*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Prof.Dr. Sak: Otistiklerde Müthiş Bir Beyin Var  (Okunma sayısı 1511 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Prof.Dr. Sak: Otistiklerde Müthiş Bir Beyin Var
« : Eylül 27, 2013, 01:39:02 ÖS »
Prof.Dr. Sak: Otistiklerde Müthiş Bir Beyin Var



Üstün Yetenekliler Eğitim Programları Kurulu Koordinatörü ve Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Üstün Zekalıların Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Uğur Sak, otistiklerin bir kütüphanedeki binlerce kitabı sayfa sayfa ezberleyebilecek müthiş bir beyne sahip olduğunu söyledi.
 
Türkiye ve dünyanın en zeki ve yetenekli seçilmiş öğrencilerin katıldığı '3'üncü Uluslararası Yetenek Gelişimi ve Mükemmellik Konferansı', Antalya Dedeman Hotel'de başladı. 25- 28 Eylül tarihleri arasındaki konferans Milli Eğitim Bakanlığı, Uluslararası Yetenek Gelişimi ve Mükemmellik Araştırmaları Derneği (IRATDE) ve Üstün Yetenekli Çocukların Eğitimi Derneği (ÜYÇED) işbirliğiyle düzenlendi. Konferansa 5 kıtadaki 38 farklı ülkeden üstün zeka ve yetenekli öğrenci ve bu alanda faaliyet gösteren akademisyenlerden oluşan toplam 150 kişi katıldı. Günde 15 oturum 50 konuşmacının bulunduğu konferansta, üstün yetenek ve zekalı çocukların ülkelerdeki eğitim modelleri, düşünme biçimleri, kişilikleri, öğretmenlerinin eğitimi gibi konular ele alınıyor.
 
EN İYİ EĞİTİM ABD'DE
 
Dünyada üstün zekalı çocukların eğitimine ilişkin tartışmasız en iyi ülkenin ABD olduğunu belirten, Üstün Yetenekliler Eğitim Programları Kurulu Koordinatörü ve Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Üstün Zekalıların Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Uğur Sak, Türkiye'nin bu konuda ABD, Kanada, Avustralya gibi ülkelerin gerisinde, bazı Asya, Afrika ve Doğu Avrupa ülkelerinin de ilerisinde olduğunu söyledi.
 
KAYNAK ve ÖĞRETMEN YOK
 
Uygulanabilecek birçok model olmasına rağmen Türkiye'de bunların olmadığını belirten Prof.Dr. Uğur Sak, bunun eğitim sisteminden kaynaklandığını belirterek, "Yeterli kaynak, öğretmen, araştırmacı yok. Bunların hepsi olmalı ki zengin modeller Türkiye'de de uygulanabilsin" dedi.
 
Prof.Dr. Uğur Sak, Türkiye'de bu alanda sadece Gebze'de bir okul olduğunu söyledi.
 
Türkiye'de üstün zekalı çocuklara ilişkin veri olmadığını kaydeden Prof Dr. Sak, şöyle konuştu:
 
"Anadolu Üniversitesi olarak her yıl yaklaşık 100 çocuğa eğitim veriyoruz. 6'ncı sınıf düzeyinde öğrenciler alınıyor. Okullarda bu konuda sistematik bir tarama da yok. Öğretmenin motivesiyle ancak olur. Öğretmenin motivasyonu yoksa öğrenci de kayboluyor. Genel senaryoda bu, kaybolup gidiyor."
 
Üstün zeka ve yetenekli çocukların özel öğretmenlerden eğitim alması gerektiğine işaret eden Prof.Dr. Sak, Türkiye'de bu alanda öğretmenlerin yeni yetiştirilmeye başlandığını söyledi.
 
ERKEN YÜRÜME ve KONUŞMA
 
Bebeklerde üstün zeka ve yetenek tespitinin erken yürüme, konuşma gibi davranışlarından tespit edilebileceğini anlatan Prof.Dr. Sak, en doğru tespitin yüzde 100 olmasa da zeka testiyle ölçüldüğünü dikkati çekti.
 
Down sendromlu, otistik kişilerde müthiş bir beyin olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Uğur Sak, istedikleri takdirde bir kütüphanedeki binlerce kitabı sayfa sayfa ezberleyebileceklerini söyledi.
 
Türkiye'nin en zeki insanının da belli olmadığını belirten Prof.Dr. Uğur Sak, bunun için herkese IQ testi uygulanması gerektiğini, ancak IQ'su en yüksek çıkanın yine de en zeki insan olamayacağını kaydetti. Prof.Dr. Sak, "Sadece zeka testi cinsinden en zekidir. Başka zeka testi uyguladığınızda kişinin performansı değişebilir, çünkü çeşitli testler var" dedi.
 
 
27.09.2013 - DHA