*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: ÇOCUKLARDA GÖZ HASTALIKLARI  (Okunma sayısı 990 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
ÇOCUKLARDA GÖZ HASTALIKLARI
« : Aralık 26, 2017, 01:02:33 ÖS »
ÇOCUKLARDA  GÖZ    HASTALIKLARI

Çocukluk çağında göz sağlığına gösterilecek özen, uzun yıllar bize hizmet edecek olan gözlerimiz için temel taşı niteliğindedir.

Anne  - baba olarak yavrumuzun gözlerinde dışarıdan bakışımızda dikkatimizi çeken noktaları hekimimizle paylaşmaktan çekinmemeliyiz. Gerçi bu dönemde hekiminiz yavrunuzu düzenli aralıklarla ve dikkatli bir şekilde muayene etmektedir. Ancak sizin dikkat ve özeninizle birlikte bu konudaki ulaşacağımız noktanın perçinlenebileceğini unutmamalıyız.

Bilindiği gibi, gözün gelişim ve görme yeteneği 0-7 yaş boyunca tamamlanmaktadır. Gözde kayma ve bunun gibi nedenlerle bu gelişim engellendiğinde veya gözlük gereksinimi söz konusu olduğunda göz tembelliği  (ambliyopi ) kolayca oluşabilmektedir. Bu nedenle göz tembelliğinin olup olmadığının ve gözlük gereksiniminin varsa belirlenmesi amacıyla 2-3 yaşlarda göz hekimince yapılacak muayenenin, erken tanıda büyük önemi bulunmaktadır. Bu yaşlarda göz muayenesi ,göz damlası kullanılarak çocuğun ifadesine gerek kalmaksızın kolayca yapılabilmektedir. Gerektiği taktirde verilecek gözlük, tembellik veya varsa kayma yakınmalarının ilk tedavi basamağını oluşturacaktır.

Kırma kusurları dediğimiz (miyopi, hipermetropi, astigmatizma ) bu gözlük kullanma gereksinimi, genellikle soya çekimle kişiye önceki kuşaklardan intikal etmektedir. O nedenle anne, baba veya büyüklerinizde gözlük kullanma durumu varsa, çocuğunuzun bu yönden  muayenesini hatırda tutmalısınız. Çocuklarımız  genellikle  2-3 yaşlarından   itibaren gözlük taşıyabilmektedirler.

Çocuklarda göz muayenesi ne zaman gereklidir?

Gözde kayma veya kayma eğilimi,
Okul çalışmalarında güçlük çekme,
Gözlerde kaşıntı, batma,
Baş ağrısı ve gözlerde yorgunluk,
Çocuk kitabı gözlerine yakın tutuyorsa,
Bir objeyi iyice inceleyeceği zaman başını yana doğru çevirip bakıyorsa
Sınıfta tahtadaki yazıları okumakta güçlük çekiyorsa,
Sık arpacık çıkıyorsa,
bu gibi hallerde  göz  muayenesi  mutlaka  gerekli  olup, neden  gözlük  gereksinimi   olabilecektir.

 0-7 yaş grubundaki  çocuklarda, kırma  kusurlarının  erken  dönemde   düzeltilmesiyle  çocuğumuzun  normal  gelişim ve başarılı  eğitiminin  sağlanacağı  unutulmamalıdır. Bu   nedenle çocukluk çağında  yapılacak  göz    muayenesi önem kazanmaktadır.

Yenidoğanda   ilk  günlerdeki gözde  karşılaşılan sulanma, kızarıklık, çapaklanma durumunda  çoğu  kez  göz damlası  ile  tedavi  gerekli  ve yeterli  olmaktadır. Keza  doğum esnasındaki küçük  sıyrık, çizik gibi  haller de kolayca  tedavi  edilebilmektedir.