*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Psikolog İlknur Peder: Siyasette Biz Neden Yokuz?  (Okunma sayısı 195 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Engelli Psikolog İlknur Peder: Siyasette Biz Neden Yokuz?
« : Nisan 14, 2023, 02:15:38 ÖS »
Engelli Psikolog İlknur Peder: Siyasette Biz Neden Yokuz?



Deva Partisi İzmir Milletvekili aday adayı psikolog İlknur Peder, engelli bireyleri temsil edecek bir milletvekilinin olmamasını eleştirdi. Peder, “Hafızalarda kalan hiç engelli milletvekili var mı?” dedi.

Deva Partisi İzmir Milletvekili aday adayı psikolog İlknur Peder, TBMM’de engellileri temsil eden bir milletvekili olmamasına tepki gösterdi. 9 Eylül Web TV’de yayınlanan Gündem Kahvesi Manşet programına katılan Peder, “Ben dezavantajlı biriyim. Dünyaya geldiğimden beri de böyle yaşıyorum ama bu ülkede bu toplumda dezavantajlı bir birey olarak var olmaya çalışmak, toplumun size giydirmeye çalıştığı rolün dışında var olmaya çalışmak ne kadar zor çok iyi biliyorum yani. En temel sahip olduğunuz hakları kullanabilmek hakikaten çok zor. Bu taraftakileri pek duymuyorlardı görmüyorlardı. Yani sanki arada bir duvar var. O yüzden de siyasete girmeye karar verdim” dedi.

“Temsil Edilmiyoruz”

TBMM’de engellileri temsil eden bir engelli milletvekilinin olmadığını ve bu durumun toplumun engellilere yönelik bakış açısını gösterdiğini dile getiren Peder, “Meclisimiz, hepimizin meclisi değil mi? Mecliste, toplumun bütün dinamiklerinin renklerini bizim görebilmemiz lazım. Kadının ve engellinin neye ihtiyacı olduğunu, ne istediğini ne istemediğini aynı bireyler anlar. Sizin hiç hafızanızda engelli, dezavantajlı ve bununla ilgili çalışmalarla yer alan, hatırladığınız engelli milletvekili var mı? Maalesef, bu konuda yeterince temsil edildiğimizi düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

“İşe Gelme Diyorlar”

Engelli bireylerin toplumda yaşadıkları durumlardan bahseden Peder, “Bir kalıp var, kolay kolay bu kalıbın içinden çıkamıyorsunuz. Devlet, ‘biz sana belli bir miktar engelli maaşı verelim otur yani çok fazla işte eğitim almak için uğraşmana gerek yok’ diyor. İstihdam edilmesi için belli kotalar vardır kurumlarda. Ne yaparlar genellikle çalıştırıyormuş gibi gösterirler. ‘Tamam sen gelmesen de olur’ derler. Bu algılar ve davranışlar da engelli bireylerin içine dönük kalmasına ve dışlanmasına neden olur” diye konuştu.

Peder, şöyle devam etti: “Engellisiyle, engelsiziyle farklı dünya görüşleri olan akademisyeniyle, tarımcısıyla toplumun tüm kesiminden vatandaşlar mecliste yer alması gerekiyor”

dokuzeylul.com


 KATEGORİLER HaberlerVideo Galeri
 ETİKETLER Aday AdayıDEVA PartisiEngelli MilletvekiliİzmirSeçimlerTBMM kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri