*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Sonda Reçetesi İçin Fark Ödeyen Engelliler Yine Unutuldu  (Okunma sayısı 547 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Sonda Reçetesi İçin Fark Ödeyen Engelliler Yine Unutuldu
« : Haziran 20, 2019, 12:51:34 ÖS »
Sonda Reçetesi İçin Fark Ödeyen Engelliler Yine Unutuldu



Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 55 ilacın daha geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Döviz kurlarındaki artış nedeniyle 2 ayda bir, reçete başına 200-300 TL fark ödeyen engelliler yine unutuldu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumu Resmi web sitesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğine (SUT) ilişkin yeni düzenlemelerin yayımlandığını duyurdu. Bu kapsamda 2'si kanser olmak üzere 55 ilacı daha geri ödeme listesine aldıklarını açıkladı. Engelliler için hayati öneme sahip olan sonda fiyatlarındaki artış SUT düzenlenmesinde yer almadı.

-Engelliler uzun süredir düzenleme bekliyor-

Dolar kurundaki artış nedeniyle sonda üreticileri sonda fiyatlarına zam yapmıştı. Devlet Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT)ta değişiklik yapmadığı için fiyatlardaki artışın bedeli engellilerin üzerine kalmıştı.

Devlet bir sonda için 1,35 TL ödeme yapıyor, piyasadaki en ucuz sonda ise 2 TL oldu. Günde 6 tane sonda kullanan engelliye sonda markasına göre iki ayda bir 200-300 TL gibi bir fark ücreti çıkıyor. Sağlık sorunları nedeniyle ithal sonda kullanmak zorunda kalan veya çalıştığı için torbalı sonda alan engelliler için ise bu fark daha da artıyor. Aynı durum hasta bezi ödemeleri için de geçerli.

55 ilacın daha geri ödeme listesine alınması olumlu bir gelişme, fakat engellilerin uzun süredir yaşadığı mağduriyetin duyulmaması sosyal devlet anlayışına ters düşmektir. Engelliler 2 ayda bir, sadece sonda reçetesi için 200-300 TL gibi bir fark ücretini kaldıracak durumda değildir. Aynı durum hasta bezi, tekerlekli sandalye gibi diğer medikal malzemelerde de yaşanmaktadır. Devletin biran önce bu mağduriyeti görmesi gerekmektedir.

20.06.2019 - engelsizler.net