*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Sayıştay’ın Engelli Vurgunu İddiası  (Okunma sayısı 668 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Sayıştay’ın Engelli Vurgunu İddiası
« : Ocak 03, 2016, 04:55:58 ÖÖ »
Sayıştay’ın Engelli Vurgunu İddiası



Sayıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) göz yummasıyla yapılan bir skandalı su yüzüne çıkardı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hesaplarını denetleyen Sayıştay, hazırladığı raporda, ‘Özel eğitime ihtiyaç duyan engelli öğrencilerden ücretsiz olarak okutulanlara bireysel ve/veya grup eğitimleri eksik verilmiştir’ tespitinde bulundu. Sayıştay, “Bu yolla, özel rehabilitasyon merkezleri kârını maksimize etmişlerdir” diyerek rezalete dikkat çekti.

Sayıştay, özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde üçünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlü olduklarının hüküm altına alındığını anımsattı. Bazı il ve ilçeleri sıralayan Sayıştay, bu yerlerdeki özel rehabilitasyon merkezlerinin engelli sırtından haksız yere para kazandığını açıkladı ve şu tespiti yaptı:

“KARLARINI MAKSİMİZE ETTİLER”

“Özel eğitim ve rehabilitasyon birimi veya merkezlerince ücretli okutulan özürlü öğrencilere genel olarak sekiz saat bireysel eğitim ve/veya dört saat grup eğitim verilmesine rağmen Yönetmeliğin 23’üncü maddesinde ücretsiz okutulacak/eğitim verilecek engelli bireylerin seçimi açıkça belirtilmediği için uygulamada devamsızlığı en fazla olan veya ayda bir ile dört saat bireysel eğitim alan öğrenciler arasından seçilenler ücretsiz öğrenci kontenjanına konulmakta ve bu öğrenciler her ay duruma göre değiştirilmektedir. Engelli öğrencinin raporunda bireysel/grup eğitim ihtiyacı en az olan öğrenciler tercih edilerek uygulamayı yapan rehabilitasyon merkezleri kârını maksimize etmekte, fiili olarak öğrenci bazında ücretsiz okutulan öğrenci sayısı yüzde 3 olarak belirtilmesine rağmen yüzde 3’ün altına düşürülmektedir.”

‘OKUDUĞUNUZU ANLAMAMIŞINIZ’ ÇIKIŞI

Konu hakkında bir savunma yapan MEB ise, “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan engelli bireylerin kurumlara devamı süreklilik arz etmeyebilmektedir” dedi. Bu cevaba tepki gösteren Sayıştay, “Okuduğunuzu anlamamışsınız” gibi sert bir ifade kullandı ve şunları yazdı:

 “Bakanlık cevabının ikinci paragrafında belirtilenler bulgunun Bakanlık tarafından anlaşılmadığını göstermektedir. Çünkü cevapta, ‘Öte yandan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan engelli bireylerin kurumlara devamı süreklilik arz etmeyebilmektedir. Söz gelimi rapor dönemi başında ücretsiz öğrenci olarak belirlenen bir bireyin ilerleyen aylarda, kuruma kayıtlı olmakla birlikte devamsızlık yapması halinde Bulgu 10’a göre hareket edilmesi durumunda bu engelli bireyin ücretsiz öğrenci kapsamından çıkarılması anlamına gelecektir ki, bu da her ay için ücretsiz öğrenci listesinin değişimine yol açacaktır’ sonucunu ortaya çıkaracak bir görüş bulguda bulunmamaktadır.”

02.01.2016 - Sözcü


Etiketler: yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denilmektedir. Kalp nakli dışında önemli bir kısmı canlıdan canlıya yapılabilmektedir. Karaciğer, böbrek pankreas, ince, barsak, kalp nakilleri kadavradan alınarak