*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engelli Kömür Tesisine Karşı 2. Hukuk Zaferini Kazandı  (Okunma sayısı 1306 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görme Engelli Kömür Tesisine Karşı 2. Hukuk Zaferini Kazandı



Zonguldak'ın Kilimli Beldesi'nde, evinin karşısındaki özel bir maden şirketine ait kömür yıkama tesisinin (lavuar) çıkardığı gürültü yüzünden işitme organıyla çevreyi algılama yeteneğini kaybettiğini ileri sürerek açtığı davayı kazanan doğuştan görme engelli 63 yaşındaki Sait Kundakçı, Yargıtay'ın bozma kararı üzerine görülen davayı da kazandı. Mahkeme, 1 ay içinde gürültü ve çevre kirliliğine karşı önlem alınmaması halinde tesisin kaldırılmasına karar verdi.
 
Kömür ocağı işleten maden şirketi, Nisan 2006'da Bölüm Mahallesi Yeşilyayla Sokak'ta kömür yıkama, eleme ve yükleme tesisi kurdu. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda santral memuru olarak çalıştıktan sonra emekli olan evli ve 3 çocuk babası Sait Kundakçı, evine 50 metre uzaklıkta kurulan tesise karşı gürültüye ve çevre kirliliğine yol açtığı, bunun sonucunda sağlığının ve uyku düzeninin bozulduğu, duyu organları ile görme yeteneğinin olumsuz etkilendiği, kömür tozu nedeniyle evde cam bile açamadığı gerekçesiyle 2009'da hukuk mücadelesi başlattı. Kundakçı'nın şikayeti üzerine şirket hakkında, 'Kişilik haklarına saldırının önlenmesi' davası açıldı.
 
1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen ve 25 Ocak 2012'de sonuçlanan davada, söz konusu şirkete ait tesisin gürültü ve hava kirliliği nedeniyle çevreye zarar verdiğine hükmedilerek kaldırılması kararlaştırıldı. Ancak Yargıtay, bilirkişi tarafından tesiste gürültü ölçümü yapılmadığı gerekçesiyle kararı bozdu.
 
1 AY İÇİNDE ÖNLEM ALINMAZSA TESİS KALDIRILACAK
 
Aynı mahkemede yeniden görülen dava geçen ay sonuçlandı. Bilirkişinin yeniden yaptığı inceleme sonucunda mahkeme, tesiste gürültü ve çevre kirliliğine karşı önlem alması için şirkete 1 ay süre verdi. Kararda şöyle denildi:
 
"Şirketin, tesisin açık alanı bırakılmaksızın cephesini yüzde 100 oranında kapama işlemini yaptırması ve kapama işlemi sonrası gürültünün azalmasına yardımcı olacak ve kiri emerek absorbe edecek dolgu malzemesinin tesisin içine bakan tüm cephesinde ve üstte kalacak şekilde kullanılması, yine PVC profiller arasındaki dolgu malzemesine işlevsellik kazandırılması için davalıya 1 ay süre verilmesine, 1 aylık sürede bu önlemler alınmadığı takdirde davalı şirketin tesisinin kaldırılmasına karar verilmiştir."
 
'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'
 
Şirket avukatının, kararı yeniden Yargıtay'a taşıyacağı belirtilirken, Sait Kundakçı, tesisin kaldırılması için mücadelesini sürdüreceğini söyledi. Kundakçı şöyle konuştu:
 
"Burası endüstri ve sanayi bölgesi değil. Bulunduğu yer belediye planlamasında park alanı olarak geçiyor. Kanunsuz olarak yapıldı bu işletme. Çalışma ruhsatı yok. Bu tesisin kaldırılması için mücadelemiz devam edecektir. Ben görme engelli olduğum için ses dalgalarıyla yaşıyorum. Bu tesis beni daha çok bu yönde rahatsız etti. Çevreyi algılamayamaz, dolayısıyla sokağa çıkamaz hale geldim. Bu yüzden mücadelemiz sürecek." - DHA


Etiketler : gibi günlük hayatın normal aktivitelerinde; stres, Respiratuar ventilasyon gerekmektedir koşuşturma, yokuş çıkma gibi güç isteyen aktivitelerde dispne görülmez parsiyel obstrüksiyon veya burunda (bilateral), nazofarenksde tam kalıcı obstrüksiyon (fonksiyonel veya anatomik) Muayenede