*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Çölyak ve Fenilketonüri Hastalarının Uğrak Noktası 'Diyet Kafe'  (Okunma sayısı 810 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Çölyak ve Fenilketonüri Hastalarının Uğrak Noktası 'Diyet Kafe'



İzmir'de, Bornova Belediyesi tarafından Dramalılar Köşkü'nün bahçesinde açılan 'Diyet Kafe' kısa sürede çölyak ve fenilketonüri (PKU) hastalarının uğrak noktası haline geldi. Özel ürünler tüketmeleri gerektiği için sosyal yaşamdan kopuk yaşam sürdürmek zorunda kalan hastaların yaşamlarını kolaylaştırmak istediklerini belirten Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, bu özel kafelerin Türkiye genelinde yaygınlaşması gerektiğini söyledi.

Bornova Belediyesi, engelliler için hayata geçirdiği projelerine bir yenisini daha kısa süre önce ekledi. '+1 Down Kafe' ile Engelsiz Yaşam Merkezi içinde bulunan Engelsiz Kafe'nin ardından, çölyak hastaları ve PKU'lular için açılan 'Diyet Kafe', özel ürünler tüketmesi gereken hastaların uğrak noktası haline geldi. Türkiye'de bir ilk olan kafenin açılmasıyla çölyak hastalarıyla PKU'luların sosyalleşmesine olanak sağlandığını söyleyen Ege Çölyak Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Vahdet Yanık, kafenin kendileri için hayal olduğunu dile getirdi. Arpa, buğday ve çavdar gibi bazı ürünlerde bulunan gluten proteininin bazı insanların ince bağırsaklarında bulunan virüslere zarar verdiğini belirten Yanık, şöyle dedi:

"Bu zarar beyin kireçlenmesinden tutun da bağırsak kanserine kadar birçok hastalığa neden oluyor. Bu hastalık, kişiyi diyet yapmadığı takdirde ölüme kadar götürebiliyor. Glutensiz yiyecek bulmak çok zor. Bir çölyak hastası gezmek için evinden çıktığında yiyecek bir şey bulamıyor. Gluten proteini, yoğurttan tutun süte kadar kıvam arttırıcı ve raf ömrünü uzatmak için birçok üründe kullanılıyor. Bornova Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yaşadığımız sıkıntıları anlattık. Onlar da bize sahip çıktı. Büyükşehir Belediyesi yılda 3 kez evlere kadar glutensiz yiyecek dağıtımı yapıyor. Bornova Belediyesi de bir kafe hazırladı. Çölyak hastaları buraya geldiklerinde, gluten içermeyen pizza, kuru pasta, kraker gibi birçok ürünü bulabiliyor. Bu da bizler için hayaldi. Burada özellikle çölyak hastası çocuklarımız çok güzel vakit geçiyor."

"BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR İHTİYAÇTI"

Kafenin hastalar için önemine değinen İzmir Fenilketonüri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Songül Korkmaz, Fenilketonüri'nin kalıtsal bir hastalık olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Hastalar, proteinden kısıtlı özel bir beslenmeyle hayatlarını idame ettirmek zorunda. Topuktan alınan iki damla kanda yapılan testle hastalık tespit edilebiliyor. Bebek bu hastalıkla dünyaya gelirse diyetli bir hayata başlar. Fenilketonüri hastaları, karaciğerlerinde protein içeren enzim eksikliği nedeniyle özel bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu kafe onların özel beslenmelerini sağlayan özel bir kafe oldu. Bizler dışarıdaki sosyal ortamları çocuklarımızla paylaşamıyoruz. Ailecek bir yemek yiyeceksek restoranlarda yapamıyoruz. O nedenle bu kafe bizim için çok önemli bir ihtiyacı karşıladı."

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Kafenin mutfağının yalnızca çölyak hastaları ve PKU'luların tüketebileceği ürünleri bulundurduğunu, bu nedenle Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkat çeken Bornova Belediye Başkanı CHP'li Olgun Atila, önemli olanın özel kafelerin yaygınlaşması olduğunu söyledi. Başkan Atila, özel insanlara yönelik çalışmaları sürdüreceklerini ve çok olumlu tepkiler aldıklarını söyledi. Başkan Atila, şöyle konuştu:

"Bornova'da '+1 Down Kafemiz' var. Orada yaşadığımız mutluluk bizi bu projeye yönlendirdi. Bu projeyi bize Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu önerdi ve böyle bir ihtiyaç olduğundan söz etti. Biz de dernek başkanları ve belediye personelimizle bir araya gelip bu kafenin Bornova'nın en güzel mekanlarından biri olan Dramalar Köşkü'ndeki alanda faaliyete geçmesini kararlaştırdık. Buranın mutfağında yalnızca PKU ve çölyak hastalarının tüketebileceği ürünleri bulunuyor. Bu hastalıkların erken teşhisine de imkan sağlamak için üniversiteyle işbirliği içindeyiz. Hastalarımız burada sosyalleşme ve keyifli vakit geçirme imkanı buluyor. Ben bu projenin meslektaşlarım tarafından Türkiye'nin her tarafında uygulanmasını tavsiye ediyorum. Biz de bu hastalıkların ne kadar önemli ve hassas olduğunu bilmiyorduk, çok özel beslenmeleri gerekiyor bunu öğrendik. Kafede mutfağımız var ve o özel ürünleri üreten kurumlarla görüş alışverişi yapıyoruz. Tost, yemek, bisküvi ve pasta gibi birçok ürün çeşidi bulunuyor. Bu ürünleri hastalarımızın taleplerine göre değiştirebiliyoruz. Yolun başındayız, derneklerimizin talepleri doğrultusunda mutfak oluşturuyoruz. Çamdibi'nde de engelsiz kafemiz var, Diyet Kafe bizim Bornova'da özel insanlara yönelik 3'üncü projemiz. Halkımızdan da güzel geri dönüşler alıyoruz, bu da bizi mutlu ediyor."

Hasta yakınları Başkan Atila'ya kafenin açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirip teşekkür etti.

29.09.2016 - DHA