*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Manisa'da Halk Otobüsü Şoförlerinden Bedensel Engellilere Hakaret  (Okunma sayısı 897 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Manisa'da Halk Otobüsü Şoförlerinden Bedensel Engellilere Hakaret



Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Fevzi Demir'i makamında ziyaret eden Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız, son aylarda bir çok halk otobüsü şoförünün otobüse binmek isteyen bedensel engellilere, "Ohh taşımanız beleş, ekmeğiniz de beleş olur artık" şeklinde hakaret ettiğini ifade etti.

Manisa Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız ve yönetim kurulu üyeleri, halk otobüsü şoförlerinin engellilere hareket etmesine çözüm bulmak için Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fevzi Demir'i makamında ziyaret etti.

"HAKARETLERE MARUZ KALIYORUZ"

Ziyarette engellilerin son aylarda yaşadığı önemli bir sıkıntıyı dile getiren Manisa Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız, halk otobüs şoförlerinin engellilerin ücretsiz taşınmasından rahatsız olduğunu ve bu nedenle engellilere hakaret ettiğini dile getirdi. Dernek Başkanı Yıldız yaptığı açıklamada, "Devletimizin bize ücretsiz taşınma hakkı verdi. Yani taşıma ücretimizin devletimiz karşılıyor. Ancak bundan sanırım bazı halk otobüsü şoförleri rahatsız oluyor. Rahatsızlıklarını hem bana hem de bir çok engelli vatandaşımıza hakaret ederek gösteriyor. Mesela geçtiğimiz günlerde bir halk otobüsü şoförü otobüse bineceğim sırada 'Ohh ne güzel taşıma ücretsiz. Yakında ekmeğinizde ücretsiz olur devlet karşılar' şeklinde benimle tartışmaya girdi. Bir engelli kızımız ise pazara gitmek için tek başına otobüse binerken, 'Sen niye gidiyorsun. Git evinde otur. Annen binsin otobüse, annen yapsın pazarı' şeklinde hakaretlerde bulunmuş. Engellilerimiz bunun için bir çok hakaretlere mağruz kalıyoruz. Kimsenin engelliye hakaret etme hakkı yoktur. Bizim sosyal yaşamda ne yapacağımızda kimseyi ilgilendirmez. Tespit ettiğimiz şoförler hakkında da suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Dernek Başkanı Yıldız, konuyu bazı yerel yöneticilere ilettiklerini ancak halen bir sonuca ulaşamadıklarını belirterek, "En azından halk otobüsü şoförlerine bir engelli vatandaşa nasıl davranması gerektiğini konusunda eğitim verilebilir. Yada uyarı yapılıp, eğer tekrarlarsa ceza uygulanabilir. Biz bu sorumuza acil çözüm istiyoruz" diye konuştu.

"GEREKEN NEYSE YAPILACAK"

Engelliler yaşadığı sıkıntıyı dinleyen Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fevzi Demir, otobüs şoförlerinin engeliler ile diyalogunun hakaret boyutlarına ulaşmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, "Şunu unutmayalım ki toplumda herkes birer engelli adayıdır. Kimin başına ne zaman ne geleceği belli olmaz. Engelli bir vatandaşımıza hakaret içeren veya toplumda rencide edici sözlerin sarf edilmesi tasvip edilecek bir davranış biçimi değil. Konuyla yakından ilgilenip, sorunu çözümü için gereken neyse yapacağız. Konun muhataplarıyla bu sorunun çözümü için görüşeceğim" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Dernek Başkanı Yıldız, Ulaşım Dairesi Başkanı Demir'e çiçek takdim etti.

29.09.2016 - Manisa Hayat