*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli ÖTV İndirimi 2018 Hesaplaması Ve Şartları  (Okunma sayısı 946 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli ÖTV İndirimi 2018 Hesaplaması Ve Şartları
« : Ocak 21, 2018, 04:46:05 ÖÖ »
Engelli ÖTV İndirimi 2018 Hesaplaması Ve Şartları



Türkiye de bulunan toplam engelli sayısı 8 milyonu aşmaktadır. Devlet tarafından hem engellilere hemde yakınlarına bir çok destek verilmektedir. Otomobil almak isteyen engelli vatandaşa sağlanan ÖTV indirimi de bunlardan birtanesi. Engelli olan vatandaşlar, aracın motor hacmi 1600 cm3’ü geçmediği sürece Özel Tüketim Vergisi olarak alınan (çevre kirletme vergisi) vergiden muaf oluyorlar ve bu haktan yararlanmak isteyen engelliden de istenen sağlık raporunda yüzde 40 engelli olması yeterli oluyor. Türkiye de bulunan toplam engelli sayısı 8 milyonu aşmaktadır. Devlet tarafından hem engellilere hemde yakınlarına bir çok destek verilmektedir. Otomobil almak isteyen engelli vatandaşa sağlanan ÖTV indirimi de bunlardan birtanesi. Engelli olan vatandaşlar, aracın motor hacmi 1600 cm3’ü geçmediği sürece Özel Tüketim Vergisi olarak alınan (çevre kirletme vergisi) vergiden muaf oluyorlar ve bu haktan yararlanmak isteyen engelliden de istenen sağlık raporunda yüzde 40 engelli olması yeterli oluyor.

Engelli olan kişinin engeli yüzde 90’dan fazla ise alınan yeni aracı kişinin 3. derece akrabalarına kadar kullanma izni veriliyor. ÖTV tutarları da son zamlarla birlikte hayli yükseldi ve 100 bin liralık bir araçtan alınan ÖTV tutarı 28 bin lira gibi bir rakam olurken, 140 bin liralık bir arabada ise 44 bin lira gibi bir vergi rakamı çıkmaktadır. Kasım ayında yapılan ÖTV zammı ile bu durum iyice ortaya çıktı. Donanımlı araçlarda ÖTV tutarları yüzde 60 oranlarına kadar çıkmaktadır. Araçların pahalılaşmasında döviz kurunun da oldukça etkisi gözükmektedir.

Engelli araç alımında yapılmakta olan hileler de gözden kaçmaktadır ve denetimleri tam yapılamamaktadır. Tam teşekküllü hastaneden alınması gereken sağlık raporları, otomobil bayisine uzak hastanelerden alınmakta ve araç bayilerinin de sadece telefonla sorabildiği sağlık raporları olmaktadır. Sağlam kişilerin veya yüzde 40 oranından daha az engelli olan kişilerin rapor aldığı söylenmektedir. Akrabalar da bunu kullanarak kendi üzerine alacakları arabaları bu şekilde uygun fiyatlarla tedarik etmektedirler. Konu ile ilgili olarak trafik müşavirlerinin verdiği bilgilere göre, yeni araba almak isteyen kişilerin, engelli bireyleri veya şehit yakını kişileri aradığı, bu yolla yeni araç almayı tercih ettikleri söyleniyor. Ücret karşılığın da şehit ailesinin veya engelli kişinin vekaleti alınarak, 40 bin ila 50 bin arasında ki ÖTV tutarını ödemeden avantajlı bir şekilde araç sahibi oluyorlar.

Engelli Araç Alma Şartları Nelerdir?
Engelli olan birey, tam teşekküllü hastaneden yüzde 90’ın üzerinde alacağı bir rapor ile ÖTV indiriminden tam olarak yararlanmaktadır. %90 Oranından fazla engeli bulunan kişiler alacakları ÖTV indirimli araçlarını kendileri kullanamayacakları için 3.derece yakınlarına kadar bu araçları kullanabildikleri gibi özel şoförde tutularak kullandırılabiliyor. Ortopedik engeli bulunan kişiler de aynı şekilde indirimin tamamından yararlanabiliyorlar. %40 ile %90 arasında kalan engeli vatandaşlarımız ise araçlardaki ÖTV indiriminin bir kısmından yararlanabiliyorlar.

%40 ile %90 arasında ki oranlar da engelli olan kişilerin eğer ki araçlarında özel donanım yapılmışsa bu kişiler H sınıfı ehliyet almak zorundadırlar ve araçları sadece kendileri kullanabilirler. Sol ayağında bir engeli bulunan kişinin B sınıfı ehliyeti olabilmekte ve bu kişiler ÖTV indiriminin belli tutarında yararlanmaktadırlar. Bu kişilerin alacakları otomatik vites arabalarını kendileri kullanabilecekleri gibi bir başka akrabasıda kullanabilir. Bu kişi aynı zaman da kendine ait olmayan, bütün otomatik vitesli araçları kullanabilir.

%40 oranında engelli olan kişilerin araç almaları konusunda ise, özel tertibatlar ile düzenlenmiş olan araçları kullanmasında bir sakınca yoktur ibaresinin olması gerekmektedir. Bu tür sağlık raporunu almış olan engelli bireylerin H sınıfı ehliyeti olmalıdır. Mevcut olan bu belgeler ile otomobil bayisine giderek, araç temin edebilirler.

Engelliler İçin Otomobil ÖTV İndirimi Hesaplama
Aracın Satış Fiyatı: 40000 TL (KIRKBİN TL)

ÖTV Oranı: %45 (yüzde 45)

KDV Oranı %18 (yüzde 18)

40.000 TL lik bu aracın size maliyeti 27.586 TL dir.

Araca özel tertibat takılacaksa bu ötv indirimi hesaplaması dışında tutulmuştur.

Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyenler: Yüzde 45

ÖTV matrahı (çıplak fiyatı) 40 bin lirayı aşmayanlar için ÖTV değişmedi yüzde 45 olarak uygulanmaya devam edecek. Bu araçlarda ÖTV kaynaklı fiyat artışı olmayacak.

ÖTV matrahı 40 bin lirayı aşıp 70 bin lirayı geçmeyenler için ise yüzde 50 olacak. 2 bin 360 ile 4 bin 130 lira arasında fiyat artışı olacak

ÖTV matrahı 70 bin lirayı aşanlarda bu oran yüzde 60 olarak belirlendi. Bu araçların fiyatında 12 bin 390 lira artış meydana gelecek.

45 BİN LİRALIK ARAÇ YENİ ÖTV İLE 79 BİN 650 TL (1600 CC’NİN ALTINDA)

Ülkeye giriş fiyatı: 45 bin TL
ÖTV: 22500
KDV: 8100
ÖTV’nin KDV’si: 4050
Bayi kârı hariç satış fiyatı: 79 bin 650 TL
Aradaki fark: 2 bin 655 TL

Elektrik motoru da olanlardan motor gücü 50 KW’yi geçip silindir hacmi 1800 cc’yi geçmeyenlerden ÖTV matrahı 50 bin lirayı aşmayanlar için vergi yüzde 45 olacak. Matrahı 50 bin lirayı aşıp 80 bini aşmayanlar için yüzde 50 olacak.

Yeni Araç Alırken Ödenen Vergiler Şu Şekildedir
Gümrük Vergisi
ÖTV
KDV
Taşıt Alım Vergisi
Motorlu Taşıtlar Vergisi
Plaka
Ruhsat
Noter harcı