha yoğun yapılması gerektiğini düşünüyoruz. İçişleri Bakanlığı daha yoğunlaştırdığı döneme girmiş oldu. Bunu daha da yoğunlaştırarak sürdüreceklerini biliyoruz. Bilim Kurulu’nun geçen toplantıda aldığı kararları biz biliyoruz. Bu kararların ne olduğu belli. Özellikle bazı şehirler özelinde genel giriş çıkışların kontrolü istenmişti, bütün Türkiye’de uygulandı. Önümüzdeki günlerde bunu daha yoğun bir şekilde uygulanmış olacak.

Habertürk / AA
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri