*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Milletvekili Türabi Kayan’dan Engelli Sorunları Araştırılsın Önergesi  (Okunma sayısı 753 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Milletvekili Türabi Kayan’dan Engelli Sorunları Araştırılsın Önergesi



CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan’ın, engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatta karşılaştıkları sorunların araştırılması için TBMM Başkanlığına sunduğu önerge şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Engelli Vatandaşlarımızın, kişisel ve sosyal hayatta karşılaştıkları sorunların araştırılması ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacı ile Anayasamızın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105.Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını;

Arz ve teklif ederiz.

Türabi KAYAN

CHP Kırklareli Milletvekili

Gerekçe; Engelli, “normal bir kişinin kişisel ya da sosyal yaşantısında kendi kendisine yapması gereken işleri, bedensel veya ruhsal yeteneklerindeki kalıtımsal ya da sonradan olma herhangi bir noksanlık sonucu yapamayanlar” olarak tanımlanmıştır. Bireyin fiziksel işlevlerindeki bozukluk ve bunların hareket yeteneğinde yarattığı eksiklik ve güçlük, onu toplumun diğer bireylerinden farklı kılar.

Bu farklılık, engellilerin yaşadığı ayrımcılığında asıl nedenidir. Bilindiği gibi her türlü ayrımcılığın temelinde farklı olmak, yani “alışılmamış özelliklere” sahip olmak vardır. Fiziksel işlevlerdeki bozukluklar ve bunların hareket yeteneği üzerinde yarattığı sınırlamalar bireyi toplumdan uzaklaştırır.

Toplumsal destek sistemlerinin yetersizliği, toplumun dışlayıcı tutum ve davranışları da engelli bireyin topluma eşit bireyler olarak katılmasını önler. Bilindiği gibi aile, çocukların sağlıklı olarak yetiştirilip, gelişebileceği, önemini hiçbir zaman yitirmeyen evrensel bir kurumdur. Özellikle, ilk davranış kalıpları, toplumsal hayata ilişkin kural ve roller, temel alışkanlıklar, mutluluklar, sevgiler, günlük ilişkiler içinde ailede öğrenilmektedir. Bu neden ile normal ya da engelli, sorunlu ya da sorunsuz olsun her çocuğun, içinde büyüyüp gelişeceği bir aileye gereksinimi vardır. Çocuğun engeli kesin olarak tanımlandıktan sonra, aile bireylerinin çocuğu ve engelini kabullenebilmesi çok önemlidir.

Ülkemizde 2002 rakamlarına göre 8,5 milyon engelli vatandaşımız vardır. Yani Türkiye nüfusunun %12,5’i engellidir. Ama bir çok alanda olduğu gibi bu konuda da net rakamlara ulaşabilmek imkansızdır.

Engellilerimizin sayısı hakkında en güvenilir rakam AB baskısı ile yaptırılan 2002 ÖZİDA araştırmasıdır ki, 8,5 milyon engelli Vatandaşımız olduğu tespit edilmiştir.

Engelli bireylerimizi topluma kazandırmak ve hayatlarını kolaylaştırabilmek için inanın büyük, küçük bütün bireylerin yapabileceği bir çok şey vardır. Örneğin çevre düzenlemelerinin engelli bireylere uygun şekilde yapılması, günlük yaşamımızda sürekli kullandığımız alışveriş merkezlerinin engelli bireylere uygun olarak dizayn edilmesi, trafik ışıklarına kurulan sesli düzeneklerin yaygınlaştırılması engelli bireylerimizin hayatlarını bir nebze de olsa kolaylaştıracaktır.

14.12.2016 – chp.org.tr