*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kariyeri Yükselen Engelliler Başarılı Olacakları Alanlara Yönlendiriliyor  (Okunma sayısı 834 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Kariyeri Yükselen Engelliler Başarılı Olacakları Alanlara Yönlendiriliyor



Mesleki Rehabilitasyon Merkezi, engelli bireyleri meslek sahibi yapmanın ötesinde, iyi bir kariyere ulaşmalarını amaçlıyor. Merkeze başvuran engellilerin becerileri keşfediliyor, başarılı olacakları alanlara yönlendiriliyor.

Hacettepe Üniversitesi, engellilerin yalnızca iş sahibi değil, işinde aktif ve kariyeri yükselen bireyler olması için harekete geçti. Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Rayihan önderliğinde kurulan Mesleki Rehabilitasyon Merkezi, doğuştan engelli veya iş kazaları sonucunda engelli olan bireylerin kariyer hayallerine ortak oluyor, doğru işe yönlendirebilmek adına becerilerini ortaya çıkarıyor. Becerileri ışığında meslek sahibi olan engelliler kariyer sahibi olma şansı yakalarken işveren de daha fazla verim alıyor.

"ÇALIŞMA KAPASİTELERİNİ ÖLÇÜYORUZ"

Prof. Dr. Hülya Kayıhan, engellilerin çalışma kapasitesi olmadığı için değil, kapasitelerini ortaya çıkaramadıkları için istihdam sorunu yaşadıklarını savundu. Engellileri, kota uygulandığı için mecburiyetten istihdam edilen değil, istihdamda ihtiyaç duyulan personele dönüştürmeyi hedeflediklerini vurgulayan

Kayıhan, "Mutlu ve başarılı olabilecekleri işi keşfetmelerini sağlıyoruz. Merkezimize başvuran engellilerin çalışma kapasitelerini ölçüyor, bunun sonucunda işverene de sunabilecekleri bir rapor hazırlıyoruz" diye konuştu.

'EVİNDEN ÇIKMA, MAAŞINI AL' DÖNEMİ SON BULUYOR

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan engellilerin istihdamı konusunda özel şirketler ve kamu kumrularında zorunlu kota uygulandığını belirten Prof. Dr. Hülya Kayıhan, "Engelliler zorunlu olarak işe almıyor, verim alınamayacağı düşünülerek, 'evinden çıkma, maaşını ödeyelim' deniyor. Amaç engellilerin sosyal hayata ve iş hayatına katılımını desteklemekse bu şekilde onlara yalnızca zarar veririz" dedi. Kayıhan, Mesleki Rehabilitasyon Merkezi uygulamaları kapsamında engellinin uygun olduğu işi belirlemenin yanı sıra işyerlerinde de incelemeler yaparak, uygun çalışma ortamı sağlayacaklarını belirtti.

Her engelli başvurabiliyor

İŞKUR'la protokol

171 engelliyi merkezde ağırladıklarını belirten Prof. Dr. Kayıhan, İŞKUR ile protokol imzaladıklarını ve önümüzdeki dönemde daha çok engelliye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. İŞKUR meslek danışmanlarının haftada 2 gün merkeze geleceğini ve engellilerin işe yerleştirilmesi konusunda aktif görev yapacaklarını anlatan Kayıhan, "Biz özel şirketler de gelsin bize başvursun, 'engelli personelim var ondan daha iyi nasıl verim alabilirim' diye sorsun istiyoruz. Kapımız engelli bireylerin yanı sıra işverenler için de sonuna kadar açık" diye konuştu.

Tüm engellilerin başvurabildiği merkezde mesleki rehabilitasyon ve çalışma kapasitesi geliştirme eğitimleri ergoterapistler, hekim, fizyoterapist, meslek danışmanları, psikolog, odyolog, konuşma terapisti ve sosyal hizmet uzmanları tarafından veriliyor. Uygun bir işe yönlendirilmesi amaçlanan engellilerin çalışma kapasitesi, iş analizi, kuvvetli yönleri, işe yönelik becerileri ve bağımsız yaşam becerileri ölçülüyor. Yaklaşık 8 hafta süren değerlendirmenin tamamlanmasının ardından hem engelli bireye hem de işverene ışık tutacak bir rapor hazırlanıyor. İşe yerleşen engellinin iş başarısı yine merkez tarafından izleniyor.

14.07.2017 - Habertürk