*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Raporu Yüzde 20 Olanların Kamu ve Özel Sektörde Çalıştırılması İçin Kanu  (Okunma sayısı 731 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli Raporu Yüzde 20 Olanların Kamu ve Özel Sektörde Çalıştırılması İçin Kanun Teklifi



Tüm vücut fonksiyon kaybının en az yüzde yirmi olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelenenlerin kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işyerlerinde çalışabilmesi amaçlanıyor. Teklifin detaylarını ve gerekçelerini My memur olarak sizler için hazırladık.

Engelli; doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişidir.2006 yılında benimsenen Engellilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin (CRPD) amacı; Tüm engelli insanların temel özgürlüklerden ve bütün insan haklarından tam ve eşit bir şekilde faydalanmasını teşvik etmek, sağlamak, korumak ve insan olmaktan ileri gelen haysiyetlerine yönelik saygıyı arttırmaktır şeklinde tanımlanmıştır Dünya Engellilik Raporuna göre ise, engelli insanların ve bütün toplumun faydalanması adına engelleri ortadan kaldıracak koşullar yaratmak, rehabilitasyon ve destek hizmetlerini geliştirmek, yeterli sosyal koruma sağlamak, kapsayıcı politikalar ve programlar oluşturmak, var olan ve yeni standartlar ile yasaları yürürlüğe sokmak için bütün ilgili paydaşlara atılacak adımlar önermektedir. Ancak ülkemizde engellilere yönelik politikalar ve var olan standartlar ne yazık ki bekleneni karşılayamamaktadır.Diğer önemli bir sorun engellilerin tamamına yakınının gelir getiren bir işte çalışamamasıdır. İnsanlar kendilerinin ve bakmakla yükümlü oldukları bireylerin geçimlerini sağlayabilmek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışmak ve gelir elde etmek zorundadır. Engelli bireylerin de geçimlerini sağlayabilmesi ve gereksinimlerini karşılayabilmesi için çalışma hayatına girmesi ekonomik açıdan bir zorunluluktur. Engellilerin istihdam dışında kalması, bir ülkenin en değerli üretim kaynağı olan insan gücünün kullanılmaması anlamına gelmektedir.

Ancak üretimde yer almayan engelli bireyler oluşumuna katkı sağlamadıkları milli gelirden bir şekilde pay almaktadırlar. Hâlbuki toplumun refah düzeyinin arttırılması ve ekonomik gelişme ancak mevcut üretim kaynaklarının tümünün etkin bir şekilde üretime katılması ve yüksek bir istihdam düzeyinin sağlanması ile gerçekleşebilir.Dolayısıyla engelli bireylerin toplumsal yaşama tam ve etkin bir şekilde katılması ve saygınlık kazanması, İnsan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyine kavuşabilmesi ancak çalışma hayatı içerisinde yer alabilmeleri ile gerçekleşebilecektir. Bu gerekçelerle çalışma hakkı, temel bir insan hakkı olarak kabul edilerek insan hakları ile ilgili uluslararası sözleşmelerin yanı sıra anayasa ve yasalarda tanınıp güvence altına alınmıştır.

Engellilerin istihdamına ilişkin olarak 4857 sayılı İş Kanununa göre, işverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde %3 engelli, kamu işyerlerinde ise %4 engelli bireyi beden ve ruhi durumlarına çalıştırmakla yükümlüdürler. Ancak %40’ın altında engelli sağlık kurulu raporuna sahip olan engelliler, bu istihdamdan yararlanmakta zorlanmaktadırlar.

Bu kanun teklifi ile tüm vücut fonksiyon kaybının en az yüzde yirmi olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelenenlerin kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işyerlerinde çalışabilmesi amaçlanmıştır.

İŞ KANUNU VE ENGELLİLER HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 22 Mayıs 2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 3 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.“Engelli: Doğuştan ya da sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişilerden tüm vücut fonksiyon kaybının en az yüzde yirmi olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelenenleri ifade eder,”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

25.04.2019 - mymemur.com.tr



Etiketler : PİSKOLOJİK DANIŞMA DERNEĞİ ENGELLİ ÇOCUKLARINI KORUMA DERNEĞİ ENGELLİ ÇOCUKLARI KORUMA VE YÖNLENDİRME DERNEĞİ ANAOKULU İLKÖĞRETİM VE ORTA SANAT OKULU