*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi Tramvay Durağı'nda Engelli Protestosu  (Okunma sayısı 841 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi Tramvay Durağı'nda Engelli Protestosu



Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi Tramvay Durağı'nda engelli rampası ve asansör bulunmaması engelli vatandaşlar tarafından protesto edildi. Konu ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı.

T4 Habipler Tramvay Hattı'nın 16. durağı olan Cumhuriyet Mahallesi Durağı'nda engelliler için asansör ve engelli rampası bulunmaması mahalle sakinlerinin tepkisine neden oldu. Toplam 22 durağı bulunan hatta sadece Cumhuriyet Mahallesi Durağı'nda bu sorunun yaşanması ile ilgili durak önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Engelli, hasta ve yaşlı vatandaşlarında katılım sağladığı basın açıklamasında durağın en kısa sürede iyileştirilmesi talep edildi. Engelli, hasta ve yaşlıların durakta bulunan üstgeçide çıkmak istemesi çarpıcı görüntülere sahne oldu. Vatandaşlar, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a da sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

Öncesinde çok sevinmiştik

Üstgeçitin merdivenleri önünde düzenlenen basın toplantısında ilk sözü Cumhuriyet Mahallesi Siteler Yaşam ve Dayanışma Derneği (SİTEDER) Başkanı Erkan Bakkal mahalleye tramvay durağı yapıldığında çok sevindiklerini ancak daha sonra durakta bulunan üstgeçitte iyileştirme yapılmadığı için sıkıntılar yaşandığını belirterek, "2006 yılından bu yana bize hizmet için getirilmiş olan Cumhuriyet Mahallesi Durağı'na sadece merdivenlerle ulaşabiliyorsunuz. Buraya tramvay durağı ve üst geçit yapıldığında çok sevinmiştik. Bunun bir geçici durum olduğunu, engelli vatandaşlarımız için de bir hizmet geleceğini düşündük. Ancak bu hizmet gelmedi" dedi.

Eşit koşullarda hizmet almalıyız

15 bin nüfuslu mahallede engelli rampası ve asansörü olmaması sorununun çok büyük bir sorun olduğunu ifade Erkan Bakkal, "Bu durağın sadece merdivenlerle hizmet vermesini geçici bir durum sanmıştık. Verilen rakamlara göre 2016'da yüzde 12,26 özürlü bir oran var. 15 bin nüfuslu bir mahallede bu eksikliğin çok önemli bir eksiklik olduğu ortada. Biz burada görülenlerden bir pay çıkarılsın diye bu açıklamayı yapmak durumunda kaldık. Özürlüler için bütün duraklarda hizmet verilmekte, ama burada bu hizmet yok. Diğer duraklarla ilgli olarak Avrupa ile eşit koşullarda yer alırken bizim bu durakta yaşayan insanlarmıza Afrikalı muamelesi yapılmasın. Bize gelince sayın vatandaşlar bir durağınız o da elinizden gitmesin muamelesi yapmasınlar" diye konuştu.

Yasal haklarımızı kullanırız

Türkiye Sakatlar Derneği Sultangazi Şube Başkanı Ahmet Gürlevik ise basın açıklamasında şu sözleri söyledi: "2005 yılında bir yasa çıktı 5378 sayılı kanun engellinin yaşamını kolaylaştıracak, toplumla bütünleştirecek bir kanundu. Ama tarihine baktığımızda bu engelleri olan durağın kanundan bir yıl sonra yapıldığını görmekteyiz. Elbette biz Türkiye Sakatlar Derneği olarak burada yaşanan sorunun bu konu ile ilgili yasa varken ortadan kaldırılacağına inanıyoruz. Biz yurttaş olarak bu sorunların bir an evvel giderilmesini istiyoruz. Sorun giderilmediği taktirde yasal hakkımızı da kullanmaya hazırız. Düşünün bir zindan var önümüzüde protez bacakla, tekerlekli sandalye ile burası nasıl çıkılır" şeklinde konuştu.

Pakize Yeksan: Biz de hizmet hak ediyoruz

Benim gibi birçok komşum aynı sorunu yaşıyor. Ne gerekirse yürüyen merdiven mi, asansör mü ne gerekiyorsa yapılsın. Biz buradan inip çıkmakta zorlanıyoruz. İstanbulun bir çok noktasında engelli rampası ve asansör var. Biz de bu hizmeti hak ediyoruz.

Müzeyyen Çetindere: Taksiye mi para harcayalım?

DİYALİZ hastasıyım ben. Benim eşim ise zatürre oldu. Bu merdivenleri çıkmak bizim için çok güç Asansörü olsa çok daha iyi oldur. O zaman taksi tutmak zorunda kalmayız. Taksiye'mi para verelim evimize erzak mı alalım.

Naciye Öztürk: Engelli asansörü istiyoruz

5 YILDIR mide kanseri hastasıyım. Yakınlarımın yardımı ile yürüyorum. 1 ay önce boyun fıtığından ameliyat oldum. Burası olmasa ne yapacağız? Durağımızın kalkmamasını, buraya bir engelli asansörünün yapılmasını istiyoruz."

Ayla Özgenç: Çok şey mi istiyoruz?

Çıkamadığımız yerlere rampa istiyoruz. Eve mahkûm olduk. Her zaman bizi çıkartacak bir vatandaşı bulamıyoruz. Lütfen artık bizimde sesimizi duyun. Yetkililerden isteğimiz bu. Çok şey mi istiyoruz?

29.05.2017 - Gazetem İstanbul