Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
kayseriengellilerdernegi.com
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli Haberleri
»
Cenevre’deki Engelli Hakları Müzakere Toplantısının Kapanış Konuşmasını EYHGM Dr
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Cenevre’deki Engelli Hakları Müzakere Toplantısının Kapanış Konuşmasını EYHGM Dr (Okunma sayısı 625 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 18908
SiTe YöNeTiCiSi
Cenevre’deki Engelli Hakları Müzakere Toplantısının Kapanış Konuşmasını EYHGM Dr
«
:
Mart 19, 2019, 01:21:12 ÖS »
Cenevre’deki Engelli Hakları Müzakere Toplantısının Kapanış Konuşmasını EYHGM Dr. Orhan Koç Yaptı
Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi ile Türk Heyeti arasındaki ülkemizin “Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’ye Dair Ulusal Raporu Yapıcı Müzakere Toplantısı”, Komite'nin 21. Oturumunda, 13-14 Mart 2019 tarihlerinde Birleşmiş Milletler çatısı altında Cenevre’de gerçekleştirildi. Müzakere toplantısından bir gün önce 12 Mart 2019 tarihinde Cenevre Daimi Temsilciliğimizde bir araya gelen Türk Heyeti, genel bir durum değerlendirmesinde bulundu.
Birleşmiş Milletler Çatısı Altında Cenevre’de Gerçekleştirilen Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmeye Dair Ulusal Raporu Müzakere toplantısının açılış konuşmasını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet ERDEM yapmasının ardından, ‘Sözleşme’nin denetim organı olan Komite tarafından değerlendirilen ulusal raporumuz 13 Mart 2019 Çarşamba günü öğleden sonra 15:00-18:00 arası ve 14 Mart 2019 Perşembe günü sabah 10:00-13:00 arası düzenlenen iki oturumda Sözleşme kapsamında eğitim, sağlık, istihdam, erişilebilirlik vb. 33 hak alanı ele alınarak müzakere edildi.
Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Orhan KOÇ Cenevre’deki Müzakere Toplantısının kapanış konuşmasında; “-Önce İnsan- ilkesi doğrultusunda geliştirdiğimiz “Hak Eksenli” politikalarla, engelli vatandaşlarımızın da devletimizin sosyal yüzüyle tanışmaları ve Cumhuriyetin eşit haklara sahip vatandaşları olduklarını hissetmeleri sağlanmıştır.” dedi.
Türkiye’de engellilere sunulan hizmetlerde tüm Bakanlıklar ve kurumların görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu durum engellilik konusunun, insanı ilgilendiren tüm sektörlerin doğal bir parçası haline getirilmesini ve bütüncül bir anlayışla ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Tam da bu nedenle bizim için anahtar kavramlar ‘anaakımlaştırma ve bütünleştirme’dir” ifadesini kullandı.
“Geniş bir heyetle katılım sağlıyor olmamız da bu bakış açımızın bir yansımasıdır. Türkiye olarak engelli hakları konusunda devletin topyekûn yaklaşımını ortaya koymayı amaçlayan Ulusal Engelli Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın ve ayrıca Engelsiz Vizyon Belgesinin hazırlığı içindeyiz.” bilgisini paylaştı.
Dr. KOÇ; “politikaların engellilerin hayatına nasıl yansıdığını görmek açısından ayrıştırılmış verilerin sağlanmasını önemsediklerini, bu amaçla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğinde Sözleşmenin Uygulanma Ve İzlenme Kapasitesini güçlendirmek amacıyla 2013-2016 yılları arasında bir proje yürüttüklerini, proje kapsamında hak alanlarında engellilerin haklarının gerçekleştirilme düzeyinin ortaya konulması için Sözleşmenin uygulanmasının izlenmesine imkân verecek göstergeleri, engelli örgütlerinin katılımları ile oluşturduklarını belirtti.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Orhan KOÇ’un Cenevre’deki Müzakere Toplantısı Kapanış Konuşması Tam Metin:
Sayın Başkan, değerli Komite Üyeleri
Bugün Türkiye olarak engelli hakları konusunda ülkemizde yapılan çalışmaları ve geleceğe yönelik planlamalarımızı Engelli Hakları Komitesi’nin siz değerleri başkanı ve üyeleri ile birlikte değerlendirmekten memnuniyet duyduğumuzu öncelikle belirtmek isterim. Biz engellilere yönelik insan hakları bakış açsının tüm sektörlerde yaygınlaşması ve uygulamalara yansımasında kamu ve sivil toplum işbirliğinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bu sürece sivil toplum örgütleri tarafından yapılan katkı bizim için de çok değerli oldu.
2002 – 2019 yılları Cumhuriyet tarihimiz içinde kısa bir döneme işaret etse de, engellilik alanında önemli adımların atıldığı bir dönemdir. “Önce İnsan” ilkesi doğrultusunda geliştirdiğimiz “Hak Eksenli” politikalarla, engelli vatandaşlarımızın da devletimizin sosyal yüzüyle tanışmaları ve Cumhuriyetin eşit haklara sahip vatandaşları olduklarını hissetmeleri sağlanmıştır.
Birçoğu ilk ve öncü nitelikte olan yasal düzenlemeler ve uygulamalarla, toplumun en dezavantajlı kesimi olan engellilerin onurlu, üretken ve mutlu bireyler olarak toplumsal hayatın her alanına eşit ve etkin katılımlarının sağlanması, engellilere yönelik ayrımcılığın önlenmesi, engellilere yönelik hizmetlerin çeşitlendirilmesi ve kapsamının genişletilmesi hedeflenmiştir. Geldiğimiz noktada, düne göre çok önemli mesafeler alındığını memnuniyetle ifade edebilirim, ancak geldiğimiz nokta bizim yarın için daha ileri bir noktayı hedeflememize engel değil.
Sayın Başkan, değerli Komite Üyeleri
Sözleşmenin kabulünü engellilik konusunun uluslararası düzeyde ele alınması açısından bir milat olarak değerlendirilmektedir. Hem bir insan hakları hem de bir kalkınma belgesi olarak Sözleşme, tüm aktörlerin bu iki alanı engelliler için bir araya getirmesinde önemli açılımlar sağlamaktadır.
Türkiye’de engellilere sunulan hizmetlerde tüm Bakanlıklar ve kurumların görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu durum engellilik konusunun, insanı ilgilendiren tüm sektörlerin doğal bir parçası haline getirilmesini ve bütüncül bir anlayışla ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Tam da bu nedenle bizim için anahtar kavramlar anaakımlaştırma ve bütünleştirme’dir. Geniş bir heyetle katılım sağlıyor olmamız da bu bakış açımızın bir yansımasıdır.
Türkiye 2013 yılında engelliliğe dayalı ayrımcılıkla mücadele amacıyla tıbbi bakıştan sosyal bakışa evrilen paradigma dönüşümünü yansıtmak üzere mevzuatında yer alan ayrımcı ifadeleri ayıklayarak yasal bir revizyon yapmıştır. 2014 yılında ise Türkiye’nin engelliler politikasına ilişkin temel bakış açısının ortaya koyan Engelliler Kanun, Sözleşme’nin öngördüğü yükümlülükler doğrultusunda yeniden şekillendirilmiş ve en önemlisi başta engellilik tanımı olmak üzere engelliliğe dayalı ayrımcılık ve türleri, makul düzenleme, erişilebilirlik gibi birçok tanım Sözleşme doğrultusunda düzenlenmiştir.
Engellilik konusunda farkındalık çalışmalarına özel bir önem veriyoruz. Bu çerçevede farklı hedef gruplara yönelik farkındalık çalışmalarının yanında engellilerin savunuculuk ve hak arama kapasitelerinin güçlendirilmesine yönelik bölgesel düzeyde eğitimler veriyoruz.
Eğitim, sağlık, istihdam alanlarında yaptığımız çalışmalar da dâhil olmak üzere engellilerin tüm insan haklarından etkin bir şekilde yararlanmalarını teşvik etmek üzere çalışmalarımız artarak devam etmektedir. Bu çalışmaları daha iyi bir noktaya taşımamız gerektiğinin de bilincindeyiz.
Sayın Başkan, değerli Komite Üyeleri
Ülke olarak amacımız engellilerin özgür ve bağımsız bireyler olarak kendi yaşamları üzerinde söz ve karar sahibi olarak toplumsal yaşamın tüm alanlarında etkin bir biçimde var olabilmeleridir. Bunun da politika anlayışı olarak kapsayıcılık, izleme süreci açısından ise ayrıştırılmış veri sağlamakla mümkün olacağının farkındayız.
Bu nedenle politikaların engellilerin hayatına nasıl yansıdığını görmek açısından ayrıştırılmış verilerin sağlanmasını önemsiyoruz. Bu amaçla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğinde Sözleşmenin Uygulanma Ve İzlenme Kapasitesini güçlendirmek amacıyla 2013-2016 yılları arasında bir proje yürüttük. proje kapsamında hak alanlarında engellilerin haklarının gerçekleştirilme düzeyinin ortaya konulması için Sözleşmenin uygulanmasının izlenmesine imkân verecek göstergeleri engelli örgütlerinin katılımları ile oluşturduk.
Sayın Başkan, değerli Komite Üyeleri
Türkiye olarak engelli hakları konusunda devletin topyekûn yaklaşımını ortaya koymayı amaçlayan Ulusal Engelli Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın ve ayrıca Engelsiz Vizyon Belgesinin hazırlığı içindeyiz.
Sonuç olarak; Birleşmiş Milletler çatısı altındaki bu platformun gerek küresel düzeyde gerekse ülkemizde engelli haklarının korunması ve geliştirilmesi açısından önemli kazanımlar getireceğine olan inancımla;
Başta Komitenin saygıdeğer başkanı ve değerli üyeleri olmak üzere sürece gölge raporları ile önemli katkılar sağlayan ve toplantıya gözlemci olarak katılan engelli örgütlerinin değerli temsilcilerine ve son olarak kendi heyetimize katılım ve katkılarından dolayı teşekkür ederim.
19.03.2019 - eyh.aile.gov.tr
Etiketler : SAĞIR VE DİLSİZLER DERNEĞİ KAYSERİ BOSTANCI PARK İÇERİSİ ÇABİ MAH. 8. SOK NO:24 KOCASİNAN KAYSERİ TÜRKİYE GÖRMEZLERİ EĞİTİM VE HİMAYE DERNEĞİ KOCASİNAN
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
kayseriengellilerdernegi.com
<<<<<<<<<
BizdeVARIZ.NeT { melleseferi.com } Kayseri Engelliler Dernegi öMeR
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
kayseriengellilerdernegi.com
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli Haberleri
»
Cenevre’deki Engelli Hakları Müzakere Toplantısının Kapanış Konuşmasını EYHGM Dr