*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Rahim Ezgi: “Biz Bu Tiyatronun İçerisinde Olmayacağız”  (Okunma sayısı 260 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Rahim Ezgi: “Biz Bu Tiyatronun İçerisinde Olmayacağız”



Altınokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Rahim Ezgi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bugün Yavuz Özcan Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na gerçekleştirilecek yürüyüşe tepki gösterdi. Büyükşehir Belediyesi pankartı arkasında yürümeyeceklerini kaydeden Ezgi, “Biz bu tiyatronun içerisinde olmayacağız” dedi.

Altınokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Rahim Ezgi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle dernek binasında üyelerle bir araya geldi. Bu hafta engellilerin sorunları ve çözüm önerileriyle alakalı farkındalık çalışmaları yapıldığını, toplumun dikkatini çekmek amacıyla açıklamalarla kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığını belirten Ezgi, Büyükşehir Belediyesi tarafından bugün gerçekleştirilecek olan yürüyüşe de tepki gösterdi. Ezgi, Büyükşehir Belediyesi tarafından çözülmeyi bekleyen birçok sorunlar olduğunu dile getirdi.

“Ciddi Problemler Yaşıyoruz, Eşit Hak ve Sorumluluklara Sahibiz”

1950 yılından beri hak temelli mücadelenin en önemli sivil toplum örgütü olan Altınokta Körler Derneği’nin 1980 yılından sonra engellilerin hak öznesi olduğunu söyleyen Ezgi, sempozyumlar, çalıştaylar ve basın açıklamalarıyla engellilerin eşit yurttaş olduğunu topluma izah etmeye çalıştıklarını kaydetti. Çözüm önerilerini çözüm mercii olan kurumlarla paylaşarak kurumların sorumluluklarını yerine getirmesini talep ettiklerini ifade eden Ezgi, “2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Yasası ve sonrasında Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi temel hukuki dayanaklardır. Ancak bu süreçte yasal haklarımızı kullanma hususunda ciddi problemler yaşamaktayız. Bizler dernek olarak, eşit yurttaşlar ve eşit hak ve sorumluluklara sahip bireyler olduğumuzu bir kez daha haykırmak istiyoruz” dedi.

“Çözüm Bekleyen Ciddi Sorunlarımız Var”

Erişilebilirlik konusunda çözüm bekleyen ciddi sorunları olduğunu vurgulayan Ezgi, “Erişilebilirlik sorunu çözülmediği takdirde biz hiçbir şekilde yasal haklarımızı kullanamayacağız. Ayrıca eğitim ve istihdam gibi önümüzde ciddi sorunlar var ve bu sorunlar çözüm beklemekte. Şehrimizde toplu ulaşım hâlâ engelliler için sorun. Kaldırımlar, parklar, eğitim ve sağlık merkezleri gibi sayamadığımız birçok yer, bizler için erişilebilir değil” diyerek birçok sorunlarla karşılaştıklarının altını çizdi.

“Göstermelik Toplantılar Sorunların Çözümü İçin Yeterli Değil”

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde var olan engelli hizmet biriminin, engellileri yaşam alanlarına çekecek projeler üretmenin çok uzağında olduğunu söyleyen Ezgi, 2 dönem önce engellilerin kullanımına sunulan bilgisayarların atıl durumda kaldığını söyledi. “Maalesef bu süreçte engelli sivil toplum örgütleri de gerekli eylemleri ortaya koyamamakta” diyen Ezgi, “Biz dernek olarak bu alanda mücadele ederken yalnız kalmaktayız. Bu üzücü bir durum. Sadece belediyelerin verdiği yemeklere katılarak göstermelik hiçbir çözüm üretilmeyen toplantılara katılmak yeterli değil. Toplu taşıma araçlarının yetersiz ve kullanıma uygun olmadığı, sesli sinyalizasyonların olmadığı, kaldırımların problemli olduğu bir şehirde elbette belediye sorumludur” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir Siyasi Oluşumun Arka Bahçesi Olmayacağız”

Engelliler Haftası nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bugün Yavuz Özcan Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirileceğini belirten Ezgi, şunları dile getirdi:

“Hal böyle iken, balonlarla yürümek mücadeleyi tavsatmaktan başka bir amaca hizmet etmemektedir. Büyükşehir Belediyesi hangi problemleri çözmüş ki böyle bir hareketin altına imza atıyor. Biz Engelliler Haftası’nda engellilerle ilgili sorunların ortaya konarak farkındalık yaratılması taraftarıyız. Ancak, sorunların çözüm mercii olan Büyükşehir Belediyesi pankartı arkasında yürümek farkındalık oluşturmaz. Engelli bireyler hiçbir kitlenin oyuncağı değildir. Hepimizin düşünceleri vardır. Zaman zaman siyasetin içerisine gireriz ama hiçbir siyasi oluşumun parçası, arka bahçesi, oyuncağı olmayız. Büyükşehir Belediyesi, sorunları çözmesi gerekirken kendi logosunun olduğu pankartlar yaptırıp, başta danışmanı olmak üzere bir grup engelli bireyi pankartın arkasında yürüterek sorunlara çözüm değil, çözümsüzlüğün işaretini vermekte. Dolayısıyla biz bu tiyatronun içerisinde olmayacağız”

antalyasonhaber.com


 KATEGORİLER Haberler
 ETİKETLER Altınokta Körler DerneğiAntalyaEngelliler HaftasıErişilebilirlik kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri