*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Devlet Çıkardığı Engelli Kanununu Ötelemekten Başka Bir Yol Bilmiyor  (Okunma sayısı 409 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Devlet Çıkardığı Engelli Kanununu Ötelemekten Başka Bir Yol Bilmiyor



Erişilebilirlik, Engelli bireylerin bağımsız yaşayabilmelerini ve yaşamın tüm alanlarına tam ve etkin katılımını sağlamak ve engelli bireylerin, engelli olmayan bireylerle eşit koşullarda fiziki çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sistemlerine dâhil olacak şekilde hem kırsal hem de kentsel alanlarda halka açık diğer tesislere ve hizmetlere, “evrensel tasarım” ilkesiyle erişiminin sağlanmasıdır.

Engelliler Hakkındaki Kanun, 1 Temmuz 2005’te yasalaşmış ancak kanunun temeli olan erişilebilirlik kısmının uygulaması “geçici bir madde ile” ertelenmiş. İlk başta bir geçiş süresinin öngörülmesi gerçekçi bir planlama ve uygulama için gerekli olan bu “geçicilik” süre bitimine doğru “kalıcı erteleme” şeklini aldı. 1 yıl içinde hazırlanacak denilen ilgili yönetmelik 12 yılda hazırlandı. Ancak yine uygulanmadan “5. erteleme” yapıldı ve “bu işler masraflı” denilerek 2023 yılına ertelendi. Erişilebilirlik olmadan engellilerin yaşama ve haklarına erişmesi çok kısıtlı ve zor koşullarda olmaya devam ediyor.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ “Engellilerin Engellerini Kaldırın Artık! Bir devlet düşünün ki çıkardığı kanunu ötelemekten başka bir yol bilmiyor. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un geçici 3. maddesini sürekli öteleyip duruyor ve bu engellilerin ulaşım hakkını nerdeyse imkansız kılıyor” dedi. Özdağ’ın açıklaması şu şekilde;



Engellilerin Engellerini Kaldırın Artık! Bir devlet düşünün ki çıkardığı kanunu ötelemekten başka bir yol bilmiyor. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un geçici 3. maddesini sürekli öteleyip duruyor ve bu engellilerin ulaşım hakkını nerdeyse imkansız kılıyor.

2005 yılında çıkarılan kanun ile özellikle şehirler arası ulaşım, toplu taşımada olanlara 2018’e kadar süre verildi. 2018’e geldiğimizde 2 yıl uzatma daha verildi. 2 yıllık sürenin Temmuz ayında dolması gerekiyordu ancak pandemi bahane edilerek tekrar bir yıl daha uzatıldı.

Şu anda hizmet sağlayıcıların kullandığı araçların tamamı 10 yaş altı. Bu da demek oluyor ki 2005 yılında kanun çıktıktan sonra bu araçlar kanun hükümlerine uyularak üretilmeliydi, Manidar olan ise Korona sürecinde geçiş garantili yol köprü müteahhitlerine ödeme konusunda herhangi bir öteleme düşünmemeleri. Bu konuda iktidar ne hikmetse çok hassas. CB Erdoğan’ın 2020 yılını erişilebilirlik yılı ilan etmesi ile bu dönemde engellilerin erişilebilirliğinin ötelemesi de en çok bu iktidara yakışırdı herhalde.!

enpolitik.com


Etiketler : başkalarına öğretmek seminerlere katılmak veya seminer vermek kitap çıkarmak satış ve pazarlama konularında sizi motive edecek güzel gelişmeler meydana gelebilir kayseri bu dönem
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri