*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İLMİN NERESİNDEYİZ  (Okunma sayısı 1517 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
İLMİN NERESİNDEYİZ
« : Şubat 20, 2019, 04:04:35 ÖS »
İLMİN NERESİNDEYİZ ?

Ya âlim ol, ya da ilim ögrenmenin yolunda bulun veya ilmi dinlemeye râm ol,yâhut da bunlari seven ol, (bu konuda) sakin besincisi olma, aksi takdirde helâk olursun." (Hadis-i Serif) Hz. Ali; "Belimi iki kisi kirmistir." der ve sunlari söyler: Serefinin ayaklar altina alinmasina göz yuman, hayâ perdesi yirtilmis utanmaz alim. Allah'a ibadet-u taatle yaklasip kullukta bulunan;ama ilim konusunda çaba göstermeyen câhil.
Her Müslüman'in Allah'a karsi olan vazifelerinde, hangi ibadeti nasil yapabilecegine matuf ilmi ögrenmeye çalismasi farzdir. Bu ilmin insani Allah'a yaklastirici olmasi gerekmektedir. Bu itibarla insani Allah'tan uzaklastiran ilim fayda degil zarar getirir. "Allah'im fayda getirmeyen ilimden... Sana siginirim" hadisinden anladigimiz da budur.

"Kimin ilmi artar da zühdü artmazsa, onun sadece Allah'tan uzaklasmasi artmis demektir." hadisi de bize ilim-takvâ dengesini ikaz etmektedir. Eger ilim, insani Allah'a ibadetten alikoyarsa, alikoydugu seyler nafile ibadetler bile olsa o ilim bereket getirmez. Kisinin ilmettigi seyler kendisini Allah yolundan alikoyuyorsa bu takdirde ilim adina ögrendigi seylere de dikkat etmesi gerekmektedir. Zira her ögrenilen sey ilim degil, insanin ayaginin kaymasi için birer vesîle de olabilir. Kisi eger nelerin ilim olup olmadigini ögrenmek isterse, ögrendiklerinin kendindeki etkilerine bakarak karar verebilir. Tabiî ki bu ifade ettiklerimiz, âlet ve fen ilimleri için uygulanamayabilir.

 Imam Malik (ra) gerçek ilmin kalplerde huzur meydana getirecek bir özelligi oldugunu söyle ifade etmistir: "Ilim, her ögrenilen seyin baskalarina aktarilmasi ve bolca rivayet edilmesi degil o; Allah'in kalblere koydugu bir nurdur."

Su da unutulmamasi gerekir ki; aklin ve ilmin yüce degerini bir koz gibi kullanip dînî degerleri bunlara feda eden bir anlayis ne kadar yanlissa, müspet ilimlere uzak durup bunlarin fayda getirmeyecegini iddia etmek de o kadar yanlistir. Ilim; insani gerçek degerlerine yükselttigi ve mutluluga götürdügü ölçüde faydalidir. "Dinsiz ilim kör, ilimsiz din de topaldir."Allah'tan hakkiyla alimler korkar

"De ki Ey Habibim: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?"

 (Zümer/9)

Allah'tan ancak âlimler hakkiyla hasyet ederler, korkarlar

(Fâtir/28)

 "Ya âlim ol, ya da ilim ögrenmenin yolunda bulun (kendini buna zorla), veya ilmi dinlemeye râm ol, yâhut da bunlari seven ol, (bu konuda) sakin besincisi olma, aksi takdirde helâk olursun.

(Hadis-i Serif)

Kim bildigi ile amel ederse, Allah ona bilmedigini ögretir.

 (Hadis-i Serif)

Âlimler disinda insanlar helâk oldu, ilmiyle amel etmeyen âlimler de helâk oldu. Bunlarin içerisinde ilminde ihlasli olmayan, Allah rizasi için ilim talep etmeyenler de helâk oldu. Iste sadece muhlis ve ilmiyle âmil âlimler kaldi. Bunlar da büyük bir tehlike üzeredirler.

 (Hadis-i Serif)

Bu ilmi nasil elde ettin?

  Imami A'zam'a sormuslar: Bu ilmi nasil elde ettin? Cevap vermis: "Esekler gibi sabir göstererek, köpekler gibi ilim adamlarina yaltaklanarak, kediler gibi tevazu göstererek, kargalar gibi sabaha kadar ilim yolunda seherleyerek..."Imam Sâfiî buyuruyor: "Hocam Vekî'ye hâfizamin zayifligi hususunu sikâyette bulundum. Bana masiyetleri günahlari terk etmem hususunda irsadda bulundu. Ve bana dedi ki: 'Bu ilim nurdur. Allah'in nuru da Allah'a isyan eden günahkarlara ulasmaz." alıntı