*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İşitme Engelli Çocuk ve Bebekler Nasıl Anlaşılır?  (Okunma sayısı 2087 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
İşitme Engelli Çocuk ve Bebekler Nasıl Anlaşılır?
« : Ekim 03, 2013, 03:20:11 ÖS »
İşitme Engelli Çocuk ve Bebekler Nasıl Anlaşılır?



İşitme engelli doğan bebeklerin duyup duymadıkları nasıl anlaşılır? İşitme engelinin nedenleri nelerdir? Sonradan işitme engelli neden olunur?

Dünya çapındaki en yaygın sağlık sorunlarından biri işitme engeli. Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre her 1000 çocuktan üçü dünyaya işitme engelli olarak geliyor. Hal böyle olunca da her ebeveyn adayının aklında “Çocuğum acaba işitme engelli olur mu?” sorusu oluyor. Bu durumu doğum öncesi fark etmek ne yazık ki güç. Ancak çoğu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede (ülkemiz de bu grubun içerisinde) doğumdan itibaren yapılan işitme testleri standart uygulamalar arasında.

İşitme engelini anlamak için yapılan testler nelerdir?
Ülkemizde dünyaya gelen her bebek ilk 48 saat içerisinde yenidoğan işitme testine tabii tutulur. Bu taramada iki farklı test tekniği uygulanır. Bunlar: Otoakustik Emisyon Testi (OAE) ve İşitsel Beyin Sapı Cevapları Testi’dir (ABR). Otoakustik Emisyon Testi standart bir test olup her çocuğa uygulanır. Bu işlem hem acısız hem de çok kısa sürer (7-8 dakika). Test sırasında bebeğinizin kulağına yerleştirilen probla (Mikrofon ve hoparlör içeren küçük bir sonda) kulağa gönderilen sesin, iç kulaktan yayılması gözlemlenir. İkinci test yani İşitsel Beyin Sapı Cevapları Testi ise ilk testte bir sorun görülürse uygulanır. Çok daha ayrıntılı ve tüm işitme yollarının değerlendirildiği bu test bebeğiniz uyurken yapılır. Çok genel tanımlamak gerekirse bu testte bebeğin beyin sapının seslere karşı verdiği tepki gözlemlenir. İşitsel Beyin Sapı Cevapları Testi de tıpkı Otoakustik Emisyon Testi gibi kısa ve acısız bir işlemdir. Yaklaşık 10-15 dakika sürer. Test sırasında işitme engeli şüphesi taşıyan bebeğinize bir kulaklık ve 4-5 tane elektrot takılır. Bu şekilde beyin sapında sese karşı oluşan tepki ölçülür. Çocuk işitme engelli mi, işitme engelliyse  hangi boyutlarda gibi sorular büyük ölçüde yanıtlanabilir.

Çocuklardaki işitme engelinin nedenleri nelerdir?
İşitme engeli çok yaygın sağlık sorunlarından dedik. Bu nedenle erken dönem tanı koymak için uygulanan testlerin üzerinden de geçtik. Fakat ne yazık ki çoğu durumda işitme engelli çocuklar bazı sorunlar ortaya çıktığında farkına varılıyor. Çünkü erken dönemde görülen işitme engeli tedavi edilse dahi çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Örneğin tedavi çocuk çok küçükken bile yapılsa konuşma yetisinin etkilenmesi çok yaygın bir sorun. Çünkü doğumdan itibaren gelişen konuşma yetisi ve dil gelişimi işitmeyle paralel gittiğinden işitme engeli konuşma bozukluklarına da yol açıyor.

Bu noktaya kadar doğuştan işitme engelli olanlar hakkında konuştuk. Ancak sonradan gelişen işitme engeli de en yaygın sağlık sorunlarından. Şimdi gelin çocuklarda işitme engeline neden olan sorunlara bakalım:

Ortakulak iltihabı: Ortakulak iltihabı çocuklarda görülen işitme engelinin en yaygın nedenleri arasında. En genel tanımıyla kulak zarının arkasında sıvı birikmesi ve iltihaplanması.

Yapısal sorunlar: Bazı çocuklar çevresel faktörler, travma ya da genetik yatkınlık nedeniyle işitme engelli doğuyor. Yapısal sorunlar çözülebilirse işitme geri kazanılabilir.

Bazı hastalıklar: Menenjit, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği gibi bazı hastalıklar işitme engeline neden olabilir. Kulak zarını tahrip eden kafa travmaları ve aşırı yüksek ses de işitmeye zarar vererek işitme engeline neden olabilir.

Çocuklardaki işitme engelinin belirtileri nelerdir?
Çocukların işitme engelli olduğunu anlamanın anahtarı anne ve babalarda. Bunun için biraz dikkat ve işaretleri tanıyabilmek yeterli. İşte size dikkat etmeniz gereken birkaç ipucu:

Çocuğunuz yüksek seslerden korkuyor mu?
Çocuğunuz ses çıkartıyor mu?
Çocuğunuz yaşıtlarıyla aynı oranda mı konuşuyor?
Bu soruların cevabı hayır ise çocuğunuz işitme engelli olabilir. Bu nedenle bir doktora görünmenizde fayda var. Ancak endişelenmeyin çünkü günümüzde işitme engelini yenmeye yönelik pek çok tedavi ve teknoloji mevcut. Bu noktada sizin yapmanız gereken en önemli şey en kısa sürede bir profesyonelden yardım almak.


Kaynak haberler.com ulaşmak için tıklayınız.

Etiketler: İşitme Engeli zihinselengelliler freeservers kayseri engelliler dernegi Engelli Haber ‎ genel başkanı Kayseri'deki engellilerin nitelik ve nicelik bakımından Kayseri haberleri ‎ yurt haber mynet  kayseri bedensel engelliler derneği  açıklamada yoltarifi kayseri isitme engelliler dayanisma dernegi