*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Yaşam Alanlarının Erişilebilirliği İçin Modül Hazırlandı  (Okunma sayısı 533 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Yaşam Alanlarının Erişilebilirliği İçin Modül Hazırlandı



Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, başta engelliler olmak üzere yaşlıların, hamilelerin, bebek arabası kullananların yaşam alanlarını engelsiz kullanmaları ve tüm kurumların yararlanabileceği Erişilebilirlik Değerlendirme Modülünü (ERDEM) hazırladı.

Hedef: Erişilebilir Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlenen standartlara göre tüm kurumların çalışmalarını yürütmesi, bu alanda fiziksel, dijital ve zihinsel dönüşümün sağlanması ve erişilebilirlik kültürünün oluşturulması için 2020'nin "Erişilebilirlik Yılı" olarak ilan etmesinin ardından Bakanlık da "Erişilebilir Türkiye" hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, tüm şehirleri engelli vatandaşlara tamamen erişilebilir kılmak ve sosyal yaşama katılımlarını arttırmak için bir genelge yayınlayarak açık alanlardan binalara kadar tüm kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunmuştu.

Farkındalığı Arttırmayı Amaçlıyor

Diğer taraftan, erişilebilirlikle ilgili çalışmaların artması ve yapılan uygulamaların standartlara uygun yürütülmesi için Bakanlık, Erişilebilirlik Değerlendirme Modülünü (ERDEM) hayata geçirdi. Bakanlık, ERDEM ile erişilebilirlik konusunda farkındalığı arttırmayı, erişilebilirlik için gerekli düzenlemeleri kolayca tespit etmeyi ve ‘erişilebilirlik belgesi’ alınmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Modül, 281 Sorudan Oluşuyor

Modülde, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formlarında bulunan temel erişilebilirlik soruları yer alıyor. 10 bölümden oluşan modülde toplamda 281 soru bulunuyor. Bu sorulara "Evet" veya "Hayır" şeklinde cevap veriliyor. Kurumun bahçesinden ofisine kadar tüm alanlarla ilgili sorular cevaplandıktan sonra sistem “Erişilebilirlik Raporu” oluşturuyor.

Ek Maliyetin Oluşması Önlenecek

Kurum veya şahısların kendi binalarına yönelik dolduracakları form sayesinde binaların erişilebilir hale getirilmesi için yapılması gerekenler doğru olarak belirlenebiliyor. Modül tarafından üretilen yapı ile ilgili erişilebilirlik raporu, kurum/kuruluş/kişilere erişilebilirlik tadilatlarını planlamaları için olanak sağlarken; sonradan ek maliyetin oluşması da önlenmiş oluyor.

Birinci Önceliğimiz Engellilerimizin Toplumsal Yaşama Katılması

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, erişilebilirliğin engelli ve yaşlıların toplumsal yaşama katılması için birinci öncelikleri olduğunu söyledi. Engelli vatandaşların daha rahat bir yaşama kavuşması ve yapılan hizmetlerle farkındalık oluşturulmasını çok önemsediklerini vurgulayan Selçuk, “2020 yılında yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla başta kamu kurumlarımız olmak üzere hayatın her alanını engellilerimize erişilebilir kılmayı amaçlıyoruz. Erişilebilirlik engelliler için zorunluluktur; yaşlıları eklediğimizde nüfusun önemli bir kısmı için gerekliliktir. Herkes için ise konforlu bir yaşam demektir. Çünkü erişilebilirlik herkes içindir.” dedi.

ERDEM’e https://erdem.ailevecalisma.gov.tr/ adresinden veya Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü web sayfasında (https://ailevecalisma.gov.tr/eyhgm) yer alan “Erişilebilirlik Değerlendirme Modülü”ne tıklanarak erişilebiliyor.

Kaynak: ailevecalisma.gov.tr

10 Ağustos 2020



Etiketler : olmanızda yarar var kayseri trafikte dikkat dağınıklığı sonucu minik kazalar olabilir arabanızın orasını burasını sürekli çizebilirsiniz elinizdeki işleri satmak için tekrar tekrar uğraşmanız
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri