*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Yüzde 99 Engelli Ama 'Ağır Engelli' Değil  (Okunma sayısı 897 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Yüzde 99 Engelli Ama 'Ağır Engelli' Değil
« : Aralık 18, 2015, 12:57:27 ÖS »
Yüzde 99 Engelli Ama 'Ağır Engelli' Değil



Manisa'nın Şehzadeler İlçesi'nde, tekerlekli sandalyeye bağlı 80 yaşındaki Yusuf Kuru, Manisa Devlet Hastanesi'nden aldığı kurul raporunda 'omurilik felci nedeniyle yüzde 99 bedensel engelli' olduğunun belirtilmesine rağmen 'ağır engelli' kabul edilmediğini öne sürdü. Yusuf Kuru, bu nedenle 40 yıldır kendisine bakan eşine hasta bakım ücreti verilmediğini  belirterek mağdur olduğunu söyledi. Manisa Devlet Hastanesi Başhekimi Zafer Ulusan, Yusuf Kuru'nun kendi işlerini yapabilmesi nedeniyle 'ağır engelli' kriterine uymadığını söyledi.

Nurlupınar Mahallesi'nde yaşayan ve omurilik felci yüzünden 40 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum Yusuf Kuru'ya yıllardır eşi 68 yaşındaki Hacer Kuru bakıyor. Sadece malulen emekli maaşı ile geçinen Kuru, kendisine bakan eşinin hasta bakım ücreti alabilmesi için geçen Nisan ayında Manisa Bedensel Engelliler Derneği aracılığıyla Manisa Devlet Hastanesi'ne başvurup, engel durumunu gösterir rapor almak istedi. Hastane Sağlık Kurulu tarafından verilen raporda, engel durumuna göre tüm vücut fonksiyonları kaybı oranı yüzde 99 olarak belirtildi. Ancak, buna rağmen ağır engelli olmadığı da raporda görüş olarak belirtildi. Raporu görünce büyük şaşkınlık yaşadığını belirten Kuru şöyle dedi:

"Temizliğimi, yemeğimi her şeyimi eşim yapıyor. Eşimin de bel fıtığı var. Onun da bakıma ihtiyacı var. Ayrıca, eşiminin maaşı da yok. Sadece benim malulen emeklilik maaşımla geçiniyoruz. Yanımdakine dönüp bakamıyorum bile. Ben nasıl ağır engelli olmam? Bu duruma hayret ediyorum gerçekten. Bu haldeyken bana 'Ağır engelli değilsin' diyenleri, Allah'a havale ediyorum."

'SAĞLIK BAKANLIĞI'NA ŞİKAYETÇİ OLDUK'

Manisa Bedensel Engelliler Dernek Başkanı Yasemin Yıldız, hasta bakım ücreti alınabilmesi için alınan heyet raporunda 'ağır engelli ibaresi'nin yer almasının şart olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Yusuf Kuru'ya bakan eşi için 800 liralık hasta bakım ücretine müracaat ettik. Ancak, bunun için Manisa Devlet Hastanesi'nden alınan raporda Kuru'nun ağır engelli olmadığı belirtildi. Kuru, anı zamanda prostat kanseri. Vücut fonksiyonları kaybı oranının yüzde 99 olmasına rağmen, elleri sağlamsa yüzünü yıkıyorsa 'ağır engelli değildir' diyorlar. Ancak bu insanın yemek yeme, banyo yapma ihtiyacı var. Omurilik felçlisi olduğu için sadece göz ucu ile görebiliyor. Başını dahi çeviremiyor. Bu kişiye ağır engelli raporu verilmemesine şaşırıyoruz."

Yasemin Yıldız, Sağlık Bakanlığı'na da bu durumu şikayet ettiklerini açıkladı.

BAŞHEKİM ULUSAN: AĞIR ENGELLİ GRUBUNA GİRMİYOR

Manisa Devlet Hastanesi Başhekimi Zafer Ulusan, hasta bakım ücreti ödenmesi için hastalara verilen raporlarda iki türlü değerlendirme yapıldığını kaydederek şu bilgileari verdi:

"Bunlardan biri engelin yüzdesi, ikincisi ise kendi işlerini yapabiliyor olmasıdır. Bu hasta bizim araştırmalarımıza göre, kendi işini yapabiliyor. Yemeğini yiyebiliyor. Böyle olduğunda da ağır engelli grubuna girmiyor. Bu hasta felçli de olsa, önemli olan kendi işini yapabilmesidir. Bu nedenle hastaya verilen raporda bir yanlış söz konusu değil. Ancak bir şüpheleri varsa gelsinler, tekrar gerekli incelemeleri yapar mağduriyet varsa gideririz."

18.12.2015 - DHA


Etiketler: Böbrek Nakli Sonrasında Yaşam Böbrek nakli olduktan sonra Böbrek Nakli Sonrasında Yaşam BÖBREK NAKLİ SLİDE PLAYER BİZ Beğen Yorum Yap Paylaş Bir arkadaşımızın sorusu Ali Yavaş Tülay Odabaş Aydoğan