*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Belediyelerin Engelliler İçin Sağladığı Hak ve İndirimler  (Okunma sayısı 2584 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Belediyelerin Engelliler İçin Sağladığı Hak ve İndirimler



Belediyelerin engelli vatandaşlara yönelik sağladığı hak ve indirimler nelerdir? Belediyelerin engellilere su indirimi ve ücretsiz şehir içi ulaşım uygulaması

Gelişen dünya konjektürü ve ülkemizin avrupa birliği uyum süreci ile beraber engelli vatandaşlar için bir çok yeni düzenleme yapıldı. Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıran en önemli yenilikleri de başlattıkları sosyal sorumluluk projeleri ile belediyeler oldu. Son dönemde bir çok belediyenin bu yönde duyarlılık göstererek engelli vatandaşların sosyal yaşamlarını daha da kolaylaştırdıkları rahatlıkla söylenebilir.

Engelli hakları, özürlü olan bir vatandaşın tıpkı diğer vatandaşlar gibi sosyal yaşamını sürdürebilmesi adına verilen bir takım pozitif ayrıcalıktan ibarettir. Ülkemizde engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak adına 572. yasa uyarınca belediyeler engelli vatandaşlara uygun olarak, standartlar dahilinde düzenlemeler yapmak ile yükümlüdürler.

Ülkemizde Belediyelerin Engelli Vatandaşlara Tanıdığı Temel Hak ve İndirimler
Çevresel Düzenlemeler
Bu kanun kapsamında imar yönetmeliklerine engellilerin ulaşımı ile alakalı düzenlemeler eklenmiş durumdadır. Dolayısıyla Türkiye’de yapılan yollar, yaya geçitleri, kaldırımlar, binalar engelli vatandaşların durumu göz önünde bulundurularak inşa edilmelidir. Engelli vatandaşların sosyal yaşamında zorluk çekmeyeceği şekilde dizaynı yapılmak zorunluluğu vardır.

Ulaşım Hakkı
Kanunun, engelli vatandaşlara tanıdığı bir diğer hak ise ulaşım hakkıdır. Bu anlamda toplu taşıma araçlarında özürlü vatandaşlara bazı ücret indirimi hakkı tanınmıştır. Mevzuata göre, belediyelerin öncülük ettiği toplu ulaşım araçlarında %40 oranın engelli olduğuna dair raporu mevcut olan vatandaşlar normal bilet ücretinden %30 indirimli ulaşımlarını sağlayabilirler. Şayet kişi %40′dan daha çok oranda engelli bir durumda ise bu engelli vatandaşlar normal bilet ücretinin %50′si ile ulaşımlarını sağlayabilirler. %50 engelilik oranından daha da fazla özürlü olan vatandaşlardan herhangi bir ücret talebi olmaz. Bu vatandaşlar ücretsiz olarak ulaşımlarını sağlayabilirler. Belediyelere bağlı toplu taşıma firmaları gibi bazı havayolu şirketleri de buna benzer indirim haklarını engelli vatandaşlara sağlamaktadır.

Engellilere Su Faturasında İndirim
İhtiyaç sahibi, kimsesiz, engelli ve benzeri durumu olan vatandaşlara ödenek verilmesi ile alakalı kanun uyarınca bu kişiler ilgili yerlerden alınacak belgeler ile başvuru yaparak su faturalarından %50 indirimle yararlanabilmektedirler. Bazı belediyelerde bu vatandaşların her yıl aboneliklerini güncellemeleri koşulu vardır. Farklı belediyelerde bu uygulama farklı oranlarda değişebiliyor. Su indirimi ile ilgili belediyenizin uygulaması ve net bilgiyi belediyenizden öğrenebilirsiniz.

Tedbir Almayan Belediyeye Ceza Geliyor
Engellilere yönelik olarak yapılan düzenlemelere ayrıca çeşitli tedbir ve yaptırımlarda geliyor. Artık çalışmalarını engelli vatandaşların durumunu da göz önünde bulundurarak yapmayan belediyelere ceza geliyor. Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Metin’in yaptığı açıklamaya göre: ”Engellilere yönelik gerekli tedbirleri almayan belediyelere, temmuzdan itibaren ceza uygulanacak”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bir programında açıklamalarda bulunan Metin, “beyaz baston” sembolü üzerinde durarak bunun bir özürlük sembolü olduğunu ifade etti. Metin, “Güvenliği yolda uygulamazsanız görme engelliye tuzak kurmuş olursunuz, güvenliği hiçe saymış olursunuz” ifadelerinde bulundu.

Metin ayrıca konuşmasında şunları söyledi:

Şehirde belediyenin izni olmadan hiçbir uygulamanın olmaması gerekir. Eğer sarkan dal, 2 metre 20 santimin altına düşmüşse budanmalıdır. Bütün sorumluluk yerel yönetimde olmalıdır. Bunların hepsi sağlanacak. Engellilere yönelik gerekli tedbirleri almayan belediyelere, temmuzdan itibaren ceza uygulanacak.


Kaynak sosyalyardimlar.net ulaşmak için tıklayın

Etiketler: Belediyeler Engelliler Hak İndirimler SOSYAL YARDIMLAR