*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engelli Öğrenciye Normal Ders Kitapları Verildi  (Okunma sayısı 1528 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görme Engelli Öğrenciye Normal Ders Kitapları Verildi
« : Ekim 07, 2013, 12:31:13 ÖS »
Görme Engelli Öğrenciye Normal Ders Kitapları Verildi

Çanakkale'de açıköğretim ortaokuluna kayıt yaptıran görme engelli 43 yaşındaki Aysel Süleyman'a, durumunu beyan ettiği halde, normal ders kitapları verildi. Kitapları Aysel Süleyman'a veren görevli, verirken de durumun farkında olduğu için, "Sen bunları nasıl okuyacaksın? Okuyacak biri var mı?" diye de sordu. Süleyman da "Okutucu bulacağız herhalde" yanıtını verdi.

Doğuştan görme engelli Aysel Süleyman, açıköğretim ortaokulunda okumaya karar verince refakatçisiyle kayıt yaptırmak üzere Çanakkale Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu bünyesindeki Açıköğretim Ortaokul Bürosu'nun yolunu tuttu. Süleyman, kayıt görevlisine görme engelli olduğunu beyan etti. Görevli, kayıt belgesindeki özel durumu hanesine 'Özel eğitime muhtacım- Okutman', engel durumu hanesine de 'Görme' yazdı. Ellerinde görme engelliler için ayrı ders kitapları ya da CD olmadığını söyleyen görevli, Süleyman'a normal ders kitaplarından verdi. Verirken de "Sen bunları nasıl okuyacaksın? Okuyacak biri var mı?" diye sordu. Süleyman da "Okutucu bulacağız herhalde" yanıtını verdi.

Şaşkına dönen Aysel Süleyman, soluğu Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi'nde aldı. Durumu şube başkanı İbrahim Batdal'a anlattı. Batdal, "Derneğimiz kütüphanesinde bu kitapların MP3'e çekilmiş sesli kayıtları mevcut. Biz bu kayıtların birer kopyasını Aysel arkadaşımıza vereceğiz. Aynı durumun bir daha yaşanmaması için bir takım sesli ders kayıt kopyasını da Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne hediye edeceğiz. Geçtiğimiz günlerde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bastırılıp derneğimize gönderilen 'Engelliler İçin Vergi Rehberi' başlıklı kitapçıkları da normaldi. Braille Alfabesi'yle basılmamıştı. O nedenle iade edeceğiz" dedi.

DHA muhabirinin ulaştığı Ankara'daki Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü CD Çoğaltım Birimi görevlisi, ellerinde ders kitaplarının sesli kayıtlarının olduğu CD'lerin bulunduğunu, kayıt yaptıran görme engelli öğrencileri de oluşturulan sistemden görerek kendilerine posta yoluyla ulaştırıldığını belirtti.

Ancak Aysel Süleyman'ın yaşadığı olay, Çanakkale Halk Eğitim Merkezi'nin bu sistemden haberi olmadığını ortaya çıkardı. Yetkililer yurt çapında da bu tür mağduriyet yaşayanların kendilerine başvurmasını istedi. - DHA

Etiketler : Süreğen Hastalık: Kişinin çalışma kapasitesi ve fonksiyonlarının engellenmesine neden olan, sürekli bakım ve tedavi gerektiren hastalıklardır.(Kan hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları,idrar yolları ve üreme organı hastalıkları, cilt ve deri hastalıkları, kanserler, endokrin ve metabolitik hastalıklar, ruhsal davranış bozuklukları, sinir sistemi hastalıkları, HIV).