*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Ne Olur İşitme Engelli Çocukları 7 Yıl Bekletmeyin  (Okunma sayısı 1072 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Ne Olur İşitme Engelli Çocukları 7 Yıl Bekletmeyin
« : Kasım 19, 2015, 02:42:52 ÖS »
Ne Olur İşitme Engelli Çocukları 7 Yıl Bekletmeyin



İşitme engelli çocukların duyması için gereken kulak içi implant devlet tarafından karşılanıyor. Ancak ikinci implant için 7 yıl beklendiğini söyleyen aileler ikisinin aynı anda takılması için destek istiyor.

İşitme engelli çocukların aileleri, çocukları duysun diye seslerini duyurmaya çalışıyor. Ankara’da bir özel eğitim lisesinde öğretmenlik yapan ve kendi oğlu da işitme engelli olan Hatice Çankır öncülüğünde bir araya gelen aileler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’dan destek istiyor. İşitme engelli çocukların duyması için gereken implantlardan birini devlet karşılıyor ancak ikinci implant için çocuğun 7 yıl beklemesi gerekiyor.

Hatice Çankır, Elfida Güler, Gül Ünlü ve Savaş Seyhan işitme engelli çocuklarının ihtiyaçları için Cumhurbaşkanı ve eşine “bize destek olun” çağrısı yaptı. İşitme engellilerin duyabilmesini sağlayan implant tedavisinin ve işitme cihazlarının masraflarının devlet tarafından karşılanmasını talep eden aileler, devletin ilk implantı karşıladığını fakat ikinci implant için yedi yıl bekleme süresi verdiğini söyledi.

Borç alıp taktırdı

Kullanılmayan kulakta işitme kaybının zamanla arttığını bildiren aileler, iki kulağa da implant takılınca işitme kaybının sıfıra indiğini ifade etti. ‘Koklearİmplant’, ileri ve çok ileri derecede sensörinöral işitme kayıplarında işitme cihazının fayda sağlamadığı durumlarda cerrahi olarak iç kulağa uygulanan bir işitme cihazı. İşitme engelli çocukların aileleri, bu cihazların erken yaşta uygulanması sonucu işitme kaybının giderildiğini ve iki kulak için de uygulanması durumunda hiç bir engelin kalmadığını ifade etti.

Özel eğitim meslek lisesinde öğretmenlik yapan Hatice Çankır, oğlu Ata’nın da ( 8 ) işitme engelli olduğunu anladığı günden bu yana işitme engelli çocuklar için çalışıyor ve çocukların kulaklarının implant tedavisiyle duyabilmesi için sesini Cumhurbaşkanlığına duyurmayı amaçlıyor.

Oğlunun iki kulağına da implant takıldığını belirten Çankır, “Borçla çocuğumun ikinci implantını taktırdım. Taktırmasaydım zaman geçtikçe işitme kaybı daha da artacaktı. Fakat herkesin durumu bizimki gibi değil. İkinci implant için para bulamayacak aileler de var. Bu yüzden hem ikinci implant parasının hem de işitme engelli çocukların sosyal yaşamlarında kullandıkları diğer araçların devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz.”

Ece için de lazım

İmplant tedavisi konusundaki taleplerini aktaran Elfida Güler de kızı Ece’nin de (7 ) tek kulağında implant olduğunu, diğer kulağında işitme cihazı olduğunu söyledi. Ancak işitme cihazı canını acıttığı için Ece’nin, cihazı kullanmak istemediğini anlatan Güler, şöyle konuştu:

“Devletin kızıma ikinci implant için verdiği sürenin bitmesine iki yıl var. Bizim bu ameliyatı ikinci kulakta daha fazla duyma kaybı yaşamadan taktırmamız gerekiyor. İşitme engellilerin tüm araçları çok pahalı olduğu için bunu gerçekleştiremiyoruz ve bu durumda çok çocuk var. Devlet, işitme engelli çocukları hayata kazandırmak ve tüketen değil üreten bireyler olmalarını sağlamak için işitme engellilerin ihtiyaçlarını karşılamalı. Çocuklarımız için elimizde geleni yapıyoruz. Fakat bu durum aileler için de çocuklar için de çok zor.”

 ‘Etrafa boş bakıyor’

12 aylık kızına implant taktıran anne Gül Ünlü ise, kızı Selen’in doğduktan sonra yapılan işitme testinden kaldığını söyledi. Kızının kulağına devlet hastanesinde dört kez test yapıldığını, Selen’in beşincisinde testi geçebildiğini belirten Ünlü, “Şimdi dönüp Selen’in fotoğraflarına baktığımda, çocuğumun gerçekten çok boş baktığını fark ediyorum. Herkes bana çok evhamlısın diyordu, benim içimde hep bir şüphe vardı. Selen’in sessizliğinden otizmi araştırdım. Sonra doktora gittiğimizde öğrendik. Selen doğduğundan beri işitme engelliydi” dedi.

 ‘Bu malzemeleri devlet karşılasın’

Test yapıldıktan sonra Selen’in iki kulağında da total kayıp tespit edildiğini söyleyen anne Gül Ünlü, “Selen 6 aylıkken cihazlanmasına karar verildi. Bu cihazları da devlet karşılamalı, çünkü bir hafta içinde 4 bin 500 lira verecek durumu olmayan çok sayıda aile var. Duyan çocukla duyma zorluğu çeken çocuk arasında çok büyük bir anlama farkı var. Biz bunu yaşayarak görüyoruz” dedi.

Savaş Seyhan ise, 11 yaşındaki oğlu Semih’in bir yıldır denize girebilmek için implanta takılan bir aparata ihtiyaç duyduğunu, bu aparat pahalı olduğu için oğluna alamadığını söyledi. İşitme engellilerin sosyal yaşamlarını sorunsuz devam ettirebilmeleri için bu araçlara ihtiyaç duyduğunu ifade eden Seyhan, “Çocuklarımızın hayata katılması için, ailelerin ruh sağlığı için, işitme engellilerden memlekete verim alabilmek için bu malzemeler devlet tarafından karşılanmalı” diye konuştu.

17.11.2015 - Milliyet


Etiketler: hazır olanı seçiyoruz,neden uğraşalım ki birisi bizim için çalışmış ve yapmış. İşte bu bir seçim meselesidir,her şey bizdedir ama hep biz dışarda ararız,şahsen bende yillarca aradım durdum