*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: GENEL GEBELİK BİLGİLERİ  (Okunma sayısı 815 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
GENEL GEBELİK BİLGİLERİ
« : Aralık 30, 2017, 05:14:38 ÖS »
GENEL GEBELİK BİLGİLERİ
 
Soru

Gebeliğin 30.haftasında bebekte 2 gündür hareket olmaması normal midir?

Cevap

İki gündür bebek hareketlerinin hissedilmemesi mutlaka doktor kontrolü gerektiren bir durumdur. Zira inutero mort fetalis (bebeğin uterusta ölmesi) durumunun ekarte edilmesini gerektirir.
Bebek hareketlerinin olmaması değil de azalması söz konusuysa ilk önce yapılması gereken sakin bir köşeye çekilip bebeğin hareketlerine konsantre olmaktır. Bebeğin 10 kez oynaması için gereken süre bir saatin üzerine çıkarsa bu durumda doktora başvurmak gerekir. Doktor bebeğin durumunu çeşitli testlerle değerlendirecektir.

--------------------------------------------------------------------------------

Soru

Ben anne adayı olma hazırlıkları içerisindeyim. Kendim 20/04/1974 tarihinde doğdum. Ayrıca nisan ayında doğduğum için kendimi şanslı buluyorum. Nedeni ise bahar mevsimi en sevdiğim zaman. Çocuğumun da nisan ayında doğmasını ben ve eşim çok istiyoruz. Bunun için nasıl yani hangi ay gebe kalmalıyım ki çocuğumuz nisan ayında doğmalı? Takvim yöntemini pek bilmediğimi belirtmek isterim öncelikle. Beni bu konuda aydınlatabilirseniz size şimdiden teşekkür etmek istiyorum. 

Cevap

Muhtemel doğum tarihi hesabı da son adet tarihine göre yapılır. Son adet tarihinden sonra gebelik ortalama 40 hafta sürer.Bu durumda sizin 40. haftada doğum yapacağınız varsayılırsa nisan ayının başında doğum için haziran ayının sonunda, nisan ayının sonunda doğum yapmak için ise temmuz ayının sonunda gördüğünüz son adetten sonra oluşan yumurtlama döneminde gebe kalmanız gerekmektedir. Pratik olarak söylemek gerekirse temmuz ayının ortalarıyla ağustos ayının ortalarındaki bir dönemde gebe kalmanız ve 40. gebelik haftasında doğurmanız durumunda başarılı olacaksınız demektir.  Dikkate almanız gereken 28 günde bir adet gören bir bayanda yumurtlamanın 14. günde olduğudur. Kendi yapacağınız hesapları da buna göre yapmalısınız. Diğer dikkate almanız gereken konu da normal gebelik süresinin 38 ile 42 hafta arasında değişiklik gösterebilmesidir.   Başarılar dilerim. 


--------------------------------------------------------------------------------

Soru

Tetanoz aşısı olmam gerekiyordu. Gebelik 24 haftalık olduğunda olunması gerekiyor mu? Benim 26. haftam ve daha aşı olmadım. Şimdi yaptırsam olur mu? Gripken yaptırırsam tehlikesi var mı?

Cevap

Tetanoz aşınızı 20. gebelik haftasından itibaren herhangi bir zamanda yaptırabilirsiniz. Ateşli hastalıkların seyri esnasında aşı yapılması, aşıya bağlı ateş (allerjik reaksiyon, aşı ateşi) gibi bir muhtemel yanetkiyi maskelediğinden, aşının ateşli hastalığın iyileşmesi sonrası yapılması tercih edilir. 


--------------------------------------------------------------------------------

Soru

Merhaba. Neden gebeliğin son döneminde sırt üstü yatılmaz? Bebeğimi okşadığım zaman algılayabiliyor mu?

Cevap

Gebeliğin yanlızca son döneminde değil ikinci yarısından itibaren sol yana yatmakta fayda vardır, zira büyüyen uterus ana toplardamarlara baskı yaparak kalbe dönen kan miktarında azalma yaratabilir. Bu ana toplardamarlar vücudun sağ yanından geçtiklerinden sol yana yatılması uterusun bu damarlara olan baskısını hafifletecektir. Bu da başta bacaklar olmak üzere vücudun alt kısmından kalbe dönen ve buradan da vücuda pompalanan kan miktarını artıracaktır. Bu durumda da plasentaya daha fazla kan gideceğinden bebeğin beslenmesi aksamadan devam edebilecektir.

Sol yana yatmanın diğer bir yararı da kan bacaklarda göllenmediğinden varis ve ayaklarda şişme gibi şikayetlerde de azalma olmasıdır.   

İkinci sorun da çok ilginç ve çok güzel bir soru:   Bebek gebeliğin ilk başlarından itibaren sinir sisteminin gelişmesine paralel olarak sesleri duyabilmekte ve çeşitli uyaranları algılayabilmektedir. Hatta ilk doğduğu andan itibaren özellikle yakın objeleri görebilmektedir. Bu yüzden bebeğinle yaptığın konuşmalar bebeğinle kurduğun ilk iletişimlerdir. Eşinin de bunu yapması bebeğin babasının sesine alışmasına katkıda bulunacaktır. Karnını okşama konusuna gelince bebeğin belki bunu net algılayamaz ama okşama esnasındaki ses tonundan bunun sevgi dolu birşey olduğunu rahatlıkla ayırtedebilir.