*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Sakatlık İndirimi’nin Önündeki Engel Kaldırıldı  (Okunma sayısı 1606 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Sakatlık İndirimi’nin Önündeki Engel Kaldırıldı
« : Eylül 09, 2013, 02:32:01 ÖS »
Sakatlık İndirimi’nin Önündeki Engel Kaldırıldı



Sakatlık indirimi için verilen raporların oranları artık Merkez Sağlık Kurulu tarafından düşürülemeyecek. Yeni uygulamada ilgilerin vermiş oldukları özürlü sağlık kurulu raporu üzerinde yazan oran geçerli olacak.

30 Mart 2013′te Resmi Gazete’de yayımlanan “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” ile Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu kaldırılarak sakatlık indirimi uygulamasının önündeki büyük bir engel de giderilmiş oldu. Artık %40′ın üzerinde özürlü sağlık kurulu raporu alan engellilerin raporlarındaki oran Merkez Sağlık Kurulu tarafından düşürülemeyecek. Başvurularda rapordaki oran geçerli olacak.

Önceden engelli vatandaşlarımız gelir vergisi indirimi (sakatlık indirimi) uygulamasından faydalanabilmek için vergi dairesi, defterdarlık ya da mal müdürlüğüne başvurduklarında vermiş oldukları özürlü sağlık kurulu raporları Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından tekrar değerlendirmeye tabi tutuluyor ve hastanenin %4o’ın üzerinde verdiği raporların oranları bu kurum tarafından düşürülebiliyordu. Dolayısıyla kişilerin başvuruları engel oranları  %40′ın altında olarak değerlendirilip reddediliyordu. İlgili vatandaşlar da sakatlık indiriminden faydalanamıyordu. Yeni yönetmeliğin 15. maddesinin 1. fıkrasında bu konuda yapılan düzenleme aşağıdaki şekilde yer aldı:

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilen özürlü sağlık kurulu raporu esas alınır.

İlgili maddede de belirtildiği üzere artık hastanenin verdiği özürlü sağlık kurulu geçerli olacak ve engelli vatandaşların verdiği raporların oranları düşürülemeyecek.

Önceden beridir bu haksız durum süregelmiş ve ilgililer dava açarak haklarını arama yoluna giderek gerekli kazanımları sağlamıştı; fakat dava açma yetisine, bilgisine sahip olmayan; maddi yetersizlikler nedeniyle dava açamayan vatandaşlarımız mağdur duruma düşüyorlardı. Yapılan bu değişiklik en çok da bu vatandaşlarımızın dertlerine derman oldu. Tabii, sadece bu kişiler için değil yeni yönetmelik bir haksızlığı daha ortadan kaldırarak tüm engelli vatandaşlarımız için gerçekten iyi bir haber oldu.


Kaynak sosyalyardimlar.net ulaşmak için tıklayın

Etiketler: Gelir İdaresi Başkanlığı, Gelir Vergisi İndirimi, Sakatlık İndirimi