*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Zihinsel Engelliler İçin Geliştirilen Proje Üretime Hazır  (Okunma sayısı 697 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Zihinsel Engelliler İçin Geliştirilen Proje Üretime Hazır
« : Aralık 18, 2016, 09:18:50 ÖÖ »
Zihinsel Engelliler İçin Geliştirilen Proje Üretime Hazır



Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesindeki teknokentte çalışma yürüten Bilgisayar Mühendisi Cansu Akyürek'in geliştirdiği, "Zihinsel Engelliler, Okul Öncesi Eğitim ve İlkokul Düzeyi için Sanal Materyal Sistemi"nin seri üretime hazır olduğu bildirildi.

Mühendis Akyürek'in, çocukların oyun aracı olarak kullandığı ve sadece el hareketleriyle oyun oynanabilen "Microsoft Kinect" cihazını kullanarak geliştirdiği sistemde engelliler, bastıkları zemini dokunmatik bir ekran olarak algılıyor.

Sistem engelli bireyin üzerine bastığı şekil ile ilgili sesli yanıt verince öğrenme kalıcı ve hızlı hale geliyor.

Projeyle ilgili bilgi veren Akyürek, zihinsel engellilerin eğitimini kolaylaştırmak için uzun zamandır çalışma yürüttüğünü söyledi.

Zihinsel engellilerin kalıcı ve daha hızlı öğrenmelerini sağlayacak bir proje geliştirdiğini belirten Akyürek, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunduğu projenin kabul edildiğini belirtti.

Aldığı destekle YYÜ bünyesindeki teknokentte bilişim alanında firma kurup ardından çalışmalara başladığını anlatan Akyürek şöyle devam etti:

"Projemiz dinamik ve değişkenliği olan bir sistemdir. Proje kullanılan kişi tarafından istediği materyelleri ekleme imkanı sunar. Projede yer alan 'Öğretmen materyal' ekleme bölümü sayesinde öğretmen kendi materyallerini sisteme ekleyebiliyor. Bu şekilde öğretmen bizim projemiz içinde olan materyallerle sınırlı kalmıyor.

Ayrıca İran'dan gelen bir firma gelip yazılım sistemimi yerinde inceledi. Yazılım sistemimi beğendiklerini söylediler. İlerleyen süreçlerde firmayla anlaşmamız durumunda yazılımı Farsça'ya çevirip satışını yapmayı planlıyorum. Sistem seri üretime hazır hale geldi."

Proje danışmanı Aslıhan Yaşar ise projenin özel eğitim öğrencilerinin öğrenmelerinde eksik olan materyal eksikliğini tamamladığını söyledi.

Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Günümüzde teknolojinin günlük hayatımızın her noktasında vardır. Her geçen gün basitleşip yaygınlaşıyor. Bu yaygınlaşma eğitimde alanında da yeni eğitim öğretim araçları geliştirmeyi sağlıyor.

Eğitim alanında materyal ihtiyacını doldurabilmek için böyle bir çalışmaya girdik. Üretmiş olduğumuz sanal materyal sistemi ile zihinsel engelli, okul öncesi eğitim ve ilkokul öğrencilerin etkin ve kalıcı öğrenmeleri ile duyularını kullanarak aktif katılımını sağlayacaktır."

18.12.2016 – AA