*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 2022 Maaşı Muhtaçlık Sınırı 234 TL’ye Çıkarılıyor  (Okunma sayısı 2217 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
2022 Maaşı Muhtaçlık Sınırı 234 TL’ye Çıkarılıyor



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sitesinde yayımlanan habere göre şu an 119,62 TL olan 2022 maaşlarının muhtaçlık sınırı 234 TL’ye çıkarılacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı resmi sitesinde yayımlanan bir haberde 2022 engelli ve 65 yaş üstü yaşlılık maaşlarının muhtaçlık sınırının 234 TL’ye çıkarılacağını belirtildi. Şu an 2022 maaşları için 119,62 TL olan muhtaçlık sınırı daha kabul edilebilir ve daha adil bir rakam olan 234 TL‘ye çıkarılırsa “2022 maaşım kesilir mi?” korkusu içinde olan bir çok vatandaş için de sevindirici bir haber olacak.

Müjdeli haber Aile Bakanlığı’nın sitesinde yer alan bir haber metninde geçiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın resmi sitesi www.aile.gov.tr‘de “Başbakan Erdoğan’dan Şehit Yakınları ve Gazilere Yeni Müjdeler” başlıklı haberin alt başlıkların biri de “2022 Sayılı Kanun Kapsamında Maaş Alabilmeleri Şartları da genişletiliyor”.  Bu haberin ilk olarak bakanlığın sitesinde yayımlanmış olması gerçekten ciddi çalışmaların yapılacağının sinyallerini verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 16 nisan 2013 günü AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada gaziler ile şehit ve asker ailelerine yapılacak yardımlarla ilgili düzenlemeleri anlatırken “65 yaşını aşmış muhtaç vatandaşlarımıza ve muhtaç engellerimize yönelik maaş uygulamasının kapsamını da belli kriterler çerçevesinde genişletiyoruz.” demişti. Bu konuda yapılacak ilk uygulamalar duyulmaya başlandı.

İşte Aile Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer alan ve 2022 maaşlarındaki gelir kriterinin 234 TL’ye çıkarılacağını duyuran haberin tam metni:

2022 sayılı Kanuna göre 65 yaşını aşmış muhtaç vatandaşlarımıza ve muhtaç engellilerimize sosyal yardımlar verilmektedir. Ancak bu kanuna göre kişinin muhtaç olarak kabul edilebilmesi için hane içinde kişi başına düşen gelirinin 119 TL’den az olması gerekmektedir. Bu rakam, ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişme anlamında geldiği nokta dikkate alındığında kabul edilebilir bir rakam değildir.

Nitekim diğer sosyal yardımlardan yararlanabilmek için daha önce sosyal güvencesi bulunmamak şartı varken bildiğiniz gibi yine Temmuz ayında yaptığımız değişiklik ile sosyal güvencesi olsun olmasın hane içindeki kişi başı geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olan aileleri sosyal yardım kapsamına alındı. Böylece kayıt dışı istihdama da yol açan bu sınırlamayı kaldırmış ve ailenin gelir durumuna göre sosyal yardım alabilme imkanı getirilmiş oldu.

Bu nedenle 2022 sayılı Kanuna göre 65 yaş ve engelli maaşına hak kazanabilme şartını da hane içindeki kişi başı gelirin asgari ücretin 1/3’ü seviyesine yani 234 TL’ye çıkarılıyor.

Özellikle son günlerde 2022 Sayılı Kanun’da yapılan bazı değişikliklerin Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı bulunmasıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan 2022 maaşları mevzuatıyla ilgili yeni yasa çalışmalarına başlanacağı duyurulmuştu. Bu kapsamda ilk defa 1976 yılında çıkarılan ve günümüz şartlarına uyum sağlamakta güçlük çeken 2022 Sayılı Yasa’nın yerine daha modern ve ihtiyaçları sağlamada daha tatminkar bir yasa hazırlanacağını ve muhtaçlık sınırı gibi çeşitli temel konuların revize edilerek günümüz şartlarına daha uygun düzenlemeler yapılacağını öngörüyoruz.

Bu çalışmaların, Anayasa Mahkemesi kararının yürürlüğü girme süresine, yani kararın Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten itibaren 9 ay sonrasına kadar tamamlanacağı kanaatindeyiz.


Kaynak sosyalyardimlar.net ulaşmak için tıklayın

Etiketler: 2022 Maaşı, 2022 Muhtaçlık Sınırı, 65 Yaş Aylığı, Engelli Maaşı, Manşet Haberleri, Özürlü Maaşı, Yaşlılık Maaşı