*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Türkiye’nin ilk engelli belediye başkanı Hançerli: Gelir gelmez lüks makam araçl  (Okunma sayısı 915 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Türkiye’nin ilk engelli belediye başkanı Hançerli: Gelir gelmez lüks makam araçlarını kaldırdık



31 Mart seçimlerinde aday olduğu CHP’den Avcılar Belediye Başkanı olan Turan Hançerli, aynı zamanda Türkiye’nin ilk engelli belediye başkanı oldu.

Birçok sivil toplum örgütünde çalışan ardından 2009 yılında aktif olarak siyasete giren ve 31 Mart seçimlerinde aday olduğu CHP’den Avcılar Belediye Başkanı olan Turan Hançerli, aynı zamanda Türkiye’nin ilk engelli belediye başkanı olarak Türkiye siyaset tarihine geçti.

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın söyleşisinde, mazbatasını aldıktan sonra ilk icraatlarından biri lüks makam araçlarını kaldırmak olan Hançerli, gelir gelmez maaşları uzun süredir ödenmeyen işçilerin iki maaşını da ödemiş. Hançerli, “özü ve sözü bir olan” bir belediye başkanı olacağının altını çizerken “yüzde 52 olan oylarımızı bir sonraki seçimde yüzde 60’a çıkaramazsak kendimizi başarısız kabul edeceğim” dedi.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAKİ ÜYELİKLERİM DEVAM EDİYOR

Daha önce birçok sivil toplum örgütünde çalıştınız ve görev aldınız. Oradan siyasete neden geçtiniz, bunu tercih etmekteki nedenleriniz nelerdi?

Tabi 25 yıllık sivil toplumcuyum. Siyasete sivil toplumdan geçtim. Sivil toplumda uzun yıllar çalışmamın nedeni şuydu: İnsanların sorunlarını çözmek ve insanlara dokunmak istiyordum. İnsanlar için küçük sorun olabilir. Ama bunun çözülmesi gerekiyor. Tekerlekli sandalyeden tutun da akülü sandalye ve proteze kadar insanlar çok ciddi problemler yaşıyordu. Türkiye Sakatlar Derneği’ne üye olduğum 1994 yılından belediye başkanı olana kadar bu üyeliğim devam etti halen üyesiyim. 13 yıldır Türkiye Sakatlar Derneği’nin Genel Başkan Yardımcılığını yapıyorum. 94 yılında üye oldum ve derneği hiç bırakmadım. Türkiye Sakatlar Derneği Konfederasyonu Yürütme Kurulu üyesi ve Genel Sekreteriydim. Denge Denetleme Ağı’nın yöneticiliğini ve kuruculuğunu yaptım.

SİVİL TOPLUMDA İMKÂNSIZLIKLAR NEDNEİYLE YAPAMADIĞIMIZI YAPMAK İÇİN SİYASETE GİRDİM

25 yıldır sivil toplumdan hiç ayrılmadım. Ama sivil toplumun zayıf kalması, gücünün ya da parasının olmaması nedeniyle çözüm üretme noktasında sıkıntılar yaşıyorduk. Ama yine de çözümler üretiyorduk. Siyasete baktığımızda güçlü olmasına ve tüm güçlerin siyasette birikmesine rağmen siyaset de çözüm üretmekten uzaktı. 2009 yılında bu yüzden siyaset yapmanın gereğine karar verdim ve 2009 yılında çalışmaya başladığım CHP’den Avcılar Belediye Başkanı oldum.

Tabi sivil toplumu hiç bırakmadım, ama bugün belediye başkanı olmam nedeniyle sivil toplumdaki üyeliklerimden değil, görevlerimden ve yetkilerimden istifa ettim. Çünkü sivil toplum artık siyaseti denetlemekle görevli. İkisi çelişeceği için kamu gücünü kullandığım ve bir belediye başkanı olduğum için dediğim gibi üyeliklerim devam etmekle birlikte görevlerimden istifa ettim.

ÖZÜ SÖZÜ BİR OLACAĞIM

Mazbatınızı aldınız, siz bu dönemde nasıl bir belediyecilik anlayışıyla hareket edeceksiniz?  İlk icraatınız ne olacak?

Avcılar’dan çok güçlü bir destekle çıktık. Tabi CHP, adaylarını seçerken, başarılı olanları ödüllendiren, başarısız olanları da yeni görev vermeyen bir hat izledi. İstanbul Büyükşehir’den tutun da Adana Büyükşehir’e kadar hep başarılı ilçe belediye başkanları büyükşehir belediye başkan adayı oldu. Biz ne yapacağız? Verdiğimiz sözler var. Bir kere seçimden önce ne söz verdiysek seçimden sonra birbir uygulayacağız. Ülkemizde siyasetçiye güven problemi var. Siyasetçiyle halk arasındaki güven problemini ortadan kaldırmak istiyoruz. Nedir bu? Özü sözü bir olmak. Dün dündür bugün de bugündür şeklindeki deyişi tekrar etmemek ve seçimden önce ne söylediysek seçimden sonra da aynısını söyleyerek, yaparak ispatlayacağız ve göstereceğiz.

GELİR GELMEZ MAAŞLARI ÖDENMEYEN İŞÇİLERİN MAAŞLARINI ÖDEDİK

Bugün Avcılarlılarla kurduğumuz güven bağını daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz ve bunu güçlendireceğiz. Başladık mı başladık. Seçimden önce demiştik ki biz şeffaf bir belediye olacağız. Ne yaptınız derseniz. Biz meclis toplantılarımızı online yani canlı yayımladık. Gelir gider tablomuzu internet sitemizden online yayımlamak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Kısa bir zamanda internet sitemizde gelir gider tablomuz yayımlanacak. Üç, biz demiştik ki fazla afaki ve lüks harcamaları kısacağız. Gelir gelmez lüks makam araçlarını kaldırdık ve birinci önceliğimiz ve birinci işimiz çalışanların maaşını ödemek demiştik. Yaklaşık on üç gündür görevdeyiz, bu sürede iki maaş ödedik. Öyle kolay olmadı ama yaptık. Sözlerimizi birbir tutuyoruz. Seçimden önce verdiğimiz sözleri tutmak için çalışıyoruz çalışmaya devam ediyoruz. Zaten yolların bakımının başlamasından ağaçların budanmasından yani genel belediyecilik faaliyetlerinden insanlar memnun ve rahat bir şekilde ilerliyoruz.

ODASININ KAPISI SÜREKLİ AÇIK

Gördüğümüz kadarıyla odanızın kapısı da sürekli açık bu arada…     

Evet açık ve açık kalmaya devam edecek. Verdiğimiz sözlerden bir tanesi de buydu. Binlerce insan ağırladık ve ağırlamaya devam ediyoruz. Ağırlamalar, görüşmeler çok kıymetli ama bir taraftan da çalışmamız lazım. Dün gece saat 11’de çıktım ertesi sabah 8.15’de belediyeye geldim. Mesai 8.30’da başlıyor. Yapacak çok işimiz var.

HDP’YE OY VERMİŞ SEÇMENDEN GÜÇLÜ BİR DESTEK ALDIK

CHP, Avcılar’da oldukça yükseltmiş durumda bu seçimlerde. CHP seçmeni dışında da diğer partilerin seçmeninden de oy almışsınız görüldüğü kadarıyla. Hangi seçmenden daha fazla oy geldiğine ilişkin bir analiz yaptınız mı?

Biz Avcılar ittifakını kuracağız demiştik. Bizim temel meselelerimizden bir tanesi şuydu. Toplumdaki kutuplaşmayı ortadan kaldıracağız ve 435 bin Avcılarlıların belediye başkanı olacağız demiştik. Kampanyamızda bunu söylemiştik. Kampanya sürecinde daha önce hangi partiye oy verirse versin tüm Avcılarlıdan oy aldık. Geçmişte HDP’ye oy veren Avcılarlı hemşerilerimizden güçlü destek ve güçlü oy aldık. MHP’ye ve AKP’ye oy verenlerden oy aldık. Zaten İYİ Parti ile bir ittifak vardı. Dolaysıyla şunu söyleyebilirim, ülke genelinde var olan kutuplaşmayı da yıkan bir oy almış olduk. Bu da gelecek açısından son derece umut verici.

YÜZDE 52 OYUMUZU BİR SONRAKİ SEÇİMDE YÜZDE 60’A ÇIKARMAZSAK BAŞARISIZIZ DEMEKTİR

Şunu söyleyebilirim: Biz bir hata veya yanlış yaparsak hiçbir oy garanti değil. Zaten bu oylar 5 yıl için veriliyor. Beş yıllığına oy verenler, beş yıl iyi hizmet verirsek oy vermeye devam ederler ve biz oy verip memnun olanlar daha önce bize oy vermemişleri de ikna eder ve oyumuzu daha da artırırız diye düşünüyorum. Bizim hedefimiz şuan yüzde 52 olan oy oranımızı bir sonraki seçimde yüzde 60-65’lere çıkarmak. Yüzde 52’nin üzerine çıkamazsak, bakın kazanamazsak demiyorum, bu dönemde aldığımız oy oranının üstüne çıkarmazsak başarısızız demektir. Öyle kabul edeceğiz.

ENGELLİLERİN ERİŞEBİLİRLİK SORUNUNU ÇÖZECEĞİM

CHP’den seçilen ilk ve tek engelli başkan olarak engellilere dönük onların bu ilçede yaşadıkları zorlukları aşabilmeleri için neler yapacaksınız? 

Çok uzun yılların birikmiş sorunları bunlar. Dikkate alınmamış, hesaba katılmamış hatta 1998 yılında çıkan imar yasasında “aman dikkate alınmalı” denmiş ama yine dikkate alınmamış. 2005 olmuş, kanun çıkmış, hatta 7 yıl süre öngörülmüş ama yine dikkate alınmamış. 2019 oldu, erişebilirlik sorunu çözülmemiş bir Türkiye’de ve Avcılar’da yaşıyoruz. Dolaysıyla onlarca yüzlerce yılı aşkın birikmiş bir sorunu olan erişebilirlik sorununu çözeceğim. Buna var gücümle çalışacağım. Zor olduğunu biliyorum. Örnek bir model üreteceğiz ve erişebilirlik sorununu çözmemizde engellilerin eşit yaşam koşullarında diğer haklardan da eşit yararlanmaları ve bu şekilde hayatlarını sürdürmeleri için mesafe kat edeceğiz, yol alacağız.

BİR AN ÖNCE EKREM İMAMOĞLU’NA MAZBATASI VERİLMELİ

Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu gayri resmi sonuçlara göre seçimleri kazandı ancak mazbatasını halen alamadı. Bu sürece ilişkin neler söylemek istersiniz?

Aslında ne olması gerektiğine dair bir şey söylemek isterim. Ne olması gerekir? Bir kere demokrasinin olmazsa olmazı halkın iradesine saygı göstermek gerekir. Bir oy fazla alan seçilmiş kişi seçilmiş kişidir ve onun hakkına saygı gösterilmesi lazım. Hem seçilen kişinin hakkı hem de milletin halkın hakkı. Buna dönük bu tür spekülasyonlar doğru değil ve demokrasiye olan inancı ve güvenci sarsar ve ortadan kaldırır. Hukuk güvenliğini ortadan kaldıran bir durum. Bu sürecin çeşitli şaibe iddialarıyla uzamasının ülkemize herhangi bir faydası yok. Bir an önce sonuçlanması ve sayın Ekrem İmamoğlu’na mazbatasının verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü büyükşehirde yapılacak çok iş var.

YERİNDE BİR DÖNÜŞÜM İSTİYORUM

Avcılar’ın en büyük sorunlarından biri de deprem ve imar sorunu. Bunlara dönük nasıl bir çalışmanız olacak?

En önemli meselelerimizden biri. Bunun için 20 yıl beklendi. Biz beklemedik. Avcılar Belediyesi beklemedi. Hükümet bekledi. TOKİ çalışmadı. Arsa ofisi TOKİ’ye devredildi ancak çalışmadı. ÖTV geldi, o başka bir yere kullanıldı. Artık deprem güvenliğine sahip binaların yapıların üretilmesi lazım. Bu süreç işletilirken de halkın malından ve mülkünden edilmemesi ve şirketlere peşkeş çekilmemesi lazım. Yerinde ve halkın yararına Avcılarlıların yararına bir dönüşüm öngörüyoruz, arzu ediyor ve istiyoruz. Tüm İstanbul’da böyle bir dönüşümün olmasını düşünüyorum.


kaynak

Etiketler :KAYSERİ ENGELLİ GENÇLERİ KORUMA YARDIMLAŞMA DERNEĞİ FİZİKSEL VE BEDENSEL ENGELLİLERLE SOSYAL DAYANIŞMA DERNEĞİ ENGELLİLER YAŞAM DERNEĞİ KAYSERİ