*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engellilere Özellikle Tiyatro Alanında Ayak Oyunları  (Okunma sayısı 1206 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engellilere Özellikle Tiyatro Alanında Ayak Oyunları
« : Mart 01, 2016, 11:45:43 ÖS »
Engellilere Özellikle Tiyatro Alanında Ayak Oyunları



Türkiye’de yaşayan 11 milyon engelli türlü zorlukları aşıp hayata tutunmayı başarıyor. Bazıları eğitim ve kurslar sayesinde sanata eğilim duyarak özgüven de buluyor. Yazarlıktan tutun, şarkıcılık ve oyunculuk gibi zor işlerin altından kalkabiliyor. Ancak son zamanlarda bazı kişiler ve dernekler bu kardeşlerimize özellikle tiyatro alanında ayak oyunları yapıyor. Nasıl mı?

Anlatayım… Geçen gün Tekirdağ’dan bir hanımefendi aradı. “Beyefendi. Biz Tekirdağ’da engelliler yararına bir tiyatro yapacağız. Biletlerimizden alır mısınız? dedi. “Çok yoğun olmam nedeniyle oralara gelmem mümkün değil” cevabını verdim. “Siz yardım edin gelmeseniz de olur” cevabını alınca patladım… Cürete bakın! Hayali tiyatro adına engelliyi kullanıp para kazanacaksın. Bir de sıkılmadan “gelmesen de olur” diyeceksin. Neyse…

BELEDİYE SÜBVANSE EDİYOR

Gelelim engelli sırtından para kazanma tiyatrosuna…

Belediyelerin sanata verdiği destekler malum! Özellikle engelliler alanında icra edilen tüm sanata verdiği destekler hakikaten çok güzel hareketler. Tiyatro yapacak engelliyi belediyeler sübvanse ediyor.

Salon veriyor, biletlerini alıyor, araç ve yemek de veriyor. Maalesef uyanıklar belediyenin de adını kullanarak biletleri başkasına da satarak  hasılatı cebe indiriyor.

Engellilerin başı sıkıştığında hukuki girişimlerini yapan engelli dostu olan, İstanbul Barosu Engelliler Birimi Genel Sekreteri Avukat Turgay Özcan şu yorumu yaptı:

“Özel durumu olan birisi olarak bu fırıldaklıkları çok gördüm. Sanatı sakata getirenlere değil; engelli sanatına saygı duyuyoruz. Birkaç yıldır engelli tiyatrosunda ayak oyunları mevcut. Belediyeler engelli tiyatrosu için yer veriyor. Araç imkanı sağlayıp biletlerinin hepsini de alıyor.

Gelin görün ki bu uyanıklar sotedeki biletleri ikinci kez satarak hasılatı cebine indiriyor. Bu soygunculuktan başka bir şey değil. Ama meydan o kadar boş değil. Bu konuyu yargıya taşımaya niyetliyim.”

YARDIMDA SEÇİCİ OLUN

Evet. Olaylar yukarıda saydıklarımla sınırlı değil elbet.. Bir de engelliyi kullanarak para kazanan dümenbazlar var. Dernek ya da şirket adıyla tiyatro grubu var. Bunlar Türkiyeyi karış karış dolaşarak tiyatro oynuyorlar! Engelli tiyatrocularla gittikleri yerlerde görkemli salon tutup duygu sömürüsü yaparak bilet satıp yüklü miktarda parayı alarak sırra kadem basıyorlar. Ne oyun var, ne de oyuncuya para…

Özetle engelli oyuncular dümenbazların ayak oyunuyla sakata geliyor. Sonra işini layıkıyle yapmaya çalışan dürüst derneklere maalesef  kötü gözle bakılıyor. Siz siz olun yardım ederken dikkatli olun.. / Cemalettin Gürsoy

29.02.2016 - Millet