Rutin Göz Muayenesiyle Birçok Hastalığın Erken Tanısı Konulabilir
Göz muayeneleri gizli kalmış hastalıkları ortaya çıkarıp erken teşhis imkanı sunar. Düzenli göz muayenesi yaptırarak şeker, yüksek tansiyon, guatr, MS, beyin tümörü gibi hastalıklar tespit edilebilir.
Gözün yapısında bulunan damarlarda ve görme sinirlerinde meydana gelen değişiklerin bu hastalıkların habercisi olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, rutin göz muayenesi sırasında birçok hastalığın erken tanısının konulabileceğinden bahsetti.
Gözler Vücudun İçini Gösterir
İyi bir göz doktoru basit bir göz muayenesi sırasında vücudun birçok bölümünde ortaya çıkan hastalıkları teşhis edebilir. Bu hastalıkların ilk belirtileri gözlerde kendini gösterir.
Görme sinirlerinde meydana gelen değişiklikler beyin tümörlerinin habercisidir. Basit bir muayene ile tümörün yeri bile söylenebilir. Sağ gözde meydana gelen görme sorunları beynin sol tarafını, sol gözde meydana gelen görme sorunları beynin sağ tarafını etkiler.
Göz içi damarların basınçtan dolayı uğradıkları değişiklikler hipertansiyon habercisidir. Çoğu zaman hastanın tansiyonunun normal seyrinde olduğu söylense de göz muayenesi, takip edilemeyen zamanlarda yükselen tansiyondan haberdar olunmasına olanak tanır.
Sabahları gözlerin şişmesi ise kalp hastalıklarına işaret eder, göz dibi muayenesi ile bunu kolayca saptamak mümkündür. Kalp uzanma sırasında kafa ile aynı hizaya gelir. Ödem ise göz kapaklarında birikerek şişliğe neden olur. Yine gözlerde gün içinde devam eden şişlik sorununda ise böbrek taraması yaptırılması tavsiye edilir.
Geç Belirti Veren Hastalıklar Önce Gözü Etkiler
Gözün dış tarafında bulunan şeffaf kısımda oluşan halkalar karaciğer hastalıklarının ilk belirtisidir. Gözlerde oluşan büyümeler de guatr hastalığının belirtisidir. MS hastalarında ilk semptomlar gözlerde meydana gelir. Kapak düşüklükleri, gelip geçici çift görme gibi şikayetler varsa hasta uzman bir nöroloğa yönlendirilir.
Bilindiği gibi şeker hastalığı uzun dönemde gözlere zarar verir. Ancak bilinmeyen bir başka olgu ise şeker hastalığının ilk belirtilerinin gözde ortaya çıktığıdır. Diyabet hastalarının göz damarlarında tutulmalar gözlenir. Gözlerde kanama sorunu yaşanır. Diyabete bağlı göz sorunları tedavi edilmezse körlüğe kadar varan problemlerle karşılaşılabilir. Kolesterol yüksekliğinde ise göz kapaklarında belirgin derecede sarılıklar ortaya çıkar.
Kan kanseri, demir eksikliği, talasemi gibi kanı etkileyen hastalıklar da göz muayenesi sırasında, daha önce belirti vermemiş olsalar da ortaya çıkarılabilir. Yine kan sulandırıcı ilaçların dozunun fazla olduğu durumlarda meydana gelen kanamalar da göz muayenesinde ortaya çıkar. Kan sulandırıcı ilaç kullanırken gözlerde kanama meydana gelmişse ilacın dozu düşürülür.
15.05.2018 - MilliyetEtiketler : affetmek geçmişin acılarını akıtmak, özgürleştirmek ya da salmak demektir tanımaz projelerimi tamamlayıp şimdilik küçük bir mola veriyorum hayata Görevini yerine getiren bir asker