*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelliler Artık İthal Araçları Kolaylıkla Getirebilecek  (Okunma sayısı 765 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelliler Artık İthal Araçları Kolaylıkla Getirebilecek
« : Ağustos 21, 2017, 10:49:12 ÖÖ »
Engelliler Artık İthal Araçları Kolaylıkla Getirebilecek



Gümrük ve Ticaret Bakanlığı engellilerin ithal araç getirtme işlemlerini kolaylaştırdı. Engelliler, ithal araç getirebilmek için işlemlerini sadece Ankara'dan değil, Mersin, Kocaeli, Malatya, Rize, İzmir ve İstanbul'dan da yapabilecek. Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının getirdiği kolaylıkla daha önce ithal araç getirtebilmek için işlemlerini Ankara'dan yapmak zorunda kalan engelli vatandaşlar, artık Mersin, Kocaeli, Malatya, Rize, İzmir ve İstanbul'dan da müracaatlarını gerçekleştirebilecek.

AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden aldığı bilgilere göre, 6 Haziran'da Resmi gazete'de yayımlanan Gümrük Muafiyeti Tebliği çerçevesinde engellilerin kullanımına mahsus eşyalarla ilgili gerekli düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, özel tertibatlı engelli araçlarının serbest dolaşıma giriş işlemlerinde Yeşilköy (İstanbul), Gebze (Kocaeli), İzmir Yolcu Salonu, Ankara Garı, Malatya, Rize ve Mersin gümrük müdürlüklerine yetki verildi.

Özel tertibatlı engelli aracını muafiyet kapsamında serbest dolaşıma sokacak kişilerin ortopedik engelinin bulunması, özel tertibata ihtiyaç duyması, Türkiye gümrük bölgesinde yerleşik olması gerekiyor.

Engelli aracında, komisyon karar belgesinde belirtilen engelin gerektirdiği özel tertibatın takılmış olması, özel tertibatlı aracın serbest dolaşıma giriş işlemlerinin yapılacağı gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla model yılı dahil üç yıldan eski olmaması ve araç, motosiklet ya da motor silindir hacmi 1600 cc'ye kadarki Otomobil kapsamında bulunması şartları aranıyor. Engelli aracının, arazi taşıtı olmasına izin verilmiyor.

ENGELLİ ARAÇLARIN SATIŞ VE DEVRİ

Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak.

Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.

Başka bir engelliye devir durumunda araç yetkili gümrük müdürlüğüne teslim edilecek ve devralacak kişinin engeline uygun tertibat değişikliği gümrük idaresinin gözetiminde yapılacak.

SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ ÖNCESİ İŞLEMLER

Özel tertibatlı otomobil ile bizzat engelli kişi tarafından kullanılamayan araç Türkiye'ye getirilmeden önce yetkili gümrük müdürlüğüne başvurulması gerekiyor. Her ayın ilk salı günü, ortopedi doktoru, gümrük ticaret bölge müdürü, gümrük müdürü ve muayene memurundan oluşan komisyon başvuruları karara bağlıyor. Olumlu karar için oy birliği şartı aranıyor.

Komisyon raporunun olumlu olması halinde komisyon karar belgesi düzenleniyor. Belgenin geçerlilik suresi 6 ay olarak belirlendi. Engellilerin komisyona katılması zorunlu tutulmazken, vekalet vereceği bir kişinin veya vasisinin temsilci olarak komisyonda bulunmasına imkan sağlandı.

Komisyona sağlık raporu, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, vekaletname veya vasilik belgesiyle başvuru gerçekleştirilebiliyor.

ENGELLİ ARAÇLARIN İTHALAT İŞMELERİ ŞÖYLE YAPILIYOR

Engelli aracı, gümrük idaresine, engel durumuna uygun tertibatla donatılmış olarak getirilip, 1 no'lu taşıt takip programının özürlü araç seçeneğine kaydettiriliyor.

Komisyon karar belgesinin suresinde aracın yetkili gümrük idaresine teslim edilmesi gerekiyor.

İki muayene memurundan oluşan bir heyet tarafından aracın komisyon karar belgesine uygunlugu tespit edilirse serbest dolaşıma girişine izin veriliyor.

Gümrük idaresince serbest dolaşıma giriş işlemi tamamlanan engelli aracının durumuna uygun trafik sehadetnamesi ilgili trafik tescil idaresine gönderiliyor.

12.08.2017 - AA



Anahtar Kelimeler : vericiyle benzeşmesi onun gibi olması gerektiğini hissetmesine yol açıyor olabilir ayrıca beden ve kimlik algısı çok sağlam olmayan bazı alıcılarda da bu gibi düşüncelerin ortaya çıktığı