*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: AĞRISIZ DOĞUM  (Okunma sayısı 872 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
AĞRISIZ DOĞUM
« : Aralık 30, 2017, 04:41:34 ÖS »
AĞRISIZ DOĞUM

Soru

Ben 4.5 aylık hamileyim, ilk dört ayımda aldığım 5 kilomla kendimle gurur duyarken birden, son iki haftada 3 kilo almanın şokunu yaşıyorum hala, umarım bunda bir terslik yoktur, çünkü beslenmemde herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Ama esas sorum şu Kağan Bey; sezeryan mı normal doğum mu hala karar verebilmiş değilim, ancak daha çok normal doğumdan yana olmama rağmen çevremdekilerin sürekli bana sezeryanın bebek açısından daha sağlıklı olduğunu söylemeleri kafamı karıştırıyor, tabii ki bir de dayanılmaz sancıların, onların tabiriyle "gereksiz yere çekilmesi" olayı etken.

Bu yüzden "ağrısız doğum" ile ilgili biraz bilgi almak isterim sizden. Tam olarak nasıl gerçekleşiyor? Kimlerde kesinlikle uygulanamaz? Sonrasında ortaya çıkabilecek sıkınıtılar nelerdir? Bebek açısından herhangi bir negatif etkisi var mı? Bu konuda Istanbul'da uzmanlar kimler? Amerikan Hastanesi bu konuda ne durumda?

Bana, yoğun çalışmalarınızın yanısıra, bu konularda biraz bilgi aktarabilirseniz çok sevinirim...iyi çalışmalar dilerim.

Cevap

Gebelik esnasında alınması gereken kilonun miktarının alt ve üst sınırı saptanmıştır, ancak sınırın altında ya da üstünde kalanlar için kesinlikle bir risk artışı olduğunu ya da olmadığını söylemek imkansızdır. Bebeğin gelişimi, anne adayının tansiyonu ve idrarda protein varlığı ya da yokluğu alınan kilodan daha önemlidir. Kısa sürede fazla kilo alınması durumunda ilk önce bunlar üzerinde durulmalıdır. Ek olarak, fazla kilo alınması gizli bir diabete (şeker hastalığı) bağlı olabileceğinden bunun araştırılması gerekir. 

"Ağrısız doğum" diye bir kavram aslında bilimsel olarak tartışılır bir kavram, çünkü doğum aslen ağrılı bir olay değildir. Doğum eylemini "ağrılı" kılan bir yandan gebelerin gebeliğin başından itibaren çevresinde bulunan kişilerden aldıkları negatif şartlandırmalar, öte yandan gebenin yapısal olarak ağrı eşiğinin düşük olmasıdır. Bu da sonuçta gebelerin bir kısmının doğum eylemini bir psikolojik travma, şanslı bir kısmının ise kadın olmanın bir parçası olarak yaşanan bir tecrübe olarak algılamalarına neden olmaktadır.

İşte "ağrısız doğum" uygulamalarının ortaya çıkış nedeni gebelerin çoğunun bu "psikolojik travma"yı en az hasarla atlatmalarını sağlamaya yöneliktir. Bu amaçla hiç bir ilaç kullanmadan uygulanan psikoprofilaktik metod (gebenin psikolojik olarak bu negatif şartlandırmalardan etkilenmesinin önlenmesi ya da etkilerin geri döndürülmesi-Lamaze metodu) ve epidural anestezi denen uygulama mevcuttur. Epidural'de anestezik madde bir enjektör yardımıyla belden omurilik etrafına verilmektedir. Ağrıyı önlemede etkin bir metoddur ancak doğum eyleminin ikinci evresini yavaşlatıcı etkileri sözkonusudur. Bu yavaşlatıcı etkiler de bazen doğumun eylem başladıktan sonra sezeryan ile sonuçlanmasına ya da ikinci evrede vakum uygulanmasına neden olabilmektedir. Epidural uygulamaları konuda eğitim görmüş kişilerce uygulandığında genellikle risksiz ve yanetkisiz gerçekleşmektedir.

İkinci konuya gelince: şu andaki bilgilerle anne adayının sağlığı açısından normal doğumun daha sağlıklı olduğu kesindir. Bebek açısından ise tam olarak kanıtlanmamış olmakla beraber muhtemelen normal doğum daha sağlıklıdır.

Benim önerim: eğer ağrı eşiğiniz düşükse (yani ağrılı uyaranlara karşı hassassanız)  doğum eyleminde epidurali deneyin. Doğum için de ilk planda normal doğumu deneyin. Size epidural uygulayacak kişi hakkında belli bir isim veremem ancak daha önce bu uygulamayı denemiş ve ağrısız doğum yaptığını söyleyen arkadaşlarınızdan uygulamayı yapan anestezist doktorun ismini alarak o doktorla irtibat kurun.

--------------------------------------------------------------------------------

Soru

Ben doğum yaparken yaşayacağım ağrının şiddetli olmasından korkuyorum. Net'te tesadüfen karşılaştığım bir sitede " Avrupa'da insanların ağrısız doğum için doktora başvurdukları ve sadece yapılan bir iğne ile doğum ağrılarının % 85 azaldığı ve bu uygulamaya Avrupa halkının %80'inin katıldığı " yazıyordu. Ülkemizde bu tür doğumların ağrı duyulmaması için yapılan iğne nedeniyle tercih edilmediğini ve bu iğnenin bebeğe zarar verebileceğini söylüyorlar, fakat ben inanmıyorum. Ağrısız doğum yapmak için hangi hastaneye gitmem gerekiyor ve ağrısız doğum için bana önerebileceğiniz herhangi bir bilginin olup olmadığını bilmek istiyorum.

Cevap

Ağrısız doğum ya da epidural anestezi adlı yöntem tecrübeli kişiler tarafından uygulandığında komplikasyon yani "terslik" oluşma oranı düşük ve çoğu anne anne adayında doğum "ağrısını" kesmekte etkili bir yöntemdir. Her tıbbi müdahalede olduğu gibi elbette epidural ile doğumda da bazı riskler vardır. Yöntem tecrübeli bir anestezist tarafından uygulandığında bu riskler çok daha az görülür. Bizde epiduralin az uygulanmasının nedeni bu konuda eğitim almış anestezist sayısının düşük olmasıdır.

İstanbul'da hangi hastanelerin uyguladığını tam olarak bilemiyorum, bunu kendiniz araştırmanız gerekir.