*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Duyup Konuşabiliyor Ancak Ana Dili İşaret Dili  (Okunma sayısı 704 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Duyup Konuşabiliyor Ancak Ana Dili İşaret Dili
« : Temmuz 02, 2017, 02:39:31 ÖÖ »
Duyup Konuşabiliyor Ancak Ana Dili İşaret Dili



Ufuk Çelebioğlu, daha sonra akrabalarından ve televizyondan Türkçe konuşmayı öğrendi. Çelebioğlu, 18- 30 Temmuz'da Samsun'da düzenlenecek 23'üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunlarında tercüman olarak görev yapacak.

Samsun'da 18- 30 Temmuz tarihlerinde 23'üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nda tercüman olarak görev yapacak olan Ufuk Çelebioğlu, anadilinin işaret dili olması nedeniyle ayrı bir özelliğe sahip. İşitme engelli anne- babanın engelli olmayan çocuğu olan bu durumdaki bireylere CODA (Children of Deaf Adults) adı veriliyor. Bu kişilerin en büyük özelliği ilk öğrendiği dilin, yani ana dilinin işaret dili olması. Çelebioğlu, anne ve babasından işaret dili öğrendikten sonra, akrabaları ve televizyon yardımıyla Türkiye konuşmayı öğrendiğini söyleyerek küçük yaşlardan itibaren anne ve babasıyla dış dünya arasında iletişim sağladığını ifade etti.

CODA OLMAK AYRICALIK

CODA bireylerin küçük yaşta büyük sorumluluk almak zorunda kaldığını dile getiren Çelebioğlu, şunları söyledi:

"CODA olmak aslında ayrıcalık, avantajları ve muziplikleri çok oldu çocukken. Örneğin veli toplantısı olduğunda öğretmenimin şikayetlerini yansıtmıyordum anneme. Erken yaşta sorumluluk sahibi olduk. Mesela annem ve babam zili duymadığı için kapıda kalıyordum, hiçbir zaman anahtarı unutmak gibi bir lüksüm olmadı."

'ELLERİMİZLE PARA KAZANIYORUZ'

Son yıllarda geliştirilen somut ve uygulanabilir projeler sonucu işaret dili tercümanı olarak istihdam edildiklerini dile getiren Çelebioğlu şöyle devam etti:

"Ellerimizle para kazanıyoruz, bir nevi yaşamımızı mesleğimize çevirdik. CODA'lar ve aktif olarak dışarıda görev alan tercümanlar olarak yaklaşık 200 kişiyiz. Aynı zamanda yurt dışından uluslararası işaret diline hakim tercümanlar da Samsun'a gelecek. Organizasyon boyunca iletişimde köprü olacağız. Başta Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç olmak üzere bu organizasyonda emeği olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Halkımızı bu organizasyona bekliyoruz."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Hizmetler biriminde işaret dili tercümanı olarak çalışan Çelebioğlu, 92 ülkeden yaklaşık 5 binin üzerinde işitme engelli sporcunun geleceği Samsun'da görev yapacak.

28.06.2017 - DHA