*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: PRENATAL DOĞUM ÖNCESİ TANI YÖNTEMLERİ  (Okunma sayısı 896 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
PRENATAL DOĞUM ÖNCESİ TANI YÖNTEMLERİ
« : Aralık 30, 2017, 06:25:15 ÖS »
PRENATAL (DOĞUM ÖNCESİ) TANI YÖNTEMLERİ
 
Her anne ve baba adayının gebeliğin başından bebeğin ilk kucaklanmasına kadar kafalarında aynı soru işareti vardır: "Acaba bebeğim iyi mi? "

Anne adayları bebeklerini ilk kucaklarına aldıklarında genellikle ilk yaptıkları vücudunu ayrıntılı olarak incelemek ve parmaklarını saymaktır. Elbette sağlıklı bir bebeğe sahip olmak hepimizin isteğidir.

Bebeğin sağlıklı olduğu en iyi doğumdan sonra anlaşılır. Ancak günümüzde bebeğin sağlıklı olduğunun ya da müdahale gerektiren bir "hastalığının" olduğunun doğum öncesinde belirlenmesi mümkündür.

"Doğum öncesi tanı yöntemleri" bebekte yapısal, genetik, işlevsel bazı kusurları ortaya çıkarabilir.

Tanısı konan hastalığın niteliğine ve gebeliğin büyüklüğüne bağlı olarak ailenin kararıyla gebeliğin sonlandırılması ileride aile ve toplum açısından ciddi problemler doğurabilecek bir canlının dünyaya gelmesini engeller (Down sendromu gibi).

Yaşamla bağdaşmayan bir anomali saptandığında gebeliğin bitimi beklenmeden sonlandırıması anne adayını gereksiz yere gebeliği devam ettirmekten kurtarır (anensefali (bebeğin beyin dokusunun olmaması) gibi).

Doğum öncesinde bebekte saptanan bazı yapısal kusurlar, bebek doğduktan sonra daha hızlı ve etkili önlem alınmasını sağlayabilir (bebeğin özel koşullarda doğmasının ve naklinin sağlanması omfalosel için çok önemlidir).

Doğum öncesi tanı yöntemleri uterus içinde "sıkıntıda" olan bebeği saptayabilir. Fetal iyilik halini değerlendiren testlerle tanınabilen bu durumlara müdahale bebeğin beyin ve diğer organlarının hasar görmesini engelleyebilir (fetal distres).

Prenatal tanının faydaları burada saymakla bitmez. Son zamanlarda tanıya ek olarak intrauterin tedavi de giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu sayede idrar yollarına ait bazı tıkanıkları gidermek ve bebekte varolan bazı aritmi (düzensiz kalp atımı) türlerini anne adayına verilen ilaçlarla tedavi etmek mümkün olmaktadır.

Unutulmaması gereken nokta bebeğin sağlık durumunun bu tanı yöntemleriyle asla %100 belirlenemeyeceği ve en iyi göstergenin doğum sonrası değerlendirme olduğudur. Hatta bazı durumlarda doğum sonrası normal görünen bebeklerde bile yıllar sonra doğum öncesi döneme atfedilen kusurlar çıkabilmektedir (bebekte yıllar sonra ortaya çıkan spastisite ve bazı kan ve metabolizma hastalıkları gibi).

Prenatal tanı tıbbın en hızlı gelişen dallarından biridir ve bu liste büyük ihtimalle bundan birkaç yıl sonra bile çok daha genişlemiş olacaktır.

Ultrasonografi Erken amniosentez (AS) Fetal iyilik halini değerlendiren testler İkinci Düzey (Ayrıntılı) ultrasonografi Üçlütest Kordosentez Koryon villüs biopsisi (CVS) Ense kalınlığı+HCG+PAPP-A İLGİLİ KONULAR Amniosentez (AS) Doppler incelemesi İntrauterin tedavi Anne kanında fetusa ait hücrelerin saptanması Fetal ekokardiyografi Genetik hakkında bilgiler