*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engellilerin Sağlık Kurulu Raporlarında Yaşadığı Problemler Çözülecek  (Okunma sayısı 680 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engellilerin Sağlık Kurulu Raporlarında Yaşadığı Problemler Çözülecek



Engellilik durumunun ispatı ve engellilerin evde bakım yardımı, malulen emeklilik ya da vergi indirimi gibi imkanlardan yararlanabilmek için gerekli sağlık kurulu raporlarının alımı ile yenilenme süreçlerinde yaşanan sıkıntılara neşter vuruluyor.

Engelli bireyler ve ailelerinin, “evde bakım yardımı, malulen emeklilik, erken emeklilik, engelli maaşı, vergi indirimi” gibi haklardan yararlanabilmeleri sağlık kurulu raporu almaları gerekiyor. Belli sürelerle verilen bu raporların, hizmetlerden yararlanmanın sürebilmesi için sözkonusu süreler bitmeden yenilenmesi gerekiyor. Ancak bu raporun verildiği kamu hastanelerinden randevu alma konusunda yaşanan sıkıntılar, ayrıca rapor için tek tek doktor dolaşmak ve her bir hizmetten yararlanmak için ayrı ayrı aynı bürokrasiyle uğraşmak engelliler için bu süreci eziyete dönüştürüyor.

Tek rapor

Ak Parti Sosyal Politikalardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, sahada yürüttükleri çalışmalar sırasında bu konuda gelen şikayetler doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı ile temasa geçtiklerini belirterek, Mart ayından itibaren hayata geçirilmesi planlanan yeni sistemi Milliyet’e anlattı. Çalık özetle şunları söyledi:

“Engelli kardeşlerimiz ya da yakınları, Merkezi Hekim Randevu Sisteminden (MHRS) normalde hastalar nasıl randevu alıyorsa oradan randevu alacaklar. Engellilerin sağlık raporu malesef hastanelere verilmişti ama  hastaneler bu yükü kaldıramadı. Şimdi MHRS üzerinden girip randevularını alıp, her şehirde belirlenecek bu raporları verebilecek hastanelere yönlendirilecekler. Tek tek örneğin ÖTV, maaş, evde bakım için rapor istiyorum diye açıklama yapıp form doldurmak zorunda kalmadan sadece ‘sağık raporu almak istiyorum’ diye başvurabilecekler. Bu şekilde yetkilendirilmiş hastanelere yönlendirilen, tek tek doktor dolaşmayacak, heyete girip oradan raporunu alacak. Ayrıca ampute olan engelliler de senede bir rapor almak zorunda kalmayacak. Bunların raporları daha uzun dönem geçerli olacak. Bu sistemle en önemlisi randevusu sorunu çözülmüş olacak. MHRS ile randevu başladı. Aldığımız bilgilere göre bu konuda bakanlıkça gerekli yazılar gönderildi. Fiziki yapılarının oluşturulması için hastanelere şubat sonuna kadar süre verildi. Bu konudaki hassasiyetleri ve yürüttükleri çalışmalar için bakanımıza ve ekibine teşekkür ediyoruz.”

15.02.2018 - Milliyet



Etiketler : BAHÇELİEVLER CAMİ YAPTIRMA VE ÇEVRE GÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ BAHÇE SARAY MAHALLESİ CAMİİ VE KURAN KURSU YAPTIRMA VE YAŞATMA DERNEĞİ BAĞLAR KÜLTÜR DERNEĞİ