*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Makine Mühendisliği Öğrencisi Ömer Karlıdağ Akıllı Yatak Geliştirdi  (Okunma sayısı 1553 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Makine Mühendisliği Öğrencisi Ömer Karlıdağ Akıllı Yatak Geliştirdi



Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Ömer Ethem Karlıdağ, yatağa bağımlı dedesinin yaşadığı zorluklardan etkilenerek ortaya koyduğu fikirle sınıf arkadaşı Melih Ulutaş ve öğretmeni Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Pıhtılı ile yatağa bağımlı hastalar için akıllı yatak geliştirdi.

Yatağa bağımlı hastalar ile bakıcılarının hayatını kolaylaştıracak çok fonksiyonlu akıllı yatak, hastanın istenilen pozisyonda oturması ve yatması, büyük ve küçük abdest ile sonrasında yıkama ve kurutma işleminde kolaylık sağlaması, el, yüz ve ayak temizliğin daha rahat yapılabilmesi için hareketli lavabosu ve asansör sistemi ile hastanın rahatlıkla yerinden kaldırılması gibi işlemlerin kolaylıkla yapılmasını sağlıyor.

İlerleyen dönemlerde çok fonksiyonlu akıllı yatağın üniversite sanayi iş birliği ile seri üretime geçirilmesi planlanıyor.

Karlıdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası İstatistik Enstitüsünün verilerine göre, dünyada yaşayan 7,5 milyar insanın yaklaşık 1 milyarının engelli, bunların yüzde 1,2'sinin de yatalak hasta olduğunu kaydederek, hastalardan birinin de dedesi olduğunu belirtti.

Üniversite bitirme projesi kapsamında "Ne yapabilirim?" diye düşünürken, dedesinin yaşadığı zorluklardan esinlenerek çok fonksiyonlu akıllı yatak yapma fikrinin doğduğunu aktaran Karlıdağ, fikrini öğretmeni Pıhtılı ile sınıf arkadaşı Ulutaş ile paylaştığını ve yoğun bir çalışmanın ardından akıllı yatağı yapmayı başardıklarını bildirdi.

"Hasta bakıcılarının da işini kolaylaştıracak"

Yatağa bağımlı hastaların yaşadığı zorluklardan bakıcılarının da etkilendiğine işaret eden Karlıdağ, akıllı yatağın onların da işini kolaylaştıracağını dile getirdi.

Karlıdağ, "Yapmış olduğumuz ürünle dedem gibi dünyada bulunan tüm yatalak hastaların artık yaşamlarını daha kaliteli bir şekilde sürdürebileceklerini inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Patent başvurusu yapıldı

Doç. Dr. Pıhtılı da uzun süren bir çalışmanın ardından ürettikleri akıllı yatak için Türk Patent Enstitüsüne patent başvurusunda bulunduklarına dikkati çekti.

Pıhtılı, "Araştırdığımız kadarıyla dünyada bu şekilde fonksiyonel akıllı bir yatak bulunuyor. Bazı aşamaları var ama genelde tüm aşamaları özellikle bir parmakla büyük ve küçük abdesti ve sonrasında yıkamayı kurutmaya yapan, aynı zamanda el ve ayak yıkamak için hareketli lavabosu olan yok." ifadelerini kullandı.

Her hasta için ayrı yatak imalatı yapmak düşüncesinde olduklarını aktaran Pıhtılı, gerekli desteği bulmaları halinde akıllı yatağının seri üretimini gerçekleştirmeyi planladıklarını bildirdi.

Proje ortağı Ulataş da bir fikirle yola çıktıkları projenin sonucunda insanların hayatını etkileyecek bir ürün geliştirmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

11.02.2017 - AA



Anahtar Kelimeler : KAYSERİ KURUHÜYÜK KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ KAYSERİ KULULU VE ÇEVRESİ SOSYAL DAYANIŞMA KÜLTÜR EĞİTİM VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ