*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 18-24 Mart Yaşlılar Haftası’nda Yaşlanma ve Yaşam Konferansı  (Okunma sayısı 862 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
18-24 Mart Yaşlılar Haftası’nda Yaşlanma ve Yaşam Konferansı



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile 18-24 Mart Yaşlılar Haftası nedeni ile Yaşlanma ve Yaşam konferansı  düzenlendi.

20 Mart 2015 tarihinde Ankara Üniversitesi 100. Yıl Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa, Ankara Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Erkan İBİŞ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İmambey Ertem,  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak ÇİFTÇİ ve Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi  (YAŞAM) Müdürü Prof. Dr. Emine ÖZMETE katıldı.

18-24 Mart Yaşlılar Haftası’nda Ülkemizde yaşlılığa bakış açısının geleneksel değerler çerçevesinde saygı duyma ve koruma boyutundan daha ileriye götürülerek, aktif yaşlanma bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla yaşlanma ve yaşlılık sürecinde sağlık ve sosyal sorunlarının önemi üzerinde durulması amaçlanmıştır.

Konferansın açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İBİŞ konuşmasında, “Yaşlanma ve yaşlılık alanında siyasilerin, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin ve özel sektöre bağlı kuruluşların işbirliği içinde çalışması gerekmektedir. Böylece yaşlılarımızın yaşam kalitelerini yükseltmeye yönelik bütüncül sosyal politikalar ve yeni modeller geliştirebiliriz.” konusuna dikkat çeken Sayın İBİŞ, toplumsal ve dini değerlerimizin yaşlılara saygı ve sevgiyi gerektirdiğini belirtmiştir. Yaşlılık döneminde gençler kadar kolay öğrenme sürecinde olunmadığı, yetilerde azalma olduğunun altını çizen Sayın İBİŞ, “Son yıllarda ülkemizde yaşlılığa bakış açısının geleneksel değerler içerisinde yalnızca saygı duyma ve koruma boyutunda kalmayıp, özellikle devletin, bilim çevrelerinin ve özel sektörün konuya ilgisi oldukça sevindirici bir gelişmedir. Ülkemiz nüfusundaki değişimlerin ve bu değişimlerin yansımalarının iyi değerlendirilmesi, yaşlanma olgusunun etkilerinin ülke için bir probleme dönüşmeden çözümlenmesini sağlayacaktır.” dedi.

Yaşlanma ve Yaşam Konferansının  açılış konuşmasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İmambey ERTEM, “Yaşlılara saygı hürmetin toplumsal yapımızda var olan en önemli değer olduğu, bu değerin değişen toplumsal yapıda sürdürülmesini vurgulayarak; “güçlü bir aile yapısı oluşturularak, yaşlılıkla ilgili politikalarımız ayrımcı olmayan ve ailenin, hanenin sosyal sisteme dahil edilerek etkin ve üretken yaşlanmayı hedefleyen, yaşlının yaşam kalitesini arttırmaya yönelik düzenlemeleri öngören, sosyal hakları öne çıkaran bir yapıdadır. Kur’an-ı Kerim’de anne ve babalarımıza iyi davranmamız, yaşlılıklara gerekli hürmeti göstermemizi bildiren ayetler, toplum kültürümüzde yerleşmiştir.  Yaşlıların bakımı, ihtiyacı olan desteğin verilmesi ve onların sosyal yaşamda etkin var olmasına amacındayız.” dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yaşlanma ve yaşlılık konusundaki temel öncelikler üzerinde duran Sayın Ertem, “Bugün ülke olarak yaşlılarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi, sağlık, beslenmeye, bakım ve rehabilitasyona kadar tüm gereksinimlerinde yanındayız. Hizmet kalitemiz dünya ölçeğindedir. Bakanlık olarak çabamız yaşlıların mutlu ve refah seviyesini artırmaktır. Burada bu vesileyle çabamıza destek veren başka Ankara Üniversitesi ve herkese teşekkür ediyor, başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın İshak ÇİFTÇİ, konuşmasında, Bakanlığın yaşlılık politikaların önceliklerini üzerinde durmuş  “Yaşlanmaya, yaşlıya sağlık ve bakım sağlama ile birlikte, toplumla bütünleşme, kaybolan statü ve rollerin yeniden kazanımı, işlevlerin artırılması, boş zamanların etkili değerlendirilmesi, sosyal yaşamın her alanında etkin olmasına yönelik çalışmalarımızın amacıdır. Yaşlılarımızın sosyal yaşam alanlarında var olması, yaşam kalitesini artırması, aktif yaşlanması için hayat boyu öğrenme bağlamını geliştirmek ve onların öğrenme istek ve ihtiyaçlarına cevap vermek gereklidir” dedi.   Evinde yalıtılmış yalnız yaşam sürdüren yaşlılar yerine topluma katılmış mutlu ver refah içinde yaşlılar Genel Müdürlüğün temel hedefleri içinde olduğunu vurgulayan Sayın Çiftçi “Genel Müdürlüğümüz, yaşlıların kurumsal bakım hizmetlerinin verilmesi ve yürütülmesi konusunda yetkili kuruluştur.  Hizmet planlaması, hizmetlerin verilişi, düzenlenişi kurumsal bakımdaki stratejiler hakkında görevliyiz. Bunun yanında ülkemizdeki yaşlıların kurumsal bakımın hizmetinin verilmesini de üstlenmiş durumdayız. Türkiye genelinde Huzurevi ve  Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi (125)  ile Yaşam Merkezi (29) olmak üzere 154 merkezde toplam 11.575 yaşlımıza kurumsal bakım hizmeti vermekteyiz. Türkiye geneline bakıldığında, Özel huzurevlerinde kalan yaşlıların sayısı  5.328’dir. Diğer kamu kuruluşlarına, belediyelere, dernekler/vakıflara bağlı ve azınlık huzurevlerinde kalan yaşlı sayısı 4.265’dir. Kurumsal bakım hizmetlerinin önemli bir kısmını üstlenen Bakanlığımız, bu hizmetleri verirken yaşlının yaşam kalitesi ve toplumla bütünleşmesi için gerekli önlemleri almaktadır. Huzurevlerimizde yaşlılarımızın bakım, rehabilitasyonu yanında sosyal etkinliklerde yer alması sağlanmaktadır.” dedi.

Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine ÖZMETE açılış konuşmasında Türkiye’de ve dünyada yaşlanma olgusunun sosyal politikalara olan etkileri üzerinde durmuştur. Yaşlılarla ilgili bilgilerin derlendiği bir veri bankasının oluşturulmasının önemine vurgu yapmıştır.

İki oturum halinde yapılan Yaşlanma ve Yaşam Konferansının birinci oturumunda “Yaşlılıkta Sosyal Entegrasyon” başlığında, yaşlıların sosyal yaşama katılımı, toplumla bütünleşmesi bağlamında, kitle iletişim araçlarından radyo ve televizyonun toplumda yaşlılara yönelik olumlu tutum ve davranış geliştirmede önemi çerçevesinde Türkiye Radyo Televizyon Kurumundan Prodüktör Funda CELASUN ve Turgay BOSTAN’IN değerlendirmeleri Prof. Dr. Feryal TURAN’ın moderatörlüğünde yer alındı. Konferansın ikinci oturumunda ise “Sağlıklı Yaşlanma” başlığıyla, Prof. Dr. Ayşe KÜÇÜKDEVECİ’nin moderatörlüğünde, Doç. Dr. Ahmet ACIDUMAN, Hasta ve Bakım Etiği Doç. Dr. Sevgi ARAS, Geriatrik Değerlendirmeler ve Sağlıklı Yaşlanma Doç. Dr. Ayşe BİNGÖL, Yaşlılarda Nörolojik Değerlendirmeler ve Sağlıklı Yaşlanma Doç. Dr. Erguvan Tuba ÖZEL KIZIL, Geropsikiyatrik Değerlendirmeler ve Sağlıklı Yaşlanma konularında değerlendirmeler yapmıştır. Soru ve cevapların ardından ikinci oturum saat 18:00’da Teşekkür belgelerinin ve çam fidanlarının konuşmacılara takdimi ile tamamlanmıştır.

25.03.2015 - eyh.gov.tr