*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelliler Çalışma Hayatlarının İyileştirilmesini İstedi  (Okunma sayısı 519 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelliler Çalışma Hayatlarının İyileştirilmesini İstedi



Engelli hakları Forumunun çağrısı ile Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen engelliler çalışma hayatlarının iyileştirilmesi için eylem yaptı. Eylemde, KHK'ler ile işlerinden ihraç edilen engellilerin işlerine geri alınmasını, yasa gereği kamunun engelli çalıştırma ve özel sektörü denetleme görevini eksiksiz yerine getirmesi, engellilerin yaşadıkları işsizlik sorununa çözüm üretilmesi ve işyerinde çalışma şartlarının engellilere uygun olması talep edildi.

Ellerinde "Çalışma hakkımız engellenemez" pankartı açan kitle "İşime engel olma", "KHK'lerle ihraç edilen engelliler geri alınsın","İşsizlik anayasal bir haksızlıktır", "Çalışma şartları engellilere uyarlansın", "İşyerleri erişebilir olsun" dövizleri taşıdı.

Şişli İşitme Engelliler Başkanı Güler Dağıtır tarafından yapılan açıklama da, engelli işsizliği ortadan kaldırılmadan genel işsizliğin ortadan kaldırılamayacağı vurgulandı. Dağıtır," Engelli işsizliğinin önlenmesinin yoksulluğun önlenmesine katkı yapacağı da muhakkaktır. İşsizlik, engellilerin engelini büyüten bir bariyerdir. Çünkü engelliler için çalışmak, üretime katılmak yaşamda var olma nedenidir. Asıl rahatsız edici olan ise bu sorunun varlığı değil, çözüm iradesinin yokluğudur. Öyle ki, kamuda yasalar gereği oluşan, doldurulması gerekirken boş tutulan engelli kadro sayısı 2.500'dür. 2017 yılında kamuya engelli olarak alınacak personel sayısı 2.545'dir" dedi.

2 BİN ENGELLİ İHRAÇ EDİLDİ

Son 1 yıl içinde hiçbir soruşturma yapılmadan kamudan ihraç edilen engelli personel sayısının yaklaşık iki bin kişi olduğunu söyleyen Dağıtır, "Engelli ihraçların en temel sorunu olağan koşullarda 15 yılda kazanılmış hakları olan emekliliklerinin 25 yıl prim şartı koşulması nedeniyle  kaybetmiş olmalarıdır.  Ayrıca engelli çalıştırma görevini yerine  getirmeyen kamunun özel sektörü denetleme görevini yapmasını beklemek ve tek başına mevcut  yasal düzenlemelerin sorunu kökten çözeceğine inanmak da saflık olur" diye konuştu.

‘ENGELLİLERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ’

Çalışan az sayıda engellinin işyerlerinde yaşadıkları sorunlara da değinen Dağıtır, "Erişebilirlik, çalışma şartlarının uygunluğu, mobbing ve ayrımcılık gibi sorunlar da en az işsizlik kadar yakıcı bir şiddette yaşanmaktadır.Tüm bu sorunların çözümü için engellilerin mücadeleden başka seçeneği yok. Bu nedenle,  engelli işsizliğinin önlenmesine ve çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik talepleri gündemde tutacak eylem ve etkinliklerin süreklileştirilmesi kaçınılmaz bir görevdir. Sorunu yaşayanların önermesi kadar doğal bir şey olamaz" ifadesini kullandı.

Engelli işsizliğinin önlenmesi için taleplerini sıralayan Dağıtır son olarak şunları söyledi: "Yasalarda tanımlanan görevler eksiksiz yerine getirilmelidir. Kamudaki boş kadrolar derhal doldurulmalı, özel işyerlerinin denetimi ciddiyetle yürütülmelidir. İşlerinden ihraç edilen engelliler işlerine geri döndürülmelidirler. İşsizliği ve yoksulluğu önleyecek sosyal politikalar geliştirilmeli,  alternatif iş olanakları yaratılmalıdır."

30.07.2017 - Evrensel