*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: +1 Fazla Kromozom Farkındalık Gerektirir!  (Okunma sayısı 1275 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
+1 Fazla Kromozom Farkındalık Gerektirir!
« : Mart 24, 2014, 01:33:27 ÖS »
+1 Fazla Kromozom Farkındalık Gerektirir!



Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşıyor. Türkiye'de tam bir veri yok ancak 100 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Düzenli bir eğitimle bu kişiler toplum içinde kendilerine yeni bir hayat kurabiliyor!

Genetik nedenlerden kaynaklanan Down Sendromu, bebeğin oluşum aşamasında yanlış hücre bölünmesinden kaynaklanan ve nedeni henüz saptanamayan bir hastalıktır. Şişli Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kerem Özel ,“Down sendromu genetik bir hastalıktır, normalde insan vücudunda 46 kromozom bulunurken Down sendromlularda 47 kromozom bulunmaktadır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer almasıyla oluşmaktadır” diye konuştu.

İLERİ YAŞ GEBELİK ETKİLİYOR

Down sendromu ortalama her 800 doğumda birinde görülüyor. Fazladan 21. kromozomun olmasının nedenleri ise henüz bilinmiyor. Anneden ya da babadan gelebiliyor. Bir kişinin 24 kromozomlu yumurta veya sperm yapmasının yüksek veya düşük olmasıyla ilgili bir tahmin yapılamıyor. Risk faktörleri arasında 35 yaş üstü gebelik down sendromu riskini 50’de bir oranında arttıyor.

GELİŞİM SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

- Down sendromlu bebekler genellikle yaşıtlarına göre daha yavaş büyüyor.

- Zihinsel gelişimleri geriden geliyor. Bu gerilik yaş ilerledikçe daha belirgin olarak gözükmekte ancak uygun eğitim programlar ile down sendromlu çocuklar pek çok başarıya imza atabiliyor.

- Down sendromlu bireyler genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu oluyor.

- Troit bezleri genellikle az çalıştığından dolayı metabolizmaları daha yavaş işliyor. O yüzden doğru beslenme alışkanlıkları edinmezlerse obezite riskleri artıyor.

- Kaslardaki güçsüzlük nedeniyle fizyoterapi desteğine ihtiyaç duyulur.

- Down sendromlu bireylerin vücut dirençleri düşüktür. Bundan dolayı enfeksiyonlara yatkınlıkları fazla oluyor.

EN ÇOK GÖRÜLEN HASTALIKLAR

DS'lu bireylerde %75 işitme kaybı ,%50-79 obstruktif uyku apne problemleri,%50-70 orta kulak iltihapları,%60 göz hastalıkları,(%15 katarak,%50 bazı kırılma problemleri,)%50 doğumsal kalp hastalıkları,%1-13 nörolojik bozukluklar,%12 sindirim problemleri,%6 kalça çıkıklığı,%4-18 troit bozukluğu,%4-10 kan hastalıkları,%1 lösemi görülebilmektedir.

21.03.2014 - Akşam


Anahtar Kelimeler : peki bu konuda tek suçlu ben miyim. arkadaşlarımın, dostlarımın, gönül koyduklarımın hiç mi kabahati yok. bugüne kadar annem dahil tüm sevdiklerim bana deli dedi ve ben de onların benden pek de akıllı olmadığına hükmettim.