*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Özel Olimpiyatlar Ulusal Oyunları ile Engelli Çocuklar Hayata Tutundu  (Okunma sayısı 910 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Özel Olimpiyatlar Ulusal Oyunları ile Engelli Çocuklar Hayata Tutundu



Dilek Sabancı'nın onursal başkanlığını yürüttüğü Özel Olimpiyatlar Türkiye, engelleri sebebiyle hayatı doyasıya yaşayamayan çocukları bir araya getirerek, mutlu bir nefes aldırıyor. 27 ilden yüzlerce kişinin katıldığı bu organizasyonda çocuklar, basketboldan voleybola, futboldan yüzmeye kadar birçok spor dalı ile keyifli vakit geçiriyor.

Denizli Pamukkale Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde, Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntılı ortamın aksine umut verici bir programa ev sahipliği yaptı: Özel Olimpiyatlar Ulusal Oyunları… Özel Olimpiyatlar, zihinsel engelli bireyleri çeşitli spor dallarında diğer bireylerle bir araya getirerek toplumsal hayata katmayı hedefliyor. Türkiye'nin ulusal çaptaki en büyük organizasyonu denilebilir bu Ulusal Oyunlar için.

Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve Türkiye Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği (TÖSSED) işbirliğiyle gerçekleşen oyunlar 3 gün sürdü. Açılış töreni öncesinde Özel Olimpiyatlar Türkiye Onursal Başkanı Dilek Sabancı ile öğle yemeğinde bir araya geldik. Dilek Sabancı da babası gibi engelli bireylerin eve ‘hapsolmaması' için var gücüyle çalışanlardan. Yemek sırasında yaptığı konuşmasına Ankara katliamında ölenleri anarak başlıyor Sabancı. Tüm bu yaşananlara rağmen gelecekten ümitli olduğunu, hâlâ kendilerine umut veren gelişmelerin de yaşandığını kaydeden Dilek Hanım, Özel Olimpiyatlar Ulusal Oyunları'nın da bunlardan biri olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Amacımız, özel çocuklarımızı dar sınırlardan çıkarıp yaşamın içine çekmek. Bunun için her sene Karma Futbol Projesi, Birleştirme Projesi, Bölgesel, Ulusal Oyunlar ve Sağlıklı Sporcu Projesi gibi etkinlikler düzenliyor; binlerce özel çocuğumuza dokunuyor, hayatlarını pozitif yönde değiştirmeye çalışıyoruz. Ama yolumuz daha uzun… Ancak kararlıyız, başaracağız. Bizi bu yolda yalnız bırakmayan herkese minnettarız.”

BİN KİŞİLİK ORGANİZASYON, ENGELLİ ÇOCUKLARA UMUT OLDU

Basketbol, voleybol ve futbol gibi takım branşlarının yanı sıra atletizm, yüzme ve masa tenisi gibi bireysel branşlarda da düzenlenen Ulusal Oyunlar'da 440 özel ve 120 partner (engelli çocuklara rehberlik eden kişiler) sporcu mücadele etti bu sene. Ayrıca 300 gönüllü, 150 antrenör ve öğretmen, doktor, teknik branş sorumluları ve ailelerle birlikte bin kişi katıldı organizasyona.

Müsabakalarının yanı sıra gönüllü hekimler tarafından gerçekleştirilen “Sağlıklı Sporcu Taramaları” şüphesiz organizasyonun en faydalı etkinliklerinden biriydi. Zira çocuklarının ‘engeline' odaklanıp diğer sağlık problemleri hakkında haberi dahi olmayan ailelere ve her şeyden habersiz bu rahatsızlıklarla mücadele eden çocuklara büyük bir iyilik oldu.

Özel Olimpiyatlar Ulusal Oyunlarına katılım okullar vesilesiyle gerçekleştiriliyor. Herhangi bir okula kayıtlı olmayan çocuklar da ailelerinin irtibata geçmesi halinde yarışlara katılabiliyor.

Özel Olimpiyatlar Milyonlara Ulaştı

Temelleri 1982 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan ve Sakıp Sabancı'nın önderliğinde atılan Özel Olimpiyatlar Türkiye, tüm dünyada 170 ülkeye yayılmış 225 kuruluşu kanalıyla, 4,4 milyon kişiye ulaşmış Uluslararası Özel Olimpiyatlar'ın (Special Olympics) Türkiye'deki tek kuruluşu. Zihinsel engelli bireyleri, diğer bireylerle bir araya getirip, çeşitli spor dallarında düzenli eğitim ve yarışma olanakları sağlıyor. Böylece özel sporcuların fizik kondisyonlarını, motor becerilerini ve yeteneklerini geliştirmeyi ve sosyal hayata katılımlarını artırmayı hedefliyor.

18.10.2015 - Zaman


Etiketler: kişi sonsuz bir enerji kullandığından sınırsız ve yorulmadan istediği kadar uygulayabiliyor enerjide kesinlikle hayali bir şey değil rüzgar,su ne kadar gerçekse enerjide gerçektir ancak bu gerçekliği bedenimizle