*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Torba Yasayla Engelli Haklarının Kısıtlanması Kabul Edilemez  (Okunma sayısı 798 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Torba Yasayla Engelli Haklarının Kısıtlanması Kabul Edilemez



Engellilerin haklarını da içeren ve Meclis'e sunulan yeni torba yasada engellilerin ÖTV muafiyetli araç alım haklarının sınırlanacağını belirten engelliler, buna tepki gösteriyor.

Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Sapancı, yaptığı açıklamada, engellilerin haklarını da içeren ve Meclis'e sunulan yeni torba yasanın kabul edilmesi halinde engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkının kısıtlanacağını belirterek tepkisini dile getirdi.

Yeni torba yasayla haklarının adeta gasp edildiğini belirten Sapancı, "Hükümetçe 2018-2020 yıllarına ait orta vadeli program hedeflerine ulaşmak için tasarruf tedbirleri kapsamında TBMM’ye sunulan ve pek çok kanunda değişiklik yapılmasını öngören 130 maddelik yeni torba yasa içerisinde biz engellilerin haklarını da içeren bir düzenleme yer almaktadır. Bu düzenlemeye göre engelli otomobil alımlarında ÖTV muafiyetinden yararlanabilmek için aracın vergisiz değerinin 70 bin TL’nin altında olması şartı öngörülmektedir. Bu düzenleme Meclisten geçtiği ve Cumhurbaşkanınca da onaylanarak yürürlüğe girdiği takdirde, engellilerin ÖTV muafiyetli araç alım hakları iyice sınırlanmış olacaktır." dedi.

Yeni torba yasanın kabul edilmesi halinde engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkının kısıtlanacağını belirten Sapancı, "Zaten mevcut düzenlemede ortopedik engellilere yönelik özel tertibatlı araçlar hariç olmak üzere, ÖTV muafiyetinden yararlanabilmek için engel oranının en az yüzde 90 olması ve araç motor hacminin 1.600 cc'yi geçmemesi gibi sınırlayıcı koşullar varken, yeni torba yasanın Meclis'e sunulan haliyle kabul edilmesi durumunda aracın vergiye esas değerinin 70 bin TL’nin altında olması gibi yeni bir sınırlama gelmiş olacaktır. Bu durumda engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkı iyiden iyiye kısıtlanmış ve engelliler neredeyse bu haktan yararlanamaz duruma getirilmiş olacaklardır. Zira araç fiyatlarının hızla arttığı günümüz koşullarında en fazla 70 bin TL’ye alınabilecek bir aracın birçok arkadaşımızın gereksinimini karşılamaktan çok uzak olacağı ortadadır." diye konuştu.

Hükümetin tasarruf tedbirleri uygulamasına karşı olmadıklarını vurgulayan Sapancı, kamuda on binlerce lüks makam aracı ve olağanüstü savurganlık sürerken, tasarrufun engellinin günlük zorunlu hareketi için gerekli aracından başlatılmasının anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade etti.

Sapancı, sözlerine şöyle devam etti: "Zaten rapor yönetmeliğiyle yüksek oranlı rapor almak olağanüstü zorlaştırılmışken, 1.600 cc’nin altındaki bir kısım aracın lüks sayılarak engellilerin bu araçlardan yoksun bırakılması sosyal devlet ilkelerinin açıkça çiğnenmesi ve kazanılmış bir hakkımızın gaspı demektir. Biz Hükümeti, Meclis’te bulunan siyasal partileri ve tüm milletvekillerini bu konuya ilişkin duyarlı olmaya ve engellilerin kazanılmış haklarının gaspı anlamına gelen bu düzenlemeyi reddetmeye çağırıyoruz."

01.10.2017 - İLKHA



Anahtar Kelimeler : böbrek vererek nakil gerçekleşir. Buna çapraz nakil denir. Sağlıklı günler dilerim İlaç kutum taysiye ederim hangi ilaç nerede aramamiyirom ömer den aldım arkadaslar 9 ay